STK'lardan Uygur Türkleri'ne destek

23 sivil toplum kuruluşu, Çin’de kendilerine uygulanan şiddetten kaçarak Tayland’a sığınan Uygur Türkleri için eylem yaptı.

STK'lardan Uygur Türkleri'ne destek
STK'lardan Uygur Türkleri'ne destek
GİRİŞ 13.01.2015 19:24 GÜNCELLEME 13.01.2015 19:24
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çin’de uğradıkları baskı ve şiddetten Tayland’a kaçan ancak burada da yakalanarak cezaevlerine gönderilen yaklaşık 400 Uygur Türkü’nün dramı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partileri harekete geçirdi. Türk eğitim-Sen öncülüğünde bir araya gelen 23 sivil toplum kuruluşu, Çin’deki şiddeten kaçarak Tayland’a sığınan Uygur Türklerine sahip çıkılması için eylem yaptı.

"UYGUR TÜRKLERİNE SAHİP ÇIK"

Sirkeci’deki PTT binası önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, Doğu Türkistan bayrağı açarak, ‘‘Türkiye Uygur Türklerine sahip çık’’ sloganını attı. Grup adına açıklama yapan Av. Uğur Tarhan, "Çin’de zorlu yaşam koşullarından ve baskılardan kaçan aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 400 kadar Uygur Türkü, Tayland’da yakalanarak gözaltına alınmıştı. O zamandan beri Tayland’ın iki ayrı bölgesinde bulunan 6 ayrı kamptaki cezaevlerinde tutulan Uygur Türklerinin çileli bekleyişi sürüyor. Çin makamları, Tayland yetkililerinden aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu Uygur Türklerinin kendilerine iade edilmesini talep etti.

"TAYLAND BÖYLE DEVAM EDERSE İNSANLIK SUÇU İŞLEYECEK"

Çin’in bu talebi kabul edildiği taktirde sığınmacılar idam edilmesi ile karşı karşıya kalacaklar" dedi. Mülteci ve sığınmacıların hayatları söz konusu olduğunda iade edilemeyeceklerini belirten Tarhan, ‘‘BM İnsan Hakları sözleşmesi ve mültecilerin hukuki durumuna ilişkin sözleşme uyarınca hayatı ve özgürlüğü tehlike altında olan hiçbir sığınmacının iade edilmemesi benimsenmiştir. Uygur Türkleri Çin’e iade edildikleri takdirde idam edilmeleri söz konusu iken, üstelik Türkiye makamlarının sığınmacıları kabul edeceğini bildirmesine rağmen Tayland’ın iade kararı vermesi halinde bir insanlık suçu işleyeceği tartışmasıdır" İfadelerini kullandı.

Yapılan açıklamanın ardından 23 sivil toplum kuruluşu tarafından kaleme alınan ve içeriğinde Uygur Türkleri’nin Çin’e iade edilmemesini belirten dilekçeler,Kamu-Sen İl temsilcisi Hanefi Bostan tarafından, Tayland Büyükelçiliği, BM Mülteciler Türkiye masası ve Dışişleri bakanlığına posta yolu ile gönderildi.

YORUMLAR 2
  • herkese 9 yıl önce Şikayet Et
    davutoğlu suriyelilere sahip çıkıyor ama uygur türklerine sahip çıkmıyor
    Cevapla
  • TR2023 9 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaskanima ve bütün TBMM Milletvekillerine sesleniyorum, niye bu kardeslerimize destek cikmiyorsunuz ? Onlarda yardim ettigimiz baska zulüm gören Müslümanlar gibi yardimi haketmiyor mu ? Lütfen vicdaniniz varsa Uygur kardeslerimze destek cikalim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!