Afganistan’da hükümet 100 gündür kabineyi kuramadı

Kabinenin hafta sonuna kadar kurulması bekleniyor

Afganistan’da hükümet 100 gündür kabineyi kuramadı
Afganistan’da hükümet 100 gündür kabineyi kuramadı
GİRİŞ 06.01.2015 12:58 GÜNCELLEME 06.01.2015 12:58

Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan devlet başkanlığı seçiminin ardından iktidara gelen Muhammed Eşref Gani hükümeti, 100 gün geçmesine rağmen yeni hükümetin kabinesini hala oluşturamadı.

Yeni kabinenin oluşturulması için kesin tarihler belirleyen Gani, bu tarihlerde kabinenin oluşturulamamasına "güçlü bir kabinenin kurulmasının çok zaman alacağını" gerekçe gösterdi.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nazifullah Salarzai yaptığı açıklamada, kabinenin bu hafta sonuna kadar belli olacağını dile getirerek, Devlet Başkanı Gani ve İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah arasında kabinenin oluşturulması konusunda bir anlaşmazlığın söz konusu olmadığını vurguladı.

Yeni hükümetin ilk 100 gününde ülkedeki bakanlıklar belirli bir süre eski Devlet Başkanı Hamid Karzai tarafından görevlendirilen bakanlar tarafından vekaleten yönetildi. Daha sonraki süreçte ise bakan yardımcıları, vekaleten bakanlık görevini devraldı. Afganistan kanunlarına göre, vekaleten görevlendirilen bakanlar sadece iki ay görev yapabiliyor.

Devlet Başkanı Gani, ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde rakibi olan Abdullah Abdullah ile iktidarın paylaşılması ve Ulusal Birlik Hükümeti kurulması üzerinde ABD’nin girişimleri sonucu anlaşmıştı.

İktidarın paylaşıldığı Ulusal Birlik Hükümeti'nde kabinenin yarısını Gani, diğer yarısını ise Abdullah belirleyecek. Daha sonra belirlenen adaylar parlamentonun güvenoyunu aldıktan sonra bakan olarak göreve başlayacak.

İktidarın ilk 100 günü -

Devlet Başkanı Gani, yeni hükümetin ilk 100 gününde, uzun süredir beklenen ve eski Devlet Başkanı Karzai tarafından imzalanmayan, ABD ve Afganistan arasındaki İkili Güvenlik Anlaşmasını imzaladı.

Gani döneminde Afganistan Parlamentosu'nun üst kanadı Senato, "Barış İçin Ortaklık Kuvvetlerinin Statüsü Anlaşması"nı (SOFA) onayladı. Bu anlaşmalara göre, ülkede 2014 sonrası 13 binden fazla yabancı asker Afgan güvenlik güçlerini eğitmek için bu ülkede kalacak.

Aynı dönemde ayrıca Afganistan'daki en büyük yolsuzluk dosyalarından biri olarak kabul edilen "Kabul Bank" isimli özel bankanın batırılma dosyası tekrar açıldı.

Diğer yandan ülkede seçimlerin ardından istikrarsızlığın arttığı ifade edilirken, başkent Kabil başta olmak üzere birçok kentte bombalı ve intihar saldırılarında artış olduğu kaydediliyor. Birleşmiş Milletler son dönemde ülkedeki sivil kayıpların üst seviyelere çıktığını belirtiyor.

Afganistan'da geçen yılın ilk 11 ayında düzenlenen saldırılarda 3 bin 188 sivilin yaşamını yitirdiği, 2014'ün ilk 10 ayında ise yaklaşık 4 bin 600 askerin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...