Ürdün'de "İslamcılar ve İktidar" konferansı

AK Parti Ankara Milletvekili İşler: - "Biz, AK Parti olarak kendimizi İslamcı parti olarak tanımlamıyoruz. Ebetteki Müslümanız, ancak siyasi partiyiz. AK Parti toplumun tüm kesimine hitap eden demokrat ve muhafazakar bir partidir"

Ürdün'de "İslamcılar ve İktidar" konferansı
Ürdün'de "İslamcılar ve İktidar" konferansı
GİRİŞ 28.12.2014 01:21 GÜNCELLEME 28.12.2014 01:21

AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Türkiye'nin bağımsız ülke olduğunu ve politikalarını üretirken başka ülkeden fikir almayacağını söyledi.

El Kudüs Siyaset Araştırmaları Merkezi tarafından Ürdün'ün başkenti Amman'da gerçekleştirilen "İslamcılar ve İktidar" başlıklı konferansta AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir ve HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Türkiye'deki iktidar tecrübesini anlattı.

Konuşmasına konferansın başlığını eleştirerek başlayan İşler, "Biz, AK Parti olarak kendimizi İslamcı parti olarak tanımlamıyoruz. Ebetteki Müslümanız, ancak siyasi partiyiz. AK Parti toplumun tüm kesimine hitap eden demokrat ve muhafazakar bir partidir" dedi.

İşler, İslam dünyasını etkileyen meselelerin, azınlığın çoğunluğu yönettiği sistemlerin kurulması ve psikolojik olarak da “aşağılık psikolojisi” olduğunu ve bu yüzden küçümsemek için "Arap saçı" gibi ifadelerin üretildiğini söyledi.

İşler, AK Parti'nin iktidar tecrübesini "askeri vesayetin sona ermesi, çoğulcu ve uzlaşmacı diyaloğa dayalı siyaset, başarılı ve kademeli değişim, hukukun üstünlüğü" olarak açıkladı.

AK Parti iktidarının, Türkiye'nin İslam dünyası ile ilişkilerini geliştirdiğini vurgulayan İşler, "Bunu yaparken AB’ye dair hedeflerimizden vazgeçmedik. Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu vizyonuna sahip. Çünkü Türkiye, Doğu ile Batı arasında köprü görevini yapan stratejik öneme sahiptir" diye konuştu.

Bölgede mezhep çatışması çıkartılmak istendiğine dikkati çeken İşler, mezhep çatışmasına karşı durmanın önemine değindi. İşler, "Arap uyanışına karşı devrim yapılmak istendi, mezhep ve etnik çatışmalar artırıldı, bölge ülkelerinin bu risklere karşı hazırlıklı olması gerek" dedi.

"Tüm taraflarla görüşüyoruz"

AK Parti'nin Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ile yakın ilişki kurması sorusuna İşler, şu yanıtı verdi:

"Biz, Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerde devrimden önceki hükümetlerle de iyi ilişkiler içindeydik, devrimden sonra iktidara gelenlerle de iyi ilişki içinde olduk. Irak'ta Maliki ile Suriye'de Esed ile iyi ilişkilerimiz vardı. Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerle de iyi ilişkilerimiz var. Bunlar İhvancı mı?"

İşler, Türkiye'nin tek taraflı politika yürütmediğini belirterek, "Biz Libya'ya baktığımızda dolar işareti değil, kan görüyoruz ve bu kanın durdurulması için tüm taraflarla görüşüyoruz, çifte standartlı siyaset uygulamıyoruz" ifadesini kullandı.

Katılımcılardan, Ortadoğu politikasında Türkiye'nin ABD ile çatıştığı yorumu üzerine İşler, "Türkiye bağımsız bir ülkedir, başka bir ülkeden fikir almaya ihtiyacı yoktur. Biz kendi politikalarımızı geliştiririz" dedi.

"Şimdi bir sonraki aşamaya geçmeliyiz"

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir AK Parti'nin ekonomik başarısına değinerek, "Çünkü AK Parti iktidar olduğu ilk 5 yılda, Kemal Derviş'in ekonomik programını takip etti" ifadelerini kullandı.

Erdemir, askeri vesayeti sona erdirdiği için de AK Parti'nin başarılı olduğunu belirterek, "Sivil siyaset yeterli değil, çoğulcu siyasete ihtiyaç var. Askeri vesayet bitti ancak şimdi daha çok özgürlük ve reform yaparak bir sonraki aşamaya geçmeliyiz" dedi.

"Alternatif sistem"

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, İslamcıların iktidara gelince karşılaştıkları sorunu "kapitalist dünyaya karşı siyaset üretememeleri ve alternatif sistem ortaya koyamamaları" olarak tanımladı.

Ekonomik sorunlara değinen Tan, "Körfez Şeyhleri milyar dolarlar kazanırken, Kahire'de 2 milyon kişi mezarlıklarda yaşıyor. Bu yüzden ekonomik dengesizliği ve gelir dağılımındaki adaletsizliği çözmeliyiz" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi