Toprağını kaybeden köylüler istiridye mantarına yöneldi

Tavşanlı ilçesinde, bir mahalle muhtarının öncülüğünde, köyleri istimlak edilmesi nedeniyle arazisiz kalan köylüler, istiridye mantarı üretmeye başladı

Toprağını kaybeden köylüler istiridye mantarına yöneldi
Toprağını kaybeden köylüler istiridye mantarına yöneldi
GİRİŞ 20.01.2015 14:34 GÜNCELLEME 20.01.2015 14:34

Tavşanlı ilçesine bağlı iki köyün arazilerinin istimlak edilmesi dolayısıyla, ilçede bir mahalleye taşınan köylüler, merkezde ekilecek arazilerin kısıtlı olması nedeniyle evlerinin bodrumları ile boş damlarda istiridye mantarı yetiştirmeye başladı.

Mantar üretimine öncülük eden Ömerbey Mahallesi Muhtarı Mustafa Başalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Ömerler ve Beke köylerindeki arazilerin "maden sahası olması" gerekçesiyle tamamen istimlak edildiğini söyledi.

Bu köylerde yaşayan vatandaşların tamamının da ilçeye bağlı Ömerbey Mahallesi'ne yerleştirildiğini belirten Başalan, "Çoğu çiftçi olan ailelere bir gelir kaynağı sağlamak için çalışmalar başlattım. Muhtar seçilirken, geçmişinde çiftçiliğe ve hayvancılığa yabancı olmayan ancak ilçe sınırlarında bu konuda imkanı olmayan aileler için çözüm üretmek, hedeflerimden biri idi. Muhtar seçilince, bunun araştırmasını başlattım. İnternetten, istiridye mantar üretimini gördüm. Bunun, bizim için uygun olabileceğini düşündüm" diye konuştu.

Kooperatif kurma çalışmaları yapılıyor

Başalan, deneme üretimi yaptıklarını ve bu süreçten de başarılı sonuçlar alındığını dile getirdi.

İnternetten edindiği teorik bilgilerini, Çorum, Yalova ve Sakarya'da faaliyet gösteren üretim merkezlerini de gezerek pekiştirdiğini ifade eden Başalan, şöyle konuştu:

"Kapsamlı bir araştırmadan sonra, üretimi ve pazarlama imkanlarını değerlendirdik. Üretimi, oluşturduğumuz gurubumuzla ilk kompostları yaparak başlattık. Saman ve kepekle üretimin yapılacağı kompostlarımızı hazırladık. Tohumları atıp, gerekli ortam ve çalışmayı yaptık. İlk ürünlerimizi aldık. Daha ilk ürünlerimizde talepler gelmeye başladı. İstiridye mantarının geliri de güzel ve sürdürülebilirliği mümkün. Bir organizasyon ile isteyen ailelerle daha genişleyerek üretime başlamayı düşünüyoruz. Bir kooperatif kurarak, düzenli bir gelir kaynağı temin etme yönünde, çalışmalarımız mevcut."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'