Kilis İHH'dan "Yetim Evleri Projesi"

İnsani Yardım Vakfı İl Kilis Temsilciliği tarafından hazırlanan ‘Yetimlere Ev Projesi’ kapsamında, Suriye'deki iç savaştan kaçıp kentte yerleşen 35 Suriyeli aileden oluşan 150 dul kadın ve yetim çocuğun günlük tüm ihtiyaçları karşılanıyor

Kilis İHH'dan "Yetim Evleri Projesi"
Kilis İHH'dan "Yetim Evleri Projesi"
GİRİŞ 14.01.2015 13:17 GÜNCELLEME 14.01.2015 13:17

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Kilis İl Temsilciliği tarafından, savaş mağduru dul ve yetimlere yönelik başlatılan yardım kampanyası kapsamında, kentte yerleştirilen Suriyeli yetim çocuklar ve dul kadınlardan oluşan 35 ailenin her türlü ihtiyaçları karşılanıyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan yaklaşık 100 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan Kilis'te, İHH tarafından kent merkezinde kiralanan evlerde kalan yetim çocuklar ile dul kadınların oluşan 150 kişinin her türlü ihtiyaçları karşılanıyor.

İHH Kilis Temsilciliği tarafından hayata geçirilen '‘Yetim Evleri Projesi” kapsamında, kurulan kampların dışındaki evlerde barınan dul ve yetimlerden oluşan ailelere sıcak bir yuva sağlanıyor.

İHH Kilis Temsilcisi Mehmet Merkepçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaştan kaçan yaklaşık 60 bin Suriyelinin kent merkezinde kiralanan evlerde, 40 bininin ise devlet tarafından oluşturulan konteyner kentlerde yaşadıklarını söyledi.

Merkepçi, dernek görevlileri ve gönüllüleri tarafından kentte zor şartlarda yaşam mücadelesi veren dul ve yetimlerden oluşan 35 aile tespit ettiklerini ifade ederek, kiraladıkları 7 evde, 0-12 yaş çocuklar ile dul kadınlardan oluşan 150 kişinin barındığını söyledi.

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle kaçıp Türkiye'ye sığınan ve kamplara yerleştirilen misafirlerin ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığını anlatan Merkepçi, kamp dışında özellikle evlerde kalan kadın ve çocuklara sahip çıkmak adına böyle bir çalışma başlattıklarını ifade etti.

Türk halkı olarak Suriye'de yaşanan olumsuzluklara duyarsız kalamayacaklarına işaret eden Merkepçi, şöyle konuştu:

“Yaşanan iç savaş nedeniyle memleketlerini bırakıp Türkiye’ye sığınan Suriyeli ailelerimizin yaşadıkları olumsuzluklardan en fazla kadınlar ve çocuklar etkileniyor. Çocukların babasız, kadınların eşsiz kalması bu durumu daha da zorlaştırıyor. Bizde İHH olarak yetim evleri projesi geliştirdik. Projemiz Türkiye’nin değişik illerinde de ilgi gördü. Bu kapsamda, kurduğumuz 7 evde 35 yetim aileye mensup 150 kişiyi barındırıyoruz.”

“Çocukların tamamı eğitim alıyor”

Merkepçi, yetim evlerinde barınan yaklaşık 100 çocuğun tüm eğitim masraflarının dernek tarafından karşılandığını, bununla birlikte İHH Genel Merkezi tarafından uygulanan ‘Bir Yetime Sponsor Ol’ projesiyle de her bir çocuk için 90 lira nakdi yardım yapıldığını sözlerine ekledi.

Suriyeli Meral Sülahya ise yaşanan savaş nedeniyle ülkelerini bırakıp Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Sülahya, Türk hükümetinin ve halkın kendilerinin tüm ihtiyaçlarının karşıladığını ancak insanın kendi vatanın başka olduğunu ifade ederek, “Yurdumuzu yuvamızı bırakıp Türkiye’ye geldik. Şükürler olsun ki burada her ihtiyacımız karşılanıyor. Ancak insanın vatanı gibisi yok, tüm duamız savaşın biran önce bitmesi ve çocuklarımızla birlikte ülkemize dönebilmek” dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklarla bir araya geldi
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı