Kayıp öğrencilere günler sonra ulaşıldı

Likya Yolu yürüyüşü sırasında kaybolan bir İngiliz ve 2 Hollanda vatandaşına, günlerce gece gündüz devam eden koordineli çalışma sonucunda sağ olarak ulaşıldı

Kayıp öğrencilere günler sonra ulaşıldı
Kayıp öğrencilere günler sonra ulaşıldı
GİRİŞ 19.01.2015 15:24 GÜNCELLEME 19.01.2015 15:24

Dünyanın en uzun ve zor yürüyüş yolları arasında gösterilen Likya Yolu'nda kaybolan 3 yabancı uyruklu öğrenci, koordineli olarak yapılan kapsamlı arama kurtarma çalışmalarının ardından sağ olarak bulundu.

Genelkurmay Başkanlığının 17 Ocak'ta yaptığı açıklama ile kamuoyunun kaybolduklarını öğrendiği, 10 Ocak'ta başladıkları yürüyüşü 14 Ocak'ta tamamlamayı planlayan İngiliz David James Alan Mackie (22) ile Hollanda vatandaşları Marije De Groot ve Friso Anne Antoney De Vries'in bulunması için Antalya ve çevre illerde adeta seferberlik ilan edildi.

112 çağrı merkezini arayan kayıp turistler, Likya Yolu'nda 5 gün doğa yürüyüşü yaptıklarını, yollarını bulamamaları nedeniyle kaybolduklarını, sağlık sorunları bulunmadığı ancak yiyeceklerinin bittiğini söylemişlerdi.

Kayıp kişilerin bulunması amacıyla Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Komanda Özel Asayiş Komutanlığından 30 personel, 3 dağ komanda arama timi, Akseki Jandarma Tabur Komutanlığından 75 personelden oluşan jandarma bölüğü, 45 jandarma personeli, 30 AFAD personeli, 60 kişilik Antalya Büyükşehir Belediyesi Arama Kurtarma ekibi ve gönüllü vatandaşların katılımıyla yürütülen çalışmalar, gece gündüz devam etti. Likya yolunda günlerce süren arama kurtarma operasyonlarında AFAD'ın 7 arama kurtarma köpeği de görev aldı.

Geniş ve dik arazi koşulları ile elverişsiz hava şartlarına rağmen ara vermeksizin sürdürülen çalışmalara komşu illerden destek ekipleri de dahil oldu. İki helikopterin de kullanıldığı çalışmalarda AFAD, termal kameralı helikopteri ile kayıp kişilerin bulunabileceği muhtemel bölgeleri belirledi.

Çalışmaların dördüncü gününde 112 Acil Çağrı Servisi arayan bir kişinin "Arama helikopteri gördük ama o bizi görmedi" şeklinde bilgi vermesi üzerine ekipler, belirlenen koordinatlara yönlendirildi.

Antalya Valisi Muammer Türker'in talebiyle Antalya'ya gelen 31 kişilik Jandarma Özel Arama Kurtarma Timi de çalışmalara katıldı. Bu sabah üzerlerinden geçen helikoptere el sallamaları üzerine kayıp öğrencilerin yerleri tam olarak tespit edildi.

Olay yerine giden arama kurtarma helikopteri, kayıp öğrencileri alarak ilçe merkezine getirdi. Burada aileleriyle buluşan öğrencilerin duygusal anlar yaşadıkları görüldü.

Ambulanslarda ilk muayeneleri yapılan öğrenciler, daha sonra Kemer Devlet Hastanesine götürüldü. Burada yapılan kapsamlı muayenelerinde sağlık durumlarının iyi olduğu belirlendi. Öğrenciler, buradaki tedavilerinin ardından Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Akdeniz Üniversitesi Hastanesine sevk edildi.

Öte yandan gençlerin öğrenci değişim programıyla geldikleri Türkiye'de Kadir Has ve Boğaziçi üniversitelerinde öğrenim gördüklerini, 5 günlük Likya Yolu yürüyüşüne çıktıkları bildirildi.

Likya Yolu

Antalya ile Muğla'nın Fethiye ilçesi arasında Teke yarımadasındaki patikaların işaretlenip haritalandırılması ile oluşturulan ve 1999 yılında Türkiye'nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olarak hizmete açılan Likya Yolu, 509 kilometre uzunluğunda. Yol, çeşitli kaynaklarda dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotası olarak belirtiliyor.

İki kısımdan oluşan yol güzergahında Uzunyurt ve Dodurga köyleri, Sdyma, Pınara-Letoon-Xanthos, Patara, Antiphellos, Apollonia, Simena, Myra, Limyra, Rhodiapolis, Gagai, Melanippe, Gelidonia, Edrassa, Olympos, Chimaera ve Phaselis antik kentleri bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!