75 yıllık "teşekkür belgeli" terzi

Aydın'ın Koçarlı ilçesinde 75 yıldır terzilik yapan 87 yaşındaki Yaşar Emre, 65 yıllık ütüsü ve dikiş makinesi ile mesleğini devam ettiriyor

75 yıllık "teşekkür belgeli" terzi
75 yıllık "teşekkür belgeli" terzi
GİRİŞ 26.01.2015 10:16 GÜNCELLEME 26.01.2015 10:16

Koçarlı ilçesinde 75 yıldır terzilik yapan 87 yaşındaki Yaşar Emre, ilerlemiş yaşına rağmen mesleğini devam ettiriyor.

Emre, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yaşında çırak olarak terziliğe ilk adımı attığını, 4 çocuk ve 8 torun sahibi olduğunu söyledi.

Toplam 10 yıl çıraklık yaptıktan sonra 1949 yılında kendi terzi dükkanını açtığını anlatan Emre, kendisinden sonra birçok terzi dükkanının açılıp kapandığını, ancak kendisinin hiç bir zaman mesleğinden vazgeçmediğini belirtti.

Emre, şunları söyledi:

"Koçarlı’da ilk terzi dükkanı açtığımda 4 dükkan vardı. Yıllar sonra bu sayı 14 oldu. Ancak son yıllarda konfeksiyon dükkanlarının artması ile bu sayı yine 3 veya 4’e kadar düştü. 65 yıldan beri terzilik yapıyorum ve bu dükkan benim üçüncü dükkanım. Benimle birlikte ütüm ve dikiş makinemde 65 yıllıktır. 46 yıldan beri aynı adreste terzilik yapıyorum."

"Konfeksiyondan giyinmem"

Terzilik mesleğine başladıktan sonra hiçbir şekilde konfeksiyondan giyinmediğini belirten Emre, "Terzi dükkanımı açtığım sıralarda tek başıma haftada 2-3 takım elbise dikerdim. Çırak ve kalfalarla birlikte iş yetiştiremez duruma gelirdik. Konfeksiyonların çoğalması ile toptancılar bize artık kumaş bile vermez oldu. Takım elbise dikmekten çok uzaklarda kaldık. En çok paça, fermuar ve diğer işleri yapmaktayız. Terzilik mesleğine başladı başlayalı, hiç konfeksiyondan giyinmedim. Üzerimde olan her giysiyi kendim diker ve giyerim" diye konuştu.

"Eski kumaşlar daha sağlıklı"

Eski kumaşların şimdiki kumaşlara oranla daha sağlıklı olduğuna da dikkat çeken Emre, "O dönemin kumaşının üstünde ütüyü bıraksan yanmazdı. Ancak şimdiki kumaşlar naylon ve sağlıksız olduğu kadar dayanıksızlarda” şeklinde konuştu.

"Devlete hiç borcum olmadı"

Yaşının 87 olduğunu anımsatan ve üç kez emeklilik hakkı kazandığını ifade eden Emre, şöyle devam etti

"Emekliliği 25 yıl olarak düşünürsek hayatımda üç kez emeklilik hakkı kazandım. Her zaman dürüst bir esnaf oldum ve olmaya da devam edeceğim. Dürüstlüğüm nedeni ile devlete hiçbir zaman borcum olmadı. Maliyeye olan ödemelerimi 65 yıl boyunca hep gününde ödedim. Hiç ihbarname almadım, bu nedenle geçen yıl Aydın Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından teşekkür belgesi aldım. Terzilik mesleğini seviyorum son anıma kadar mesleğimi devam ettirmek istiyorum."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu