Basra'da öldürülen Sünni din adamları

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili, Basra'da Sünni din adamlarının öldürülme olayına değinerek, "Önümüzdeki günlerde ister Şii, ister Sünni ve isterse IŞİD terörüne bağlı gruplar olsun öldürme olayına girişen tarafı ilan edeceğiz" dedi.

Basra'da öldürülen Sünni din adamları
Basra'da öldürülen Sünni din adamları
GİRİŞ 04.01.2015 10:54 GÜNCELLEME 04.01.2015 10:54

Irak'ın Basra ilinde Sünni din adamının öldürülmesinin yankıları devam ediyor. Başlatılan soruşturma sürerken Zamili, AA muhabirinin telefonda sorularını cevapladı. Zamili, olayın güvenlik ve istihbari boyutundaki incelemeleri yerinde izlemek için Basra'ya gittiğini ifade ederek kastı, kurusu ve sorumluluğu tespit edilen herkesten hesap sorulacağını söyledi.

Zamili, kent ziyareti sırasında Basra Valisi, Operasyonlar Gücü Komutanı, İstihbarat Komutanları ve Polis Müdürü ile görüştüğünü anlatarak, olayın araştırılması ve incelenmesi boyutunda son aşamalara gelindiğini ve bazı ipuçlarının ortaya çıktığını söyledi.

Meydana gelen olayın ipuçlarına dair belgeleri incelediklerini de aktaran Zamili, "Ortaya konulan dokümanlardan hareketle olaya bir terör örgütünün karıştığı izlenimini aldık" diye konuştu.

"Irak'ın ekonomisini vurmak istiyorlar"

"Basra, Irak'ın ekonomi başkenti ve mezhepler arası hoşgörü ve anlayış kentidir" diyen Zamili, şunları kaydetti:

"Basra'da Sünni, Şii ve Hristiyanlar yıllardır sorunsuz bir şekilde yan yana yaşıyor. IŞİD terörüne karşı güvenlik güçlerinin elde ettiği başarıyı çekemeyen tarafların olduğunu biliyoruz. Basra'da Irak'ın ekonomisini vurmak isteyen çevreler, kentte son zamanlarda çeşitli kaçırma ve öldürme olaylarına girişti. Güvenlik güçlerimiz bedeli ne olursa olsun ve ister yurtiçi isterse yurtdışından desteklenen hangi taraf olursa olsun sonuna kadar olayın incelenmesini noktasında takipte olacak. Yaşanan olaya dair güvenlik güçlerimiz içinde kusuru olan ve elleri kana bulaşanlar varsa asla affedilmeyecek. İlgili mahkemelere sevk edilerek yargılanacak."

Sünni cami imamların öldürülmesinde bazı Şii milislerin olaya karıştığı iddiaları sorusuna ise Zamili, "Şimdiye kadar özellikle şu veya bu grubun yaptığına dair herhangi bir şey söylemeyeceğiz. Fakat bir terör örgütüne bağlı çetelerin olduğunu anlayabiliyoruz. Önümüzdeki günlerde ister Şii olsun ister Sünni olsun öldürme olayına girişen grubu ilan edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Sünni Milletvekili Hamid el-Mutlak, olayla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Din adamların öldürülmesinde Şii bir milis grubunu sorumlu tutarak, “Olaya dair IŞİD'i itham etmemek gerekiyor" demişti.

Basra'da Sünnilerin yaşadığı Bab el-Zubeyr semtinde 4 Sünni din adamını taşıyan araca yönelik silahlı saldırıda bulunulmuş, bir imam yaralanırken 3 din adamı ise olay yerinde yaşamlarını yitirmişlerdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi