MEB veri tabanında bilgi hırsızlığı

15 milyon öğrenci ve binlerce öğretmenin bilgilerinin bulunduğu MEB'in bilişim veri tabanında, “şifre” hırsızlığı yaşanmış.

MEB veri tabanında bilgi hırsızlığı
MEB veri tabanında bilgi hırsızlığı
GİRİŞ 18.01.2015 03:02 GÜNCELLEME 18.01.2015 13:36
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

MEB’den 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderilen bir maille, bakanlığın uyarılarına karşın, sisteme giriş yapılan şifrelerin sosyal medya üzerinden, “kötü niyetli kişilere” verildiği belirtilerek, bakanlık içinden e-posta ile gelen şifre taleplerine yanıt verilmemesini istedi.

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre Milyonlarca öğrenci, öğretmen ve velinin T.C kimlik numaralarından, cep telefonlarına, açık adreslerinden özlük dosyalarına kadar tüm kişisel bilgilerinin yer aldığı MEB Bilişim Sistemleri (MEBBİS) şifreleri ile ilgili şifre hırsızlığı yaşandı. MEB Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Bilişim Altyapı Sistemleri ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı Murat Karadağ tarafından, 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderilen mailde, başkanlığa son zamanlarda şifre hırsızlık teşebbüsleriyle ilgili çok sayıda ihbar ve şikayet geldiği belirtildi. Şikayetlerin ortak noktasının, MEB’in modüllerinin ve e-posta hesaplarının ele geçirilmeye çalışılması olduğu vurgulanan mailde, şunlar kaydedildi:

UYARILARA RAĞMEN ŞİFRELER VERİLMİŞ

“Bu konuda özellikle sosyal medya ortamlarının kullanılmaya çalışıldığı dikkat çekmektedir. Daha önce birçok kez uyarılarda bulunmamıza rağmen, hâla il/ilçe müdürlükleri ve okullarımızda modül ve e-posta şifrelerinin kötü niyetli kişilere verildiği görülmüştür. Bakanlığımızın hiçbir birimi ve hiçbir yöneticisi sizlerden şifre istemez. Hiçbir şekilde şifrenizi kimseyle paylaşmayınız. Özellikle MEBBIS, e-Okul, e-posta, e-yurt, e-yaygın vb. şifrelerinin istendiği e-postalar kötü niyetli kişiler tarafından talep edilmektedir ve maalesef okullarımız da bu e-postalara şifrelerini göndererek yanıt vermektedir. Sizlere gelen şüpheli şifre isteklerine lütfen yanıt vermeyiniz ve konu ile ilgili olarak bakanlığımıza bilgi veriniz.”

ŞİFRELERİNİZİ DEĞİŞTİRİN UYARISI

“Kötü niyetli” e-postaların doğrudan, “bilgiguvenligi@meb.gov.tr” ve “ays@meb.gov.tr” e-posta adreslerine iletilmesi istenen mailde, “Kötü niyetli teşebbüste bulunan şahıslar ile şifre veya herhangi bir bilginizi paylaşmış iseniz derhal tarafımıza bilgi vererek hesapları dondurtunuz ve savcılıklara suç duyurusunda bulununuz” denildi. Başkanlığın 5651 sayılı Yasa kapsamında tüm bağlantı adreslerini ve yapılan tüm işlemleri kayıt altında tuttuğu ifade edilen mailde, savcılık yolu ile gelen tüm taleplere de cevap verildiği kaydedildi. Mailde “Tüm kurum yöneticileri ve MEBBIS kullanıcılarından şifreleri basit olanların ivedi olarak şifresinin değiştirilmesi gerekmektedir” denildi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 2
  • Adanalı 9 yıl önce Şikayet Et
    bu e okul gibi siteleri kim hazırlıyor Allah aşkına.Bu kadar gıcık bir rengi ve iticiliği nasıl beceriyorlar..Eski siyah önlük ve sarı boyalı okul kombinasyonu aklıma geliyor..
    Cevapla
  • forcemdt 9 yıl önce Şikayet Et
    Sorun sistemi hazırlayanlarda kişileri tckimlik dışında hiçbir bilgisi hiç bir okul tarafından görülmeden yapılsa şifrelerin önemi kalmazdı yazık ki hala o kadar akıllanmadık
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı