Silifke'de çilek ihracatında hedef 20 bin ton

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke ilçesinde bu yıl 20 bin ton çilek ihracatının yapılması hedefleniyor.

Silifke'de çilek ihracatında hedef 20 bin ton
Silifke'de çilek ihracatında hedef 20 bin ton
GİRİŞ 13.01.2015 09:37 GÜNCELLEME 13.01.2015 09:37

Atayurt Hal Derneği Başkanı Ali Türer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çileğin örtü altında ilk çıktığında kilogramının 10 liradan, şu anda ise 5 liradan alıcı bulduğunu kaydetti.

Bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadının beklendiğini, bunun 20 bin tonunun ihraç edileceğini ifade eden Türer, kalanının ise iç piyasaya gönderileceğini belirtti.

İlçeden başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Romanya, Litvanya, Polonya, Macaristan, Çin, İran, Suudi Arabistan'a çilek ihracatı yapıldığını bildiren Türer, "Bu yıl 20 bin ton ihracat hedefliyoruz. Böylelikle hasadı temmuz ayı sonuna kadar sürecek olan çilekten ülkemize büyük döviz girdisi sağlanacak'' dedi.

Silifke'de çilek üretiminin önemli bir istihdam sağladığına da vurgu yapan Türer, şunları söyledi:

''Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp ardından dikimin yapılması, ardından gelen süreçte budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani otla mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşır. Çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa, Kahramanmaraş gibi yurdun değişik illerinden gelen işçiler de çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yaratıyor.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı
Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı tarihi anlaşmaya ilişkin ABD'den ilk açıklama!