Bodrum'da liseye "köprüüstü simülatörü" kuruldu

Turgutreis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenciler, Türkiye'de 40'a yakın okulda bulunan köprüüstü simülatörü ile gemicilik eğitimlerini uygulamalı olarak öğrenecek

Bodrum'da liseye "köprüüstü simülatörü" kuruldu
Bodrum'da liseye "köprüüstü simülatörü" kuruldu
GİRİŞ 13.01.2015 18:21 GÜNCELLEME 13.01.2015 18:21

Bodrum'daki bir okula kazandırılan "köprüüstü simülatörü" öğrencilerin ilgi odağı oldu.

Milli Eğitim Bakanlığınca Bodrum'daki Turgutreis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne, öğrencilerin gemi manevra eğitimini sağlamak ve deniz trafiği hakkında bilgi verebilmek için simülasyon kuruldu.

Simülasyon cihazının bulunduğu bölümün açılışı, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, okul yetkilileri ile öğrenciler tarafından gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan Gödekmerdan, öğrencilerin şimdiye kadar sadece teorik olarak derslere girdiğini, bundan sonra uygulama imkanları da bulabileceklerini söyledi.

Simülatörün öğrencilere çok katkı sağlayacağını belirten Gödekmerdan, "İstanbul Boğazı'ndan normal gemi kaptanları geçemiyor ancak kılavuz kaptan alarak boğazı geçebiliyorlar ama biz bu simülatör sayesinde öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza İstanbul Boğazı'nın geçilmesinde hangi şartlar, hangi kurallar var, öğretebileceğiz" dedi.

Gödekmerdan, simülasyon cihazının öğrencilere gece, fırtına ve yağışlı havalar için büyük tecrübe sağlayacağını anlattı.

Simülatör sisteminin yetkilisi Savaş Saraç ise köprüüstü simülatörünün, gemi adamı olacak öğrencilerin yat kaptanlığından büyük tanker kaptanlığına kadar tüm sistemlere yardımcı olarak bir sistem olduğuna işaret etti.

Sistemin Türkiye'de üniversitelerde ve denizcilik liselerinde bulunduğunu dile getiren Saraç, "Bu sistemler çeşitli büyüklüklerde ve ebatlarda olabiliyor. Çıkacak yasa gereği öğrencilerin bu simülatör eğitimini almaları gerekiyor. Öğrencilere gerçek hayatta yaşayabileceği durumları anlatıyor" diye konuştu.

Sisli, yağmurlu havalarda da eğitim verdiklerini kaydeden Saraç, "Yanaşma, demir atma, başka gemilerle haberleşme gibi faaliyetleri de öğreniyorlar. Çeşitli haritalar var. Oralara gitmeden bu eğitimleri alabilecekler" ifadesini kullandı.

Sistemin yaklaşık 120 bin liraya mal olduğunu bildiren Saraç, şunları söyledi:

"Bu cihazda aynı anda 5 öğrenci eğitim görebiliyor. Eğitim süresi de değişebiliyor. Çeşitli senaryolar hazırlanabiliyor. Bunu burada uygulayabiliyorlar. Sistemde radar kontrolü de yapılabiliyor. Bu sistemde öğrenciler çekingenliklerini yenmiş oluyor. Türkiye'de bu sistem yaklaşık 40 okulda bulunuyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor