Ordu’da hamsinin yerini mezgit ve istavrit aldı

Ordu’da aralık sonu itibarıyla göç eden hamsinin yerini istavrit ve mezgit aldı.

Ordu’da hamsinin yerini mezgit ve istavrit aldı
Ordu’da hamsinin yerini mezgit ve istavrit aldı
GİRİŞ 15.01.2015 16:00 GÜNCELLEME 15.01.2015 16:00

Fatsa’da balıkçılık yapan Ufuk Aygün, hamsi sezonunun bittiğini mezgit ve istavrit sezonunun başladığını söyledi.

Tezgahlarda satışa sunulan hamsinin büyük kısmının diğer ülkelerin kara sularında avlanan hamsi olduğuna dikkati çeken Aygün, "Hamsi kıyılarımızdan göç etti ve avcılık bitti, şubat ayına kadar sofraları istavrit ve mezgit şenlendirecek. Hamsi Abhazya ve Gürcistan kara sularına geçti. Artık balıkçı tekneleri bir şekilde oralara gidip avlanacak. Bu da fiyatları olumsuz yönde etkileyecek" dedi.

Aygün, teknelerin neredeyse gece, gündüz istavrit ve mezgit avladıklarını belirterek, "İstavritte avcılık iyi ancak boy olarak istenilen seviyede değil. Fiyatlar uygun. Herkes istavriti alıp afiyetle yiyebilir. Hamsi kadar istavritin de sofraları şenlendireceğine inanıyorum. Hava şartları da bu şekilde devam ederse fiyatlar uzun süre bu şekilde devam edebilir. İstavrit avcılığı şubat ayına kadar davam edecektir ancak gırgır tekneleri aşırı avlanırsa bu tür de azalabilir. Neredeyse tekneler 24 saat istavrit avlıyor" diye konuştu.

Hava şartlarının da etkisiyle mezgitin geçen yıla oranla bol miktarda avlandığını ifade eden Aygün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"mezgitin özellikle küçük balıkçılar dip ağıyla avlıyor. Teknelerden günlük ortalama 40 - 50 kilogram mezgit çıkıyor. Mezgitin kilo fiyatı boyuna göre 5 ile 8 lira arasında değişiyor. Mezgit bu sene 15 liraya kadar çıkmıştı. Fiyatlar neredeyse 3’te 1 oranında düştü. Hava şartları uygun gittiği sürece mezgit balığını çok yiyeceğiz. Şubat ayından sonra artık onu da yaz dönemine kadar göremeyebiliriz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?