İtalya Başbakanı Renzi, Arnavutluk'ta

Renzi, Cumhurbaşkanı Nişani, Meclis Başkanı Meta ve Başbakan Rama ile görüştü

İtalya Başbakanı Renzi, Arnavutluk'ta
İtalya Başbakanı Renzi, Arnavutluk'ta
GİRİŞ 30.12.2014 19:17 GÜNCELLEME 30.12.2014 19:17

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki temasları kapsamında, Arnavut mevkidaşı Edi Rama ile bir araya geldi.

Renzi, Başbakanlık binası önünde Rama tarafından askeri törenle karşılandı.

Heyetlerarası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Arnavutluk Başbakanı Rama, Renzi'nin ziyaretinin, İtalya'nın Arnavutluk'a verdiği desteğin ve Arnavutluk'un Avrupa Birliği (AB) üyesi olması gerektiği yönündeki görüşlerinin göstergesi olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkileri "tarihi" ve "geleneksel" olarak nitelendiren Rama, iki ülke arasındaki ilişkilerin, iktidardaki parti önemli olmaksızın her dönem ileriye götürüldüğünü ifade etti.

Rama, İtalya'nın kayıtsız şartsız kendilerine destek olduğunu ifade ederek, "İtalya bizim stratejik ortağımız" dedi.

İtalyan mevkidaşı ile yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Rama, İtalya Başbakanı Renzi'ye, Arnavutluk-Sırbistan ilişkileri ve Arnavutluk'un AB üyeliği yolundaki yaklaşımı hakkında bilgi verdiğini söyledi.

İtalya Başbakanı Renzi'nin açıklamaları

İtalya Başbakanı Renzi de iki ülkenin son yıllarda önemli sorunları çözmeyi başardığına işaret ederek, Arnavutluk'un geçtiğimiz aylarda AB'ye aday ülke statüsü elde ettiğini ve AB üyeliği yolunda daha hızlı ilerlemesi gerektiğini söyledi.

Arnavutluk, İtalya ve Sırbistan dışişleri bakanlarının 23 Ocak'ta Roma'da bir araya geleceklerini belirten Renzi, "AB'nin genişlemesi gerçekleşmediği sürece geleceğimiz yoktur" ifadesini kullandı.

Renzi, Arnavutluk ile İtalya arasında iyi bir dostluğun bulunduğunu ifade ederek, bu iyi dostluğun derinleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Arnavut yetkililerin, Yunanistan'dan İtalya'ya doğru yol alırken Adriyatik Denizi'nde yanan "Norman Atlantic" adlı feribottakilerin kurtarılması operasyonu kapsamında hazır ve iş birliğine açık olduklarını kendisine ilettiklerini söyleyen Renzi, bu kapsamda, iki ülkenin başarılı bir örnek sergilediğini ifade etti.

Renzi, Tiran'daki temasları kapsamında ayrıca Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ve Meclis Başkanı İlir Meta tarafından kabul edildi.

Renzi'nin Nişani ve Meta ile yaptığı görüşmeler basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!