İsrail'den Gazze saldırısına "Savaş" tanımlaması

İsrail'in, Koruyucu Hat Operasyonu'nu "Savaş" olarak adlandırmasının arkasında siyasi ve hukuki hedefler olduğu belirtiliyor

İsrail'den Gazze saldırısına "Savaş" tanımlaması
İsrail'den Gazze saldırısına "Savaş" tanımlaması
GİRİŞ 05.01.2015 14:16 GÜNCELLEME 05.01.2015 14:16

İsrail'in, Koruyucu Hat Operasyonu'nu "Savaş" olarak adlandırma kararı almasının arkasında siyasi ve hukuki hedefler olduğu belirtiliyor.

Filistinli uzmanlar, geçen hafta İsrail'in, Temmuz 2014'teki "Koruyucu Hat" operasyonunu, "Sekizinci" Arap-İsrail, "Birinci" Filistin-İsrail savaşı olarak adlandırılması yönündeki kararını değerlendirdi.

AA muhabirine konuşan Gazze'deki El-Umme Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim üyesi Adnan Ebu Amir, "İsrail Filistinlilere karşı saldırılarını askeri operasyon olarak adlandırmaya meyillidir ancak son saldırıları savaş olarak adlandırma kararı almasının bazı nedenleri var. Bunlar arasında bu saldırıların, İsrail'in Filistinliler'e ya da Araplara karşı girdiği en uzun ve kayıpları en ağır mücadele olması yer alıyor" dedi.

Kararın siyasi ve hukuki boyutları olduğunun altını çizen Amir, "İsrail, Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) katılım belgesini imzalamasına mukabil, işlediği suçlardan ötürü herhangi bir tazminat ödememek ve manevra alanını genişletmek için böyle bir girişimde bulundu" diye konuştu.

İsrail'le ilgili araştırmalar yapan Antoine Şelhat ise İsrail'in son saldırıyı savaş olarak adlandırmasının ardında yatan nedenleri şöyle anlattı:

"İsrail, Gazze'de düşman ordusuyla savaştığını iddia ederek kanuni ve mali yükümlülüklerden kurtulmak istiyor. Filistin'in UCM'ye başvurması yerel ve uluslararası hukuk kurumlarına ve hatta bireylere bile İsrail'in yargılanmasını talep hakkı veriyor. İsrail de, hakkında verilecek bir suçlama kararı öncesi bu adımı atarak bunun önüne geçmeye çalışıyor."

"Gazze ordusu olan bağımsız bir yapı"

El-Eyyam Gazetesi yazarlarından Talal Ukel de "İsrail'in Gazze'yi işgal edilmiş bir bölge değil ordusu olan bağımsız bir yapı olarak gördüğünü ve dolayısıyla da halkına karşı tüm silahları kullanma hakkına sahip olduğunu iddia ettiğini'' söyledi.

Ukel, İsrail'in siyasi hedeflerinin yanı sıra hukuki hedefleri olduğunu da belirterek, "Bu karar İsrail'e, saldıran taraf olarak gördüğü direniş hareketleri liderlerini yargılama hakkı veriyor" ifadesini kullandı.

İsrail kuruluşunun gerçekleştiği 1948 yılından bu yana Arap-İsrail Savaşı (1948), Süveyş Savaşı (İkinci Arap-İsrail Savaşı) (1956), Altı Gün Savaşları (1967), Yıpratma Savaşı (1969-70), Ekim Savaşı (1973), Birinci Lübnan Savaşı (1982) ve İkinci Lübnan Savaşı (2006) adlarıyla 7 savaş açtı.

Tel Aviv yönetimi, Gazze'ye 2008-2009'da düzenlediği saldırıyı "Dökme Kurşun Operasyonu", 2012'dekini "Bulut Sütunu Operasyonu", 2014 Temmuz ayındakini ise "Koruyucu Hat Operasyonu" olarak isimlendirmiş ancak 2 Ocak'ta tarihinde son saldırıyı savaş olarak kabul etme kararı almıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Açık kapı bıraktı
MEB'den son dakika yeni müfredat açıklaması