Çanakkale'de taşeron işçilerin sendikalaşma süreci

Ccedil;anakkale Belediyesi, taşeron işçilerin sendikal haklara sahip olması için Genel-İş Sendikası ile ilk adımı attı.

Çanakkale'de taşeron işçilerin sendikalaşma süreci
Çanakkale'de taşeron işçilerin sendikalaşma süreci
GİRİŞ 07.01.2015 17:48 GÜNCELLEME 07.01.2015 17:48

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Meclisi Toplantı Salonu'ndaki basın toplantısında, yasal düzenlemeler nedeniyle ülke genelinde artan taşeron işçilerin sendikal haklara kavuşması için gerekli çalışmaları tamamladıklarını söyledi.

Gökhan, yerel yönetimlerde en büyük sıkıntılardan birinin istihdam konusu olduğunu belirterek, "Hem sürekli, hem geçici işçi kadromuz olmasına rağmen, personel işçi istihdamında yeteri kadar bunları kullanamıyoruz, çünkü yasal sıkıntılar var. Halbuki yerel yönetimlerde daha ziyade kendi yöremizin insanlarını istihdam ettirmek istiyoruz. Yöreyi ve kenti bilen emekçilerle çalışmak istiyoruz ama maalesef bu şansı yakalayamıyoruz. Çeşitli kısıtları var. Bu noktada kadromuz olmasına rağmen işçi istihdamında istemesek de taşeron işçi sistemini kullanmak zorunda kalıyoruz" dedi.

Çanakkale Belediyesi'nde yasal norm kadroların dışında 304 kişinin taşeron firmalardan hizmet alımı şeklinde istihdam edildiğini anlatan Gökhan, şöyle konuştu:

"Bu noktada diğer kadrolu işçilerimizin haklarının önemli bir bölümünden bu işçilerimiz yararlanamamakta ve sendikal haklarına kavuşamamaktalar. Bu da sıkıntı yaratıyor. Hem iş güvencesi açısından hem de kendi özlük hakları itibariyle diğer kadrolu işçilerden çok daha aşağıda hak elde etmiş oluyorlar. DİSK Genel-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan ile birkaç yıldır bu konuya kafa yoruyoruz. Sonra bir yasal düzenleme çıktı, taşeron işçi sağlayan firmalarla üç yıllık sözleşme yapabilme şansı elde ettik. Bunun avantajı ne? İki yılı geçkin bir süre çalışacağı için işçiler, kıdem tazminatı hakkı elde ediyorlar. Bundan önce bir yıllık olduğu için sözleşmeler bu hakkı elde edemiyorlardı. Onun için bu önemli bir konu. Bu çalışma süresi sonunda kıdem tazminatı hakkı elde edecekler. İzin hakları yoktu, bu hakkı elde etmiş olacaklar."

Gökhan, ülke genelinde taşeron işçiliğin tamamen kaldırılması gerektiği yönündeki görüşünü aktarıp, "Taşeron işçilerimiz de belediye için Çanakkale halkı için çalışıyorlar, onların da hakkıdır böyle bir iyileştirme almak. Onun için hayırlı olsun diyorum. Temennimiz taşeron işçiliğin tamamen kaldırılması ve yerel yönetimlerin kendi norm kadrolarındaki boşluklara rahatlıkla işçi alabilmeleridir, doğrusu da budur" diye konuştu.

DİSK Genel-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Uslan ise işçi haklarının korunması noktasında çaba gösteren Belediye Başkanı Gökhan'a teşekkür etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bilet alıp binemeyen Türk kimdi? İşte Titanik ile ilgili daha önce bilmediğiniz 45 sır!
Selçuk Bayraktar'dan PKK destekçisi Geerdink'e iki dilde yanıt