Antalya'daki kuvvetli yağış ve fırtına

SGK İl Müdürü Erol: - "Afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık prim borçları, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadar ertelenebilmektedir"

Antalya'daki kuvvetli yağış ve fırtına
Antalya'daki kuvvetli yağış ve fırtına
GİRİŞ 15.01.2015 15:44 GÜNCELLEME 15.01.2015 15:44

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Selim Erol, Antalya'da kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle zarara uğrayan işletmelere sigorta primi ödemelerinde kolaylıklar sağlanacağını bildirdi.

Erol, yaptığı yazılı açıklamada, olumsuz hava koşullarından Antalya'daki birçok vatandaşın olumsuz etkilendiğini hatırlattı. Sel ve fırtına nedeniyle vatandaşlar, işverenler ve çiftçilerin büyük ölçüde maddi zarara uğramasından üzüntü duyduklarını belirten Erol, "Sosyal Güvenlik Kurumu olarak vatandaşlarımızın bu tür zamanlarında yanlarında olabilmek, çektikleri sıkıntıyı bir nebze olsun hafifletebilmek ve ödemelerinde kolaylık sağlamak, sosyal devlet ilkesinin bir neticesi olarak en büyük vazifelerimizden biridir" ifadesini kullandı.

Afetle karşılaşan işletmelere sigorta primi ödemelerinde ve prim belgelerinin verilmesinde bazı kolaylıklar sağlandığını vurgulayan Erol, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"İşverenlerimiz ve 4/1b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılarımızın tabi afete uğradıklarını belgelemeleri, olayın meydana geldiği tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları, prim ödeme aczine düştüklerinin inceleme sonucu anlaşılması halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık prim borçları, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadar ertelenebilmektedir. Prim ödeme aczine düşüldüğü işverenlerimiz ve 4/1b sigortalılarımız tarafından yapılacak başvurunun ardından SGK denetim elemanlarınca yapılacak inceleme sonucunda tespit edilmektedir. Yapılacak inceleme sonucunda afetin boyutu ve iş yeri bilançosu da dikkate alınarak borçların ertelenmesi için gereken süre belirlenmektedir. Bu yönde alınacak mahkeme kararına istinaden prim borçlarının ertelenmesi söz konusudur."

Borçları tecil ve taksitlendirme imkanı da var

Selim Erol, ertelenen prim borçlarına, borçların ertelendiği sürede zaman aşımının işlemeyeceğini, ertelenen kısmına gecikme cezası ve zammı uygulanmayacağını bildirdi.

Erteleme kapsamındaki borçların ertelemenin bittiği tarihten itibaren 6183 sayılı Kanun kapsamında tecil ve taksitlendirme imkanı bulunduğunun altını çizen Erol, afete uğrayan 4/b kapsamındaki sigortalının prim borcu bulunsa dahi afetin meydana geldiği aydan itibaren sağlık sigortasından yararlandırıldığını kaydetti.

Erol, "Ancak afetin meydana geldiği tarihi takip eden aydan başlamak üzere primleri ertelemeye tabi olan aydan sonra aylık primlerini ödememeleri halinde sağlık sigortası yardımlarından yararlanamayacakları gibi, yapılmış sağlık yardımlarına ait tutarlar da sigortalı ve hak sahiplerinden genel hukuk kurallarına göre geri alınmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Selim Erol, Türkiye ve Antalya'da gelecekte herhangi bir doğal afetin yeniden yaşanmamasını diledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı