AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu:

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bize sığınana, bizim kapımızı açmak boynumuzun borcudur. Düşünün ki 1920'de, 1921'de Gaziantep bu zorlukları yaşarken, Halep de aynı zorlukları yaşayıp, aynı hisleri taşıyordu. Eminim ki hiçbir Gazianteplinin gönlünde Suriyeli kardeşlerine dönük olumsuz bir hissiyat yoktur" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu:
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu:
GİRİŞ 28.12.2014 19:32 GÜNCELLEME 28.12.2014 19:32

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen "2014 Gaziantep'in Yıldızları" ödül töreninde yaptığı konuşmaya, Gaziantep'in savunmasında hayatını kaybedenleri rahmet ve minnetle anarak başladı.

Bir şehrin siyasi geleceğini ve özgürlüğünü belirlemesi noktasında gösterdiği güçlü iradenin, aslında diğer alanlardaki güçlü iradesinin göstergesi olduğunu ifade eden Davutoğlu, geçmiş dönemlerde Halep'e bağlı bir yer olan Gaziantep'in bugün her anlamda Halep'in çok önünde yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Keşke bugün Halep de huzur içinde yükselen bir şehir olsaydı. O nedenle Halep'in kaderi tabii ki bizi ilgilendirir. Haleplilerin çektiği acı bizim acımızdır. Gaziantep'in birbirine böyle yakın coğrafyada farklı iki kaderi şekillendirmesi, 100 önceden başlayan farklı bir serüveni yaşamasının sonucudur. O gün şehit düşenler, aslında sonraki istiklal yıllarının, bugünkü ekonomik refahının tohumunu Gaziantep'e ektiler. onlara teşekkür ediyoruz."

Davutoğlu, Gaziantep'in destanının yazılması ve dünyaya duyurulması gerektiğini dile getirerek sanayicilerden kentin destanını anlatan bir film veya bir dizi etkinlik gerçekleştirmelerini istedi.

Ekonomide Türkiye'nin genel performansından çok daha ileride bir performans sergileyen Gaziantep'in Mezopotamya ve Akdeniz arasında merkezi bir çekim alanı oluşturduğuna dikkati çeken Davutoğlu, ulaşım ve lojistik anlamında kenti destekleyecek projelerin en kısa zamanda hayata geçirileceğini belirterek, Gaziantep'i bir sanayi üssü olarak görmek istediklerini kaydetti.

"Gaziantep ensar şehir olduğunu gösterdi"-

Gaziantep'in bir özelliğinin de tek boyutlu bir ekonomiye sahip bulunmaması olduğunu anlatan Davutoğlu, "Sanayi var, on organize sanayi bölgemiz var. Polateli'nde inşallah 50 bin kişilik bir kapasite daha oluşacak ve Kilis ile Gaziantep, Polateli Organize Sanayi Bölgesi'yle birlikte yeni bir sıçrama yaşayacak. 2002'de sadece 5 organize sanayi bölgemiz vardı, şimdi ilçelerde bile ikişer tane olmaya başladı. Gaziantep'e de bu yakışır, ilçelerinde bile ikişer tane organize sanayi bölgesi olmalı" diye konuştu.

Organize sanayi bölgelerinin en kısa zamanda kurulmasına her türlü desteği vereceklerini ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Tarım bakımından da Gaziantep'in on yıllarca bekleyen barajları, baraj projeleri şimdi birer birer, inşallah hepsi üzerinde çalışıyoruz, devreye girecek. Çetintepe, Kılavuzlu, Doğanpınar, Belkız, Ardıl barajları inşallah bunlar aynı anda ve süratle yürüyen projelerdir. Bu, GAP alanını ve Gaziantep'i hem sanayide hem tarımda rekabet gücü çok daha yüksek bir alana getirmiş olacak. Tarım, sanayi, ticaret, ulaştırma bütün bu yönleriyle Gaziantep, limanı olmamakla birlikte, işte bu yeni Amanos Tüneli üzerinden 90 kilometre kısalacak yolla, İskenderun sizin limanınız olacak. Zaten öyle ama daha da zenginleşecek.

Dış bölgedeki krizlerle ilgili olarak da Gaziantep'e bir teşekkür daha borçluyuz. Akşam sivil toplum kuruluşlarıyla yapacağımız toplantıda daha fazla üzerinde duracağım, Gaziantep tarihi rolü itibarıyla üzerine de düşeni yaptı. Suriyeli garip, yetim kardeşlerine sahip çıktı. Bütün Gazianteplilere bir kez daha teşekkür ediyorum. Gaziantep, gazi şehir olduğu kadar, ensar olduğunu da gösterdi."

"Hiçbir zulüm kalıcı değildir"-

Suriye, Ürdün, Lübnan ve Türkiye arasında, 2011'de dörtlü serbest vize ve ticaret bölgesi oluşturulmak istendiğini hatırlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Ama maalesef... Eğer o olmuş olsaydı, bugün Gaziantep'te de daha büyük refah olurdu ama Halep'te Gaziantep'le birlikte yükselen bir şehir haline gelirdi. Ama Esad rejimi, vizyonsuz ve baskıcı karakteri sebebiyle Esad, kendi ülkesini de karanlığa boğdu, kendi halkını da yerinden, yurdundan etti, bu büyük vizyonları hayata geçirmemizi engelledi. Onun yerine buraya garipler, yetimler fevç fevç gelip, Türkiye'ye, Gaziantep'e, Hatay'a, Kilis'e, Şanlıurfa'ya, bütün şehirlerimize sığındılar. Bize sığınana, bizim kapımızı açmak boynumuzun borcudur. Düşünün ki 1920'de, 1921'de Gaziantep bu zorlukları yaşarken, Halep de aynı zorlukları yaşayıp, aynı hisleri taşıyordu. Eminim ki hiçbir Gazianteplinin gönlünde Suriyeli kardeşlerine dönük olumsuz bir hissiyat yoktur. Çünkü onlar, bir şehrin esaret altında ne çektiğini bilen insanların torunları. Bir şehrin zulüm altında ne çektiğini bilen insanların torunları olan Gaziantepliler, Halep'te onur mücadelesi veren kardeşlerine sahip çıktılar. Her türlü teşekkürü hak ediyorsunuz."

"İnşallah bir gün bu acılar Suriye'de de biter, bitecek. Hiçbir zulüm kalıcı değildir. Zulüm ile abad olunmaz" diyen Davutoğlu, bunlar bittiğinde, Gaziantep'in çevre havzalarla daha da bütünleşeceğini anlattı.

Irak'ta da yeni hükümet kurulduğunu, burayla ilişkilere büyük önem verdiklerini belirten Davutoğlu, Bağdat'a, Erbil'e gittiğini, Neçirvan Barzani ve Irak Başbakanı İbadi'nin Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.

Gaziantep'in Irak'la çok yoğun bir ticaret yaptığını bildiğini ifade eden Davutoğlu, Gaziantep'in Irak, Irak'ın da Gaziantep için önemli bir pazar niteliği olduğun kaydetti.

"Gaziantep, Bağdat'ın da Basra'nın da Erbil'in de üretim üssü olacak"-

Başbakan Davutoğlu, Irak'ta siyasi kriz aşılıp, burada da istikrar oluştuğunda, Gaziantep'in Bağdat'ın da Basra'nın da Erbil'in de üretim üssü olmasını istediklerini belirterek, "Bu yolla, krizlere ayarlı değil de vizyona ayarlı bir perspektif geliştirelim ve Gaziantep'i inşallah 20-30 sene sonra Ortadoğu'nun, Mezapotamya'nın, Levant'ın, Akdeniz'in, İç Anadolu'nun, Doğu Anadolu'nun en önemli kavşak şehri, üretim üssü haline getirelim. Bunu yapacağınıza inancım tamdır" değerlendirmesinde bulundu.

Kabinenin en çalışkan bakanlarından birinin, Gaziantep'e belediye başkanı olarak gönderilmesinin de önemli olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Merkezi hükümetle yerel otorite arasında böyle bir bağ kuruldu. Bu, büyük bir şanstır. Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu şansı değerlendiriyor" dedi.

Başbakan Davutoğlu, her zaman Gaziantep'in emrinde olduklarını ifade ederek, "Yeter ki daha çok üretin, daha çok katma değer sağlayın" ifadesini kullandı.

"Başımız onun için dik"-

Ekonomik alanda ayakta duramayan bir ülkede siyasi istikrar da olamayacağını vurgulayan Davutoğlu, "2001'de IMF'den borç isteyen bir ülkenin bugün geldiği konuma bakınız. Başımız onun için dik" değerlendirmesini yaptı.

Törene, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile bazı AK Parti milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu