İran’ın maden rezervi

IMIDRO, İran'da, son 9 ayda 30 ton altın, 90 milyon ton demir ve 120 milyon ton kömür rezervi tesbit edildiğini duyurdu

İran’ın maden rezervi
İran’ın maden rezervi
GİRİŞ 02.01.2015 13:53 GÜNCELLEME 02.01.2015 13:53

İran’daki Maden ve Madencilik Sanayi Geliştirme ve Yenileme Örgütü (IMIDRO), son 9 ayda 30 ton altın, 90 milyon ton demir ve 120 milyon ton kömür rezervi tesbit edildiğini bildirdi.

IMIDRO'nun resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, IMIDRO, Sanayi Maden ve Ticaret Bakanlığı ve Jeoloji Kurumu'nun üçlü işbirliğiyle başlayan araştırmalar sonucunda, rezerv tesbitlerinin geçen yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde büyüdüğü belirtildi.

Açıklamada, son 9 ayda yapılan maden araştırma çalışmaları hakkında şunlar kaydedildi:

"Sondaj bölümü çalışmaları yüzde 264, örnek alma çalışmalarında yüzde 425, sondajda yüzde 312 ve jeofizik çalışmalarında da yüzde 291 oranında büyüyerek önemli ölçüde verim sağladı. Maden araştırmaları geçen kış başından itibaren faaliyete başladı. Araştırmalar 3 yıl içerisinde uygulanacak ve ülke genelinde maden bölgelerinin 200 bin kilometre karesini kapsayacak."

IMIDRO'un son istatistiklerine göre, bu süre zarfında 90 milyon ton demir cevheri ve 120 milyon ton kömür rezervi tesbit edildi. İran'ın Batı Azerbaycan eyaletindeki Tekab ilçesine bağlı Zere Şuran bölgesinde ise daha önceden tesbit edilen 89 ton altın rezervi yaklaşık 30 ton daha arttı.

İylam eyaleti Jeoloji Kurumu Başkan Yardımcısı Behruz Berna, İran’ın maden rezervleri açısından dünyada ilk 10 ülke arasında, Ortadoğu'da ise ilk sırada yer aldığını söylemişti. 7 bin 500 çeşit maden yatağının bulunduğunu belirten Berna, ülkedeki maden yataklarının değerinin 770 milyar dolara ulaştığını, bu miktarın yüzde 30’unun kullanılmadığını ifade etmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!