Bandırma'da 20 yıllık yorgancı teknolojiye direniyor

Vatandaşların hazır fabrika işi yorganlara yönelmesi, ilçedeki yorgancı esnafını zora soktu

Bandırma'da 20 yıllık yorgancı teknolojiye direniyor
Bandırma'da 20 yıllık yorgancı teknolojiye direniyor
GİRİŞ 21.01.2015 10:30 GÜNCELLEME 21.01.2015 10:30

Bandırma'da geçimlerini yorgancılık yaparak kazanan esnaf, vatandaşların fabrika işi yorganlara yönelmesiyle zor günler yaşıyor.

Fabrika yapımı yorganların tercih edilmesi ve çırak yetiştirilememesi üzerine ilçede geçimini yorgancılıkla kazanan esnaf, son yıllarda kepenk kapatmaya başladı. Yorgancı esnaflarından Ekrem Kaya, aile büyüklerinden öğrendiği mesleğin yavaş yavaş yok olduğun ve artık para kazandırmadığını belirtti. Fabrikada gün içinde binlerce yorgan üretilirken, kendilerinin sadece 1 veya 2 yorgan üretebildiklerini ifade eden Kaya, "Teknoloji karşısında mesleğimiz son bulmak üzere. Eskiden burada bir çok esnaf geçimini bu meslekle yapardı. Şimdilerde ne mesleği yetiştirecek çırak bulabiliyoruz, nede para kazanıyoruz" dedi.

Bazen sırf para dönsün diye maliyetine satışlar yaptıklarını dile getiren Kaya, şunları kaydetti:

"Artık yorgancılık son demini yaşıyor. 38 yaşındayım ben yıllardan beri çırak, kalfa ve usta yetişmiyor. Bu nedeniyle el sanatı da yavaş yavaş ölüyor. Her şey makineleşti. Mağazalarda hazır satıyor. Bize iş kalmadı. El sanatları yavaş yavaş kaybolup gidiyor. Bizler el sanatlarının ilerleyen zamanlara ilerleyen nesillere ulaşmasını istiyoruz Atalarımızdan gelen bu mesleğin kaybolmamasını istiyoruz ancak ekonomik koşullar buna müsaade etmiyor. Bir usta 6 yılda yetişiyor. Ancak ne çırak var nede onun maaşını ödeyecek para. Ay sonu geliyor BAĞKUR'u bile zor ödüyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni görüntülere ulaşıldı! Pasaport kontrolü sırasında dikkat çeken ayrıntı
Merak edilen 5 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü