Kalkınma Bakanı Yılmaz:

"Geçmişini yeterince tanımayan, bilmeyen, oradan gelen zenginlikleri bilmeyen toplumlar, geleceğe nasıl yürüyeceğini de bilemezler"

Kalkınma Bakanı Yılmaz:
Kalkınma Bakanı Yılmaz:
GİRİŞ 27.12.2014 22:04 GÜNCELLEME 27.12.2014 22:04

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Geçmişini yeterince tanımayan, bilmeyen, oradan gelen zenginlikleri bilmeyen toplumlar, geleceğe nasıl yürüyeceğini de bilemezler" dedi.

Bakan Yılmaz, Bingöl Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği'nce (BİNDER) yürütülen ve eskiden yörede kullanılan eşyaların sergilediği "Bingöl Kültürünü Tanıyoruz, Tanıtıyoruz Projesi" tanıtım gecesine katıldı.

Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Yılmaz, Bingöl'ün sadece lafla değil, müziğiyle, bir takım nesne ve objeleriyle tanıtılmasını anlamlı bulduğunu söyledi.

Geçmiş kültürlerin geleceğe taşınmasının önemine işaret eden Yılmaz, şunları söyledi:

"İnsanlar kadar toplumların da hafızası gerçekten iyidir. Geçmişini yeterince tanımayan, bilmeyen, oradan gelen zenginlikleri bilmeyen toplumlar, geleceğe nasıl yürüyeceğini de bilemezler. Dolayısıyla geçmişimizden bu kültürel varlıkları bugüne, geleceğe taşımamız önemli. Bunları da bir zenginlik olarak görüyoruz biz, böyle görmemiz gerekir. Bunlar bir çatışma konusu, bir kavga konusu olacak şeyler olmamalı. İnsanların değer verdiği güzellikler olarak algılanmalı."

Gecede sahne alan sanatçıların söylediği Kürtçe şarkıların bir zamanlar anlamsız yasaklara konu olduğunu anımsatan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yasaklarla maalesef bu değerleri toplumumuz yeterince tanıyamadı. Bu sadece bu dili konuşan insanların bir eksiği olmadı aslında. Bu dili konuşsun, konuşmasın, bu bölgeden olsun, olmasın, aslında bütün insanlığın eksiği diye düşünüyorum. Çünkü bunlar insanlığın varlıkları. Hiç kimse oturup da bir dili icat etmedi. Bu cenabı Allah'ın verdiği bir lütuftur, bir varlıktır. Belli dönemlerde belli yanlışlıklar yapılmış olsa da, biz bu yanlışlardan dersler çıkararak inşallah gelecek nesillere bu yanlışlıkları bırakmayacağız. Ama bir taraftan da birliğimizi, beraberliğimizi, ortaklıklarımızı da güçlendirerek bunu yapacağız."

Aynı coğrafyayı, aynı toprağı, aynı suyu paylaşan insanların birbirleriyle ortaklıklar kurarak geleceğe yürüyebileceğine dikkati çeken Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türkiye'de geçmişte yaşanan birçok yasak ve kısıtlamalar bugün artık geride kalmış. Geçmişte tabu olarak görülen birçok şey yıkılmıştır. Bu sadece dil konusunda değil, inanç ve siyasi konularda da böyledir. Herkesin fikrini rahatça ifade ettiği, özgür olduğu, inancını rahatça ifade ettiği ve yaşadığı, ama başkalarının da fikrine ve inancına saygı gösterdiği bir ortamda, demokratik bir ortamda refahımızı, özgürlüklerimizi arttırmalıyız. Bu hepimizin menfaatinedir. Bu hepimizin ortak değeridir diye inanıyorum. Türkiye bu yolda ilerliyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar