BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacak Filistin tasarısı

Filistinli gruplar, taviz verildiği gerekçesiyle tasarının çekilmesini istedi

BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacak Filistin tasarısı
BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacak Filistin tasarısı
GİRİŞ 30.12.2014 23:54 GÜNCELLEME 30.12.2014 23:54

Filistinli bazı gruplar, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacak Filistin tasarısının, taviz verildiği gerekçesiyle çekilmesi çağrısı yaptı.

Hamas, İslami Cihad Hareketi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Es-Saika örgütlerinin yayınladığı ortak yazılı açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacak Filistin tasarısında, mültecilerin dönüş hakkı, İsrail hapishanelerindeki esirlerin özgürlüğü konuları başta olmak üzere Filistin halkının hakları ve değerlerinden tavizler veriliyor" denildi.

Açıklamada ayrıca "İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından 2017 sonuna kadar çekilmesinin istendiği tasarı, ABD gözetiminde ikili müzakerelere kapı aralıyor. Bu da yeniden ABD yanlılığı ve müzakereler girdabında devam etmek anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

Gazze'deki güvenlik biriminin eski yöneticisi olan ve 2011'de Fetih Hareketi ile ilişiği kesilen Muhammed Dahlan da söz konusu tasarının "tavizlerle" dolu olduğunu savunarak, bunu "Filistin tarihinin kara bir lekesi" olarak nitelendirdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, BM'ye sunulacak tasarının hazırlanmasında Fetih Hareketi de dahil Filistinli gruplarla istişare etmediğini savunan Dahlan, şunları kaydetti:

"ABD, bu tasarının hazırlanmasına katkı sağladı. ABD tasarıya aslında karşı çıkmadı sadece İsrail'in güvenlik taleplerine cevap vermediğini belirtti ve tasarının zamanlamasını eleştirdi. BM'ye sunulan karar tasarısında Kudüs, Filistin sınırı ve mültecilerin dönüş hakkına ilişkin büyük ödünler veriliyor."

Filistin topraklarında İsrail işgalinin sona ermesi amacıyla hazırlanan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısının, TSİ 24.00'te BM gündemine gelmesi bekleniyor.

Tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden 9'unun destek vermesi ve daimi üyeler ABD, Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere'den herhangi birisinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

ABD'den dün yapılan açıklamada tasarıya destek verilmeyeceği bildirilmişti. İngiltere de bugün tasarıya destek vermeyeceğini duyurdu ancak veto edip etmeyeceğini açıklamadı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yıkılan köprünün ABD'ye maliyeti belli oldu! Her gün bir servet kaybedecek...
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme