Charlie Hebdo en son haberleri ve gelişmeleri

Paris'te haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya silahlı saldırıda bulunuldu. Charlie Hebdo saldırısında 12 kişi hayatını kaybetti.

Charlie Hebdo en son haberleri ve gelişmeleri
Charlie Hebdo en son haberleri ve gelişmeleri
GİRİŞ 08.01.2015 16:17 GÜNCELLEME 08.01.2015 16:17

Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun binasına silahlı saldırı düzenlendi. Haftalık yayınlanan karikatür dergisi 'Charlie Hebdo' binasına düzenlenen saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti.

Charlie Hebdo zanlıları bir evde kıstırıldı

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yönelik saldırıyı düzenlediği belirtilen iki kişi bir evde kıstırıldı.

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya saldıran iki kişinin Paris'e 60 km mesafedeki Crepy-en-Valois'da bir evde kıstırıldığını belirtildi.

Fransız BFM televizyon kanalı, polis kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, iki zanlının Aisne kasabasında görüldüğünü duyurdu.

BENZİN İSTASYONU SAHİBİ TEŞHİS ETTİ

Saldırganların gri renkli bir otomobil kullandığını belirten televizyon kanalı, zanlıları bir benzin istasyonu sahibinin teşhis ettiğini bildirdi.

PARİS YAKINLARINDA BİR EVDE KISTIRILDILAR

Fransız medyası, Charlie Hebdo şüphelilerinin, Paris'e 60 km mesafedeki Crepy-en-Valois'da bir evde kıstırıldığını duyurdu.

TİMLER ALARMA GEÇTİ

Saldırganların yakalanması için bölgeye polis takviyesi yapıldı. Özel terörle mücadele timleri de olası bir çatışma için alarma geçirildi.

3 KİŞİ KAÇTI

Saldırıyı gerçekleştiren 3 kişi araçla kaçarken, bir kişi de çatışmada yaralandı.

HZ MUHAMMED'İN KARİKATÜRLERİNİ YAYINLAYAN DERGİ

Charlie Hebdo dergisi Hz Muhammed'in karikatürlerini yayınlamış, hayatını çizgi roman haline getirmişti.. Dergi bu sebeple büyük tepki toplamıştı.

KABİNE ACİL TOPLANDI

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise kabineyi acil toplantıya çağırdı.

Fransa'nın başkenti Paris'te bir mizah dergisine yapılan saldırıda 11 kişi öldü 5 kişi yaralandı. Saldırının, "Charlie Hebdo" isimli mizah dergisine yapıldığı belirtildi. Dergi, 2012 yılında, Hz. Muhammed ile ilgili yayınladığı kariketürleriyle tepki toplamıştı. 

HOLLANDE: FRANSA ŞOKE OLMUŞ DURUMDA

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande olay yerinde açıklama yaptı.
Bu bir terör saldırısıdır diyen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande şu açıklamalarda bulundu: ''Fransa bu olayla şoke olmuş durumda.

BU BİR TERÖR SALDIRISIDIR

Bu bir terör saldırısıdır. Bu ifade özgürlüğüne saldırıdır. Her noktada güvenlik önlemleri alacağız. Çok zorlu bir zamandan geçiyoruz.Kimse Fransa'da bu şekilde davranamaz''.

CAMERON'DAN KINAMA

İngiltere Başbakanı David Cameron da saldırıyı "korkunç" olarak niteledi. Cameron, "Terörle mücadelede Fransız halkının yanındayız" dedi.

Hz. Muhammed'in intikamını aldıklarını söylemeleri ve saldırı sırasında tekbir getirmek gibi simgelerin kullanılması en az bu saldırı kadar tehlikelidir diyen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Paris saldırısına ilişkin önemli açıklamalar yaptı. 

Görmez'den Paris saldırısına ilk tepki

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez düzenlediği basın toplantısı ile Paris saldırısına sert tepki gösterdi. 

Görmez'in konuşmasından satır başları;

Her dine ve topluma yapılan şiddete ve teröre karşıyız. Hiç bir din insanları öldürmeyi hedefleyemez.

Hz. Muhammed'in ismi kullanılarak yapılan bu saldırı, Peygamberimizi bu dünyaya yaydığı barış ve dinimize saldırı amacı taşımaktadır. 

Bu saldırı doğrudan İslam'ın kendisine yöneliktir.

SALDIRI KADAR ZARARLIDIR

İslami simgelerin kullanılmasını hatta çalınmasını kabul etmek mümkün değildir. Bu eylemi İslamlar ilişkilendiren her açıklama en az eylemin kendisi kadar zararlıdır.  Bugün hukuk adalet ve barış özleminin gerçekleşmesi için tüm kuruluşların ortak  bir vicdanı harekete geçirerek ellerinden gelen tüm gayreti ortaya koyması yüce bir sorumluluktur.

İslami simgelerinin kullanılması bir algı operasyonudur. Bunu yapanlar sadece Müslümanların değil Batı kamuoyunun aklı ile alay edilmektedir. 

Dünyanın güvenliği provokasyonla yönetilemez. 

Batı'daki Müslümanları duyarlı olmaya davet ediyorum.

Başta Fransa halkı olmak üzere tüm insanlığın acısını derinden paylaşıyorum.

İslam dünyasında şiddetin baskının gölgesinde yaralı kimliklerin cehaletle birleştirilerek İslamafobi'ye dönüşmesi tüm Müslümanları derinden yaralamaktır. İslam dinini bilmeyenler bu dine karşı tavır almakta, işte bu noktada büyük görev düşüyor. Yüce Kur'an bize kötülüklere karşı barış ve rahmeti yaymak bizim elimizde olacak. 

En büyük zararı dininize ve Hz. Peygamberin ümmetine verdiklerini bilmelidirler. 

SORU - CEVAP

İslam adına işlenen bu son olaylardan sonra Müslümanlar arasında din değiştirme iddiaları var?

Bize gelen böyle bir bilgi yok. Son yıllarda İslam coğrafyasında yaşananlar İslam dünyasında şiddetin gölgesinde İslam’ı bütün insanlara fraklı göstermesi bunun islamafobi’ye dönüşmesi gerçekten bütün Müslümanları derinden yaralamaktadır. Müslümanların özellikle İslam’ı temsil konusundaki zaafları insanları İslam’dan uzaklaştırmaktadır. İslam’ın kendisini bilmeyenler yanlış algılara sapabilirler. Bu yüzden bütün İslam bilginleri hassa olmalı.

AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner’in akrabalarını torpille bir yere yerleştirmeleri Kuran’ı kaynak göstermişti ?

Yanlış olduğu bilinen şeyleri gündeme getirerek bugüne gölge düşürmeyelim.

Dünyanın farklı yerlerinden tepkiler geldi ancak Diyanet’in dün açıklama yapmaması eleştirildi?

Konu çok üzücü ve sonuçları itibariyle batıdaki tüm Müslümanlarının geleceğini olumsuz etkileyebileceği için yazılı açıklama yerine yüz yüze, birlikte çalıştığımız kurumlarla konuşarak açıklama yapmayı daha doğru bulduğu Diyanet İşleri.

İnsanlık 12 Eylül olayları ile başlayan ve dünyayı sarsan bu ateşin sönmesine katkıda bulunur. Ben bütün insanlığı inancı dini ne olursa olsun bütün dünyamızı kuşatmaya çalışan bu ateşi söndürmeye davet ediyorum.

Fransa Müslümanların yoğun olduğu bir ülke. Diyanet Fransa’daki kuruluşlarla olası bir önlem düşünüyor mu?

Hadiseler meydana geldiği andan itibaren bölgedeki bütün arkadaşlarımızla diyalog halindeyiz. Diğer dini kurumlarla da ilişkilerimiz yüksek seviyede yürümekte. Hepimizi kuşatan ateşin sönmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. 

İnsanlık için umut verici olayları gözden kaçırmamak lazım. Avrupa'da cami yakılmalarına hangi dinden olursa olsun gençlerin bu camilere gidip kalp yapıştırmaları sevindiricidir.

Alman Kiliselerinin yaptığı ışıkları kapatma eylemlerini mektupla tebrik ettim. Bu mesajla yaptığınız eylemlerle karanlıktasınız demiş oldular. 

Fransa'da bir saldırı daha

Fransa’nın başkenti Paris'in güneyinde 2 polise saldırı düzenlendi. Görevli polislerden biri yaralandı. 

Görgü tanıklarının ifadelerine göre bir araçtan polislere ateş açıldı. Türkiye saati ile 09.30'da meydana geldiği bildirilensaldırıda yaralanan polis, hastaneye kaldırıldı.

Bölgeye ambulanslar gönderildi. Olayın dün mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki merkezine yapılan saldırıyla ilgisi olup olmadığı araştırılıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi