Almanya'daki İslam ve yabancı karşıtı gösteriler

Ülkede yapılan bir araştırmaya katılanların yüzde 29’unun, İslam'ın Avrupa'da yayılmasınave yabancılara karşı gösteriler düzenleyen PEGIDA grubunu haklı bulduğu bildirildi

Almanya'daki İslam ve yabancı karşıtı gösteriler
Almanya'daki İslam ve yabancı karşıtı gösteriler
GİRİŞ 01.01.2015 18:34 GÜNCELLEME 01.01.2015 18:34

Almanya’da yapılan bir araştırmaya katılanların yüzde 29'unun, İslam'ın Avrupa'da yayılmasına ve yabancılara karşı gösteriler düzenleyen aşırı sağcı ''Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar” (PEGIDA) grubunu haklı bulduğu belirtildi.

Forsa şirketinin Stern dergisi için bin 6 kişi ile yaptığı ankete katılanların yüzde 61’i, Almanya’nın ‘’İslamlaşacağı’’ tehdidinin abartıldığını düşünüyor.

Oturduğu yere yakın bir yerde düzenlenmesi durumunda PEGIDA eylemlerine katılabileceğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 13.

Ankete katılanların yüzde 29’u da İslam’ın yayılmasına ve yabancılara karşı gösteriler düzenleyen aşırı sağcı PEGIDA grubunu haklı buluyor.

Araştırmada, özellikle ‘’Almanya için Alternatif’’ (AfD) Partisi taraftarının PEGIDA eylemlerini desteklediğini ortaya çıkarken, bu partiye ilgi duyanların yüzde 71’inin İslam ve yabancı karşıtı eylemleri desteklediği belirtildi.

Ankete katılan AfD taraftarlarının yüzde 45’inin, Sol Parti seçmeninin yüzde 26’sının PEGIDA gösterilere katılabileceğini belirtmesi dikkati çekti.

Gelecek seçimlerde Almanya’da ‘’İslam ile mücadele eden’’ bir partiyi seçebileceğini belirtenlerin oranın da yüzde 10 olduğu vurgulandı. Bu oranın ülkenin doğu eyaletlerinde yüzde 15, batı eyaletlerinde yüzde 9 olduğu kaydedildi.

Sol Parti seçmeninin yüzde 16’sı da İslam ile mücadele eden bir partiye oy verebileceğini ifade etti.

Merkel'in yeni yıl mesajına AfD'den tepki -

Öte yandan, Almanların PEGIDA gösterilerine katılmamaları yönünde uyarıda bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yeni yıl mesajı ülkede tartışmalara yol açtı.

AfD Genel Başkanı Bernd Lucke, Merkel’in insanları dinlemeden onları yabancı düşmanı olarak damgaladığını ileri sürdü.

‘’Şansölyenin görevi dinlemek’’ diyen Lucke, Almanya’da yabancı düşmanlığı için yer olmadığını ancak daha önce entegrasyon konusundaki sorunların yapıcı ve nesnel bir şekilde tartışılması gerektiğini kaydetti.

AfD Brandenburg Eyalet Meclisi Grubu Başkanı Alexander Gauland da Merkel’in PEGIDA hareketini eleştirmesinin gösterilere daha fazla insanın katılmasını sağlayacağını ileri sürerek, Merkel’in tanımadığı insanlar hakkında hüküm verdiğini savundu.

Yeşiller Partisi Milletvekili Volker Beck ise Başbakan Merkel’in mesajının doğru olduğunu belirterek, PEGIDA eylemlerine katılanlar arasında aşırı sağcı grupların yer aldığına dikkati çekti.

Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Jan Korte de Merkel’in PEGIDA konusunda bir sınır belirlemesini memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Korte, Bavyera ve Saksonya’daki CDU/CSU partili siyasetçilerin iltica ve sınır dışı uygulamalarını sıkılaştırma taleplerinin sığınmacılara yönelik PEGIDA eylemlerinde dile getirilen nefreti körüklediğini savundu.

Merkel, "gösterilere katılmayın" çağrısı yapmıştı -

Başbakan Merkel, PEGIDA grubunu isim vermeden eleştirdiği yeni yıl mesajında, grubun söylemlerinin peşinden gidilmemesi çağrısı yaparak, "Pazartesi günleri ‘Halk biziz’ çağrısıyla yürüyorlar. Bunu söylerken gerçekte şunu kastediyorlar; 'Sizler, ten renginiz ya da dininiz nedeniyle buraya ait değilsiniz'. Bu tür gösterilere katılan herkese şu söylüyorum; 'Size bu çağrıyı yapanların peşinden gitmeyin! Çoğu zaman kalplerinde ön yargılar, soğukluk ve hatta nefret var!” ifadelerini kullanmıştı.

Almanya’nın Dresden kentinde İslam ve göçmen karşıtı aşırı sağcı PEGIDA grubunun, çağrısı üzerine her hafta pazartesi akşamları gösteri düzenleniyor.

Ekim ayında birkaç yüz kişi ile başlayan gösterilere geçen hafta 17 bin 500 kişi katılmıştı. PEGIDA'nın bu ay içinde de gösteriler yapması bekleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi