Asgari ücret 2015 fiyatları! İşte zam oranları

1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek asgari ücret ne kadar oldu. 2015 yılında uygulanacak olan asgari ücrette son durum ne?

Asgari ücret 2015 fiyatları! İşte zam oranları
Asgari ücret 2015 fiyatları! İşte zam oranları
GİRİŞ 30.12.2014 14:58 GÜNCELLEME 30.12.2014 14:58

2015 yılı asgari ücret zammı için kritik saatler başladı. Yeni asgari ücret belli oldu. Çalışanların brüt ve net maaşları açıkladı.

ASGARİ ÜCRET 2015 YILINDA BRÜT ASGARİ ÜCRET 1.200 TL,

AYLIK NET ASGARİ ÜCRET 944 TL OLMUŞTUR

Aralık ayı içinde sırasıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TİSK ve Türkİş'te toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün dördüncü toplantısını yapmak üzere Bakanlıkta bululştu.

2015'te geçerli olacak asgari ücret, bugün yapılan toplantının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklandı.

16 yaş ayrımı kaldırılmış. Herkese tek bir fiyat verilmiştir. Eşini kaybetmiş asgari ücretliden vergi alınmayacak. Bütün bu gelişmeler ışığında bekar bir işçi için 2015 ilk yarısı için yarısı için brüt 1202 TL'ye yükseltilmiştir.  İlk 6 ay 949 TL net. İkinci altı ay için 1000 TL olmuştur.

Toplamda yüzde 12 zam yapılmıştır.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET 891 LİRA

İşçi ve işveren temsilcilerinin 2013′ün Aralık ayındaki çetin pazarlığının ardından, 2014′te asgari ücretin ilk 6 ayda yüzde 5, ikinci 6 ayda ise yüzde 6 arttırılması kararlaştırılmıştı.
Halen bir işçi için brüt bin 134 lira, net 891 lira 3 kuruş olarak uygulanan asgari ücret, kapıcılar için brüt bin 134 lira, net 963 lira 90 kuruş düzeyinde.

Asgari ücretten normal çalışanlar için 242 lira 97 kuruş, kapıcılar için ise 170 lira 10 kuruş kesinti yapılıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bin 332 lira 45 kuruşu buluyor. Hükümet, 2015 yılı programında, asgari ücrette bu yılın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3′er artış planlandığına yer vermişti.

ASGARİ ÜCRET NET BİN 800 LİRA OLSUN

Sendikalar asgari ücretin net bin 800 lira olması için yurdun çeşitli bölgelerinde eylem yapıyor. Asgari ücretin net bin 800 liraya yükseltilmesini ve taşeronlaşmanın önüne geçilmesini isteyen DİSK üyeleri, Lüleburgaz'da miting düzenledi.

Kaymakamlık önünde toplanan grup, "asgari ücret bin 800 net", 'kahrolsun ücretli kölelik düzeni'', ''iş, ekmek, özgürlük'' yazılı pankartlarla sloganlar eşliğinde Kongre Meydanı'na yürüdü.

ASGARİ ÜCRET VERGİSİ SIFIRLANSIN

İşçi temsilcileri asgari ücretten alınan verginin de sıfırlanmasını istiyor. Şayet bu olursa üç çocuklu asgari ücretlinin günde 26 kuruş bir “vergi avantajı” olacak. Asgari ücret yüzde 15 oranında gelir vergisine tabi tutuluyor.

HÜKÜMET ASGARİ ÜCRET İÇİN NE ÖNERİYOR?

Peki hükümet bu isteğe ne cevap verecek. Şu anki mevcut asgari ücret net 891 lira. İşçi ve işveren temsilcilerinin 2013'ün aralık ayındaki çetin pazarlığının ardından, 2014'te asgari ücretin ilk 6 ayda yüzde 5, ikinci 6 ayda ise yüzde 6 arttırılması kararlaştırılmıştı. 

Hükümet 2015 yılı için ise asgari ücrete 3+3 öneriyor. Yani ilk dönem için yüzde 3 zam ikinci dönem için yüzde 3 zam. Bu zam oranı asgari ücrette günlük 1 liralık bir artış anlamına geliyor. 

TÜRK-İŞ ASGARİ ÜCRET İÇİN NE KADAR İSTİYOR?

TÜRK-İŞ hükümetin asgari ücret için önerdiği 3+3'ü kabul edilemez buluyor. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, "Enflasyondaki artış göz önünde bulundurulduğunda milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücrette günlük bir simit parası kadar artışı kabul etmek mümkün değil. Hükümetin, 2015 yılı programında atışla ilgili yüzde 3+3'e yer vermesi adeta pazarlık masasında işverenin elini güçlendirmeye yönelik bir adım. Her zaman olduğu gibi bu asgari ücret görüşmelerinde de insan onuruna yakışan bir artışın yapılması yönünde mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi. 

İŞÇİ HEYETİ NE KADAR İSTİYOR? 

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer alan İşçi Heyeti Başkanı Türkİş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, çalışanların üçte ikisinin asgari ücret düzeyinde çalıştığını söyledi. Irgat, “Net asgari ücret halen günde 29 lira 79 kuruş düzeyindedir. Bu rakamın 1-2 lira artırılmasıyla çalışanların geçim koşulları düzelmez. Ülkeyi yönetenler ve işverenler, bunun sihirli formülünü asgari ücretli işçilerle ve kamuoyuyla paylaşmalıdır” diye konuştu.

DİSK NE KADAR İSTİYOR?

DİSK "Asgari ücret 1800 net! Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün!" kampanyasıyla pazarlık masasında güç elde etmeye çalışıyor.

Hükümetin 3+3 önerisine karşı çıkan DİSK, "Hükümet programında yüzde 3+3 olarak açıklanan zam oranı ile işçilere günlük 1 lira civarında bir zam uygun görüldü. Hükümet, açlık sınırının altında bir asgari ücrette ısrar ederek, yeniden bir sosyal cinayete imza atacağını şimdiden ilan etti" diyerek tepki gösteriyor.

1800 LİRA OLSUN

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, asgari ücretle ilgili 4 ayrı hesap yaptıklarını ve hepsinde "Asgari ücret net olarak en az 1800 lira olmalıdır" sonucuna ulaştıklarını dile getirerek, bunları şöyle sıraladı:

"Kişi başına milli gelir aylık bin 800 lirayı aşmış. Peki nerede bu gelir? Madem Türkiye ekonomisi büyüyor, bizim aşımız, ekmeğimiz neden büyümüyor? Büyümeden payımızı alsaydık şimdi asgari ücret yaklaşık bin 800 lira olacaktı. Bin 800 liranın altında ücret işte bu nedenle kabul edilemez. 

-4 kişilik bir hanede yoksulluk sınırı 3 bin 500-4 bin lira civarındadır. Çocuklarımızı yoksulluğa mahkum etmemek için bin 800 lira şarttır. Hükümet, 'İtibardan tasarruf olmaz' diyerek Cumhurbaşkanlığı bütçesini yaklaşık 2 kat artırdı. Bu ülkede tüm değerleri üretenler biziz ve daha düşük bir artışı kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanlığı bütçesi artış oranıyla eşit zam istiyoruz. Yani net bin 800 lira asgari ücret istiyoruz."


ASGARİ ÜCRETTEN SIFIR VERGİ

Türk-İş’in asgari ücretten vergi alınmaması talebini değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçen yıl TBMM’ye sunulan yasa tasarısında yer alan 3 çocuktan alınan gelir vergisinin kaldırılmasıyla ilgili düzenlemenin yürürlüğe giremediğine işaret etti.

Çelik, “Bugün, Maliye yetkilileriyle yaptığımız görüşmede, Meclis’te çıkacak yasalardan birine ilave edilmesi konusunda değerlendirmemiz, şu anda sürüyor. Umarım, bu konuda da neticeyi alırız” dedi.

Çelik, işgücü piyasasında oluşan cari ücret seviyesine devlet tarafından müdahale edilmesini sağlayan yegâne aracın asgari ücret olduğunu vurgulayarak, işverenlerin daha yüksek ücret belirleyebileceğine dikkat çekti.

VERGİSİZ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR?

Asgari ücretten vergi kalktığı taktirde üç çocuklu asgari ücretlinin, günde 26 kuruş bir “vergi avantajı” olacak. Asgari ücret yüzde 15 oranında gelir vergisine tabi tutuluyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de hükümet temsilcisi olmak üzere, toplam 15 kişiden oluşuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın tespit ettiği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET NEYE GÖRE BELİRLENİYOR

Komisyon, asgari ücretin belirlenmesinde, 'ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını' göz önünde bulunduruyor.

ASAGARİ ÜCRETTEN NE KADAR KESİNTİ YAPILIYOR?

Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için 217 lira 82 kuruş, 16 yaşından küçük işçiler için 176 lira 77 kuruş, kapıcılar için ise 153 lira 23 kuruş kesinti yapılıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 16 yaşından büyük işçiler için bin 190 lira 5 kuruş, 16 yaşından küçük işçiler için bin 22 lira 29 kuruş, kapıcılar içinse bin 190 lira 5 kuruşu buluyor.

BRÜT VE NET ÜCRETLER NE KADAR?

Halen bir işçi için brüt bin 134 lira, net 891 lira 3 kuruş olarak uygulanan asgari ücret, kapıcılar için brüt bin 134 lira, net 963 lira 90 kuruş düzeyinde.

Asgari ücretten normal çalışanlar için 242 lira 97 kuruş, kapıcılar için ise 170 lira 10 kuruş kesinti yapılırken, asgari ücretin işverene toplam maliyeti bin 332 lira 45 kuruşu buluyor.

Hükümet, 2015 yılı programında, asgari ücrette bu yılın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3'er artış planlandığına yer vermişti.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (Türk-İş) ev sahipliğinde yarın gerçekleşecek toplantıya, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişi katılacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçim sonrası ilk kabine toplantısı! İşte masadaki 4 kritik başlık! Gözler Erdoğan'da
Beşiktaş’ta 29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınına ilişkin itfaiye raporu