Filistin'in UCM dahil uluslararası anlaşmalara katılım için imza atması

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Mansur, anlaşmalara ilişkin belgeleri BM'ye sundu

Filistin'in UCM dahil uluslararası anlaşmalara katılım için imza atması
Filistin'in UCM dahil uluslararası anlaşmalara katılım için imza atması
GİRİŞ 02.01.2015 18:53 GÜNCELLEME 02.01.2015 18:53

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, aralarında Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) de olduğu anlaşmalara katılım belgelerini BM Genel Sekreteri'nin hukuki işlerinden sorumlu yardımcısı Stephen Mathias'a sundu.

Mansur, belgeleri sunmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 18 uluslararası anlaşma ve protokole taraf olmak için imzalanan belgeleri BM'ye sunduklarını söyledi.

Belgelerin teslim edilmesinin ardından Filistin'in UCM'yi oluşturan Roma Sözleşmesi'ne taraf olan 123. ülke olduğunu kaydeden Mansur, 60 günün ardından bunun yürürlüğe gireceğini belirtti.

UCM'nin barışçı, yasal ve medeni bir adım olduğunu kaydeden Mansur, "UCM, hukuka uygun davrananların korkmaması gereken bir seçenek. Biz, işgalci İsrail tarafından öldürülen tüm kurbanlar için adalet aramak amacıyla bu seçeneği kullanıyoruz" dedi.

Roma Statüsü'ne göre İsrail'in illegal yerleşimlerinin de savaş suçu olduğunu ifade eden Mansur, "Biz UCM'ye taraf olmadan önce İsrail'in işlediği geriye dönük suçların yargılanması hakkımızı da mahfuz tuttuğumuzu UCM'ye bildirdik. İsrail'in son Gazze saldırısını da bu bağlamda vurguladık" diye konuştu.

"İsrail niye UCM'den muaf tutulsun?"

ABD'nin, UCM'ye katılması nedeniyle Filistin'i eleştirmesine de yanıt veren Mansur, mahkemeye başvurmanın medeni ve barışçıl bir mücadele olduğunu ve ABD de dahil batılı ülkelerin birçok diğer olayda bunu desteklediklerini hatırlatarak, "Savaş suçu işleyen İsrail, kurbanlar ise Filistin olunca mahkemeye gitmek neden yanlış oluyor? İsrail neden bundan muaf tutulsun? ABD'nin açıklamaları hukuki değil siyasi. Filistin halkı yasal ve barışçıl bir hakkını kullandığı için cezalandırılmamalı" dedi.

Mansur, BM içindeki mücadelelerine de devam edeceklerini kaydederek, yeniden şekillenen BM Güvenlik Konseyi'ne yeni bir tasarı sunmanın da seçenekler arasında olduğunu ancak halen bunun müzakere aşamasında olduğunu söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sona ermesi için hazırlanan karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'nde reddedilmesinin ardından, aralarında Uluslararası Ceza Mahkemesinin kurucu temel anlaşması Roma Sözleşmesi'nin de bulunduğu uluslararası anlaşmalara katılma belgesini imzalamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan 'Kapımız açık' demişti! Özgür Özel'den açıklama!
Kulüpler Dünya Kupası'nda takımlar netleşti!