Arap Birliğindeki "Libya" toplantısı

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Salih: -"Libya'da yabancı bir askeri müdahale kabul edilemez, şayet askeri bir müdahale söz konusu olacaksa bu Arap kardeşlerimizden olmalıdır"

Arap Birliğindeki "Libya" toplantısı
Arap Birliğindeki "Libya" toplantısı
GİRİŞ 05.01.2015 17:36 GÜNCELLEME 05.01.2015 17:36

Libya'nın Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Libya'ya yabancı bir askeri müdahaleyi kabul etmediklerini belirterek, "Şayet askeri bir müdahale söz konusu olacaksa bu Arap kardeşlerimizden olmalıdır" dedi.

Salih, Arap Birliğindeki "Libya" toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, ülkedeki olaylara değindi. Yabancı müdahaleye karşı olduklarını iddia eden Salih, "Arap Birliği'nin kendilerine yakın olduğunu" dile getirerek, "Libya'da yabancı bir askeri müdahale kabul edilemez, şayet askeri bir müdahale söz konusu olacaksa bu Arap kardeşlerimizden olmalıdır" ifadesini kullandı.

Arap Birliği ve tüm uluslararası toplumdan Libya'nın "tek meşru temsilcisi" olarak Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni kabul etmesini isteyen Salih, "Resmi olarak Arap Birliği'nden Libya'daki stratejik kurumların korunması ve terörist grupların Libya içinde şiddet uygulamalarına engel olunması için müdahalesini talep ediyorum" dedi.

Libya'daki şiddet olaylarına ilişkin bir soru üzerine Salih, Türkiye'nin ülkedeki silahlı milisleri desteklediğini iddia etti.

Arap Biriliği Libya toplantısı için Mısır'a geldiği belirtilen Salih, Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi tarafından kabul edilmişti. Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Salih'in "Mısır'ın Libya'daki çeşitli meşru kurumlara verdiği desteklerden övgüyle" söz ettiği kaydedilmişti.

Devrimin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Libya'da, mayıs ayında emekli General Halife Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla birlikte başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Olayların ardından biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Başkent'teki MGK'nın desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar