İşte 'Sırlarıyla gömelim' denilen TİB'in sırları

TİB'deki 11 aylık inceleme tamamlandı. Tam 40 milyon kayıt incelendi. 31 kriptolu telefona ait 363 dosya bulundu.

İşte 'Sırlarıyla gömelim' denilen TİB'in sırları
İşte 'Sırlarıyla gömelim' denilen TİB'in sırları
GİRİŞ 21.01.2015 13:01 GÜNCELLEME 21.01.2015 13:02
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaki (TİB) yasadışı dinlemelere ilişkin 11 aydır yürüttüğü soruşturma, dün Sabah operasyona dönüştü.

Savcılık, dönemin TİB Başkan Vekili Osman Nihat Şen ile “böcek” davasının da sanığı olan eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz’ın da aralarında bulunduğu 28 şüpheli hakkında, gözaltı ve arama kararı çıkardı.

ERDOĞAN, DAVUTOĞLU, NECDET ÖZEL, HAKAN FİDAN VE MGK ÜYELERİ DİNLENMİŞ

Dün akşam saatlerine kadar bu kişilerden 24’ü gözaltına alındı.Bilirkişi raporunda; şüphelilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Milli Güvenlik Kurulu (MGK) üyelerine tahsisli 31 kriptolu telefonu dinledikleri belirtildi.

17 ve 25 Aralık süreçlerinde yoğunlaşan dinleme trafiğinde dönemin Başbakanı Erdoğan’ın kullandığı 3 kriptolu telefonun 60 kez dinlendiği ve gün gün ve saat saat kayıt altına alındığı kaydedildi.

Silinmiş 40 milyon kayıt 11 ayda incelendi

Konularında uzman olan beş bilirkişi tarafından başlatılan incelemede, Türkiye genelindeki mahkemelerden alınan istihbari ve adli dinleme kararları, tape kayıtları, ses dosyaları gibi iletişimin dinlenmesi ve takibinde kullanılan evrakların kaydedildiği toplam 800 sunucuda var olan 40 milyon log kaydı incelendi. İncelenen log kayıtlarından bazılarının geri dönüştürülemeyecek biçimde silindiğini tespit eden bilirkişiler, yıllarca süreceği belirtilen bu incelemeyi 11 aya yaydı. Bilirkişiler, bu incelemeyi, özellikle soruşturma konusu yapılan devletin üst düzey yetkililerinin kullandığı kriptolu telefonların dinlenip dinlenmediği konusunda yaptı.

31 kriptolu telefon

Bilirkişiler incelemeler sırasında dönemin Başbakanı Erdoğan, dönemin Dışişleri Bakanı Davutoğlu, MİT Müsteşarı Fidan, Hükümet Sözcüsü Arınç, Genelkurmay Başkan Orgeneral Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç ile MGK üyelerine tahsis edilen 31 adet kriptolu telefona ait toplam 363 ses dosyası buldu.

‘Bölücülük ve casusluk’

Şüphelilerin, TCK’nın 302. maddesinde düzenlenen ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngören, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçu ile 328. maddede düzenlenen ve 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası gerektiren, “siyasal ve Askeri Casusluk” suçlarından sorgulanacağı öğrenildi.

Erdoğan 60 kez dinlenmiş

Bilirkişi incelemeleri kapsamında Erdoğan ve Davutoğlu’nun 17 ve 25 Aralık süreçlerinde yoğun şekilde dinlendiği tespit edildi. Kriptolu telefonlar üzerinden Erdoğan’ın 60, Davutoğlu’nun 26, Orgeneral Özel’in 28, Başbakan yardımcılarından Ali Babacan’ın 31, Bülent Arınç’ın beş, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın altı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın 14 ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın 28 defa dinlendiği belirlendi.

Milliyet

YORUMLAR 31
  • Arkadaş 9 yıl önce Şikayet Et
    İhanetin özrü de affı da olmaz..
    Cevapla
  • tövbestağfurullah 9 yıl önce Şikayet Et
    montaj değilmiydi o kayıtlar???
    Cevapla
  • dadaş 9 yıl önce Şikayet Et
    paralelnin inlerine degil cigerlerine dalaklarına girildi hangi algı arkdaş bunlar devleti ele geçirmişler vatanın seven sahte imam onun adamları gelsn türkiyeye hesap versinler amerika babalarının vatanımı sahte ordan emir veriyor tehdit ediyor 17/25 darbesi tutmuş olsaydı sahte imam humeyni gibi döncekti zamanın başbakanın erdogana tutanak tutmuşlar zamanın başbakanı darbe yapacaklardı ama yemedi paralel yapı amacına ulaşmadı şimdi cigerlerine girdik devlet vesallam
    Cevapla
  • hak yalcusu 9 yıl önce Şikayet Et
    gerçekekler ortaya çıksın
    Cevapla
  • Ugur 9 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada hiç bir istihbarat bu haşhaşiler gibi yapılanmamış. Öğretmenlerinden tutunda öğrencilerine kadar casus çetesi. Akıl var mantık var? Amerikaya bile okulunu açtırır mı bu adamın? Bu haşhaşi başı ve peşinden giden münafıklar çok tehlikeliler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hollanda Meclisi'nden Türkiye kararı: Kavala ve Demirtaş serbest bırakılmazsa...
Baraj patladı köyü su bastı! Ürkütücü görüntüler Kazakistan'dan..