Kıbrıs müzakere süreci

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide: - "Kıbrıs’ın çevresindeki hidrokarbon kaynakları Kıbrıs müzakereleriyle ilişkilidir ve bu ilişki kesilemez. Sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa'nın Kıbrıs açıklarında yaptığı araştırmalar da yapbozun sadece küçük bir parçasıdır"

Kıbrıs müzakere süreci
Kıbrıs müzakere süreci
GİRİŞ 01.01.2015 16:05 GÜNCELLEME 01.01.2015 16:05

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs’ın çevresindeki hidrokarbon kaynaklarının Kıbrıs müzakereleriyle ilişkili olduğunu ve bu ilişkinin kesilemeyeceğini belirterek, sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa'nın Kıbrıs açıklarında yaptığı araştırmaların da yapbozun sadece küçük bir parçası olduğunu bildirdi.

Güney Kıbrıs’ta İngilizce yayımlanan Cyprus Weekly gazetesine konuşan özel temsilci Eide, Akdeniz'de bulunan hidrokarbon kaynaklarının iki tarafın meselesi olduğunu ifade ederek, doğal kaynakların çözüme ulaşmak için güçlü bir argüman olduğunu vurguladı.

Eide, Türkiye’nin niyet ve taahhütleriyle ilgili konuşamayacağını ancak şu an için kesin olanın sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa'nın Kıbrıs sularından uzaklaşmaya başlaması gerektiği olduğunu söyledi. Eide, çözümün adaya ekonomik olarak "inanılmaz faydalar" sağlayacağını savundu.

Hidrokarbon kaynakları konusunda alternatif bir önerisinin bulunmadığını ancak konunun geleceğin değil bugünün krizi olduğunu ifade eden Eide, “Kısa dönemdeki krizlerden ziyade çözümün uzun vadeli faydalarına odaklanmak gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Müzakerelerin başlamasının tarafların isteğine bağlı bulunduğunu, bir tarih veremeyeceğini ancak yakın zamanda bunun gerçekleşebileceğine inandığını ifade eden Eide, şunları kaydetti:

"Kıbrıs’ın çevresindeki hidrokarbon kaynakları Kıbrıs müzakereleriyle ilişkilidir ve bu ilişki kesilemez. Sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa'nın Kıbrıs açıklarında yaptığı araştırmalar da yapbozun sadece küçük bir parçasıdır. Yapboz çeşitli parçalardan oluşuyor. Kısa dönem hedefi olarak müzakerelere geri dönmek için bu yapbozu çözmeye çalışıyorum. Çözüm için tarih konusunda taahhütte bulunamam. Ancak 26 Ocak’ta BM Güvenlik Konseyi’ne rapor sunacağım. Ardından birçok liderin iştirak edeceği Davos zirvesinde konuyla ilgili ikili temaslar gerçekleştireceğim."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri