Marmaris'te hayvan barınağında salgın hastalık

Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'ndeki 20 köpeğin ölümüne neden olan salgının kontrol altına alındığı belirtildi

Marmaris'te hayvan barınağında salgın hastalık
Marmaris'te hayvan barınağında salgın hastalık
GİRİŞ 07.01.2015 12:46 GÜNCELLEME 07.01.2015 12:46

Marmaris Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'ndeki sahipsiz köpeklerden 20'sinin salgın hastalık nedeniyle öldüğü bildirildi.

Marmaris Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Eda Ülken Tören, gazetecilere yaptığı açıklamada, barınakta yaklaşık bir aydır salgın hastalık yaşandığını söyledi.

Sarılık ile başlayan hastalığın kanlı ishal olarak devam ettiğini belirten Tören, "Köpek kayıplarımız var. Salgının önüne geçebilmemiz için barınakta kapsamlı bir temizlik yapmamız gerekiyor. Bunun için kampanya başlattık. Çamaşır suyu gibi temizlik malzemelerine ihtiyacımız var. Halkımızdan getirebilecekleri kadar temizlik malzemesi bağışı bekliyoruz" dedi.

Barınağa ilk gelen köpekleri 10 gün kadar gözlem altında tutulacakları bir karantina bölümüne ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Tören, mevcut karantinanın barınağın içinde ve köpeklere yakın bir noktada olduğunu anlattı.

Bundan dolayı köpeklerin hastalığı birbirlerine bulaştırmalarının daha kolay olduğuna işaret eden Tören, "Hasta hayvanları uzak tutmak için içeride değil, biraz daha dışarıda bir yerde karantina bölümü gerekiyor. Bu konuda Marmaris Belediyesinden yardım istiyoruz" diye konuştu.

Yavru köpeklerin konulacağı ayrı bir bölme ve kulübe ihtiyaçları olduğunu da dile getiren Tören, ilçedeki iş adamlarından bu konuda destek beklediklerini kaydetti.

Derneğin eski başkanı Suna Ak da özellikle yavru köpekleri koruyamadıklarına dikkati çekti. Yavruların bazılarının "gençlik hastalığı" nedeniyle öldüğünü anlatan Ak, "Bunun çözümü köpekleri yavrulamasına izin vermeden kısırlaştırmak. Hayvanları 'bir kez doğursun' diye düşünmeden kısırlaştırırlarsa barınakta köpek yoğunluğu oluşmaz. Dolayısıyla da hastalıklarla uğraşmamız gerekmez" ifadesini kullandı.

"Gençlik hastalığından öldüler"

Marmaris Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi yetkilileri ise dışarıdan gelen köpekler nedeniyle barınakta salgın hastalık yaşandığını doğruladı.

Hastalık belirtisi olan köpeklerden bazılarını hayvanseverlerin de desteğiyle kliniğe götürdüklerini bildiren yetkililer, bu hayvanlara "gençlik hastalığı" teşhisi konulduğunu belirtti. Kanlı ishalin söz konusu hastalığın belirtisi olduğunu vurgulayan yetkililer, alınan önlemler sayesinde salgının kontrol altına alındığını ancak salgına bağlı son bir ayda 20 köpeğin öldüğünü kaydetti.

Barınakta iki haftada bir dezenfeksiyon çalışması yaptıklarını aktaran yetkililer, hayvanseverlerin başlattığı temizlik kampanyasına destek verdiklerini ifade etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular
Demirkubbe'den eksiği yok diyerek açıkladı: işte Türkiye'nin Gökkubbesi!