At sırtında PKK'ya karşı savaşıyorlar!

Van'da yaşayan ve bölgedeki PKK terörüne karşı büyük bir vazife üstlenen Kırgız Türkleri, geçim sıkıntıları sebebiyle bölgeyi terk ediyor.

At sırtında PKK'ya karşı savaşıyorlar!
At sırtında PKK'ya karşı savaşıyorlar!
GİRİŞ 23.01.2015 01:05 GÜNCELLEME 23.01.2015 01:16
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Zorlu do­ğa ko­şul­la­rı ve baş gös­te­ren has­ta­lık ne­de­niy­le 1980'li yıl­lar­da Af­ga­nis­tan'dan göç et­mek zo­run­da ka­lan ve Va­n'­a yer­le­şen Kır­gız Türk­le­ri, böl­ge­de­ki PKK te­rö­rü­ne kar­şı bü­yük bir va­zi­fe üs­le­ne­rek ko­ru­cu­luk ya­pı­yor. Fa­kat, ge­çim sı­kın­tı­la­rı ve psi­ko­lo­jik bas­kı se­be­biy­le böl­ge­den göç et­mek zo­run­da ka­lı­yor­lar.

TÜR­Kİ­YE VA­TA­NI­MIZ

Kır­gız Türk­le­ri Kül­tür ve Yar­dım­laş­ma Der­ne­ği Ge­nel Baş­ka­nı Ke­nan Ay­taç, 1978'de Af­ga­nis­ta­n'­dan çı­ka­rak Tür­ki­ye­'ye il­ti­ca et­mek zo­run­da kal­dık­la­rı­nı ha­tır­la­ta­rak, "1982 yı­lın­da Tür­ki­ye­'ye gel­dik. 1987 yı­lın­da Van-Er­ci­ş'­e ta­şın­dık. 30 se­ne­dir PKK ile mü­ca­de­le­de ön saf­lar­da yer al­dık. Tür­ki­ye­'yi va­ta­nı­mız bil­dik, va­ta­nı­mız için ka­nı­mı­zı ver­dik, ver­me­ye de de­vam ede­ce­ği­z" de­di.

PSİ­KO­LO­JİK BAS­KI

Köy ko­ru­cu­lu­ğun­dan baş­ka her han­gi bir ge­çim kay­nak­la­rı ol­ma­dı­ğı­nı di­le ge­ti­ren Ay­taç, "Hay­van­cı­lık ya­pıl­ma­sı için yay­la­cı­lık ol­ma­sı şart. Ta­rım ile uğ­raş­mak için ise top­rak ve cid­di bir bil­gi ge­rek­mek­te­dir, fa­kat biz­de iki­si de yok. Et­ra­fı­mız­dan cid­di bir psi­ko­lo­jik bas­kı da var. Bu ne­den­ler­le kö­yü­müz­de hal­kın bü­yük bö­lü­mü bü­yük il­le­re ve Kır­gı­zis­ta­n'­a ta­şın­ma­ya baş­la­mıştı­r" diye ko­nuş­tu.

AT SIRTINDA KORUCULUK YAPIYORLAR

Kır­gız asıl­lı Türk­le­rin ya­şa­dı­ğı Van'ın Er­ciş il­çe­si­ne bağ­lı Ulu­pa­mir kö­yün­de, he­men her ev­de bir ko­ru­cu bu­lu­nu­yor. At sır­tın­da böl­ge­nin em­ni­ye­ti­ni sağ­la­yan Kır­gız Türk­le­ri zor­lu do­ğa ko­şul­la­rı ve baş gös­te­ren has­ta­lıklar ne­de­niy­le 1980'li yıl­lar­da Af­ga­nis­tan'ın Pa­mir Yay­la­sı'ndan Tür­ki­ye­'ye göç et­miş. Va­n'­ın Er­ciş il­çe­si­ne 30 km uzak­lık­ta­ki Al­tın­de­re mev­ki­sin­de "Ulu­pa­mir" adı­nı ver­dik­le­ri 300 ha­ne­li köy­de ya­şam­la­rı­nı 32 yıl­dır sür­dü­rü­yor­lar.

YORUMLAR 62
  • birisi 9 yıl önce Şikayet Et
    çok iyi insanlar
    Cevapla
  • gösteriş 9 yıl önce Şikayet Et
    kırgızistanda niye şavaşmamış bunlar yağ çekmekle olmaz bu işler
    Cevapla
  • vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    milyonlarca suriyeli komşumuza kucak açan ülke kendi öz evlatlarınıküstürmemelidir.
    Cevapla
  • vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    allahınıza kurban.
    Cevapla
  • Erkan 9 yıl önce Şikayet Et
    Hizmetinizden dolayı sizlere teşekkür ederiz vatanın her tarafına yerleşme hakkınız mevcut olduğunu biliyorsunuz isteğiniz yere verebilirsiniz yolunuz açık olsun şimdiden
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor
Gazze'deki zulüm Batı'yı İslam'a yönlendirdi: Avrupa'da on binlerce kişi Müslüman oldu!