Büyükşehirlerde D4 Dönüşüm Çalıştayı

Malatya Büyükşehir Belediyesi, ilçelerdeki toplu taşıma hizmetlerinde yaşanan sorunların çözümü için Türkiye genelindeki büyükşehir belediyelerinin katıldığı "D4 Dönüşüm Çalıştayı" düzenledi.

Büyükşehirlerde D4 Dönüşüm Çalıştayı
Büyükşehirlerde D4 Dönüşüm Çalıştayı
GİRİŞ 22.01.2015 11:28 GÜNCELLEME 22.01.2015 11:28

Kentte bulunan bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen, dünya nüfusunu yüzde 50'sinden fazlasının kentlerde yaşamakta olduğunu söyledi.

Dünyada kent içi ulaşıma bakıldığında, gelişmiş ülkelerde otomobil sahipliği yüksek, toplu taşıma hizmetlerinin ise yaygın olduğunu belirten Emecen, gelişmekte olan ülkelerde, insanların daha çok yürüme ve bisiklet kullanma yolunda ulaşım ihtiyacını karşıladığını belirtti.

Sürdürülebilir kent içi ulaşım sistemini oluşturabilme adına uygulanması gereken politika ve stratejilerin, ulaşımda otomobilin payının düşürülmesi, toplu taşıma ve motorsuz taşıt türlerinin payını arttırılması olduğunu anlatan Emecan, şunları söyledi:

"Bu alanda hizmet eden uygulama, düzenleme ve eylemler bütünü, sürdürülebilir kent içi ulaşım politikalarıdır. Bu politikalar toplu taşımayı cazip hale getirmeyi ve insanların tercihini sağlamaya yönelik olmalıdır. Kentte yaşayan insanların toplu taşımaya olan güveninin sağlanması ve kaliteli bir toplu taşıma sisteminin varlığına inanmaları gerekmektedir. İnandırmak da bizlere düşüyor. Toplu taşımanın kalitesi dakiklik, erişim süresi, toplu taşıma aracının fiziki şartları, tasarım, konfor, kontrol sayısı, temizlik ve benzeri şeklinde faktörlere dayanır. Bu şartların yerine getirilmediği kentlerde, insanların toplu taşımaya olan bakışı olumsuz olacak ve toplu taşımaya talep azalacaktır."

İki gün sürecek olan çalıştaya Türkiye genelindeki büyükşehir belediye yetkilileri katıldı.

Çalıştayda, "Büyükşehir belediyelerinin toplu taşıma araçlarının dönüşüm projesi" ve "D4 yetki belgelerinin il sınırı içerisinde büyükşehir belediyelerine devri ve yüklediği sorumluluklar" konulu iki panel düzenlenecek.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanı, MOTAŞ Genel Müdürü ile birçok Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Toplu Taşıma Dairesi yetkililerinin konuşmacı olarak katılacağı panellerden çıkan sonuç, tavsiye niteliğinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile tüm büyükşehir belediyelerine gönderilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'