Sahibinden 2.el otomobil almanın ince ayrıntıları

Sahibinden 2.el araç piyasası şu günlerde hareketli bir dönemden geçiyor. Sahibinden 2.el oto alırken mutlaka dikkat edin

Sahibinden 2.el otomobil almanın ince ayrıntıları
Sahibinden 2.el otomobil almanın ince ayrıntıları
GİRİŞ 03.02.2015 09:13 GÜNCELLEME 03.02.2015 09:13

Sahibinden araba ilanları arasında en çok satan otomobil markası hangisi?  İşte sahibinden en çok satılan otomobiller. ahibinden 2.el oto alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor. İşte cevapları 

İkinci el araba alacaklara güzel haber!

Yıllık 2 milyar liralık vergi kaybına neden olduğu saptanan ikinci elde tacirler, sattıkları araçlara 1 yıl garanti verecek. Türkiye'deki 60 bin oto galericisi kayıt altına alınacak. Yetki belgesi olmayanlar, alım veya satış yapamayacak. Belediyeler belgesi olmayan esnafın çalışma ruhsatını iptal edecek.

BELLİ STANDARTLAR GETİRİLECEK

Tacirler sattıkları ikinci el otomobiller için müşterilere bir yıl motor ve kaporta garantisi verecek. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu'nca (MASFED) hazırlanan, "İkinci El Taşıt Ticareti Hakkında Kanun Tasarısı" ile devletin yıllık 2 milyar liralık vergi kaybı sona erecek. MASFED, tasarıyı AK Parti, CHP ve MHP'nin Meclis gruplarına sundu.

İTİBARINI YENİDEN KAZANMALI

Kanunun çıkmasının ardından ikinci el belli standartlara bağlanacak. Tasarıyla oto galericiliği ibaresi kalkacak yerine motorlu araç alım ve satıcıları kavramı gelecek. Tasarıda ikinci el araç alım-satımı yapacak tacirlerde aranacak kriterler şöyle açıklandı:

- İflas etmemiş olmak. İflas etmişse bile itibarını yeniden kazanmış olmak.

- Taksirli suçlar hariç olmak üzere ağır hapis veya iki yıldan fazla hapis cezasıyla cezalandırılmamış olmak. Affa uğramış veya tecil edilmiş olsalar bile; zimmet, rüşvet, dolandırıcılık, evrakta sahtecilik, inancı kötüye kullanma, hileli iflas, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma, kara para aklama, terör, vergi kaçakçılığı, vergi kaçakçılığına teşebbüs gibi suçlarından hüküm giymemiş olmak.

KİLOMETRE DÜŞÜRME RİSKİNE SON

- Ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olmak.

- Ticari kazanç dolayısıyla gelir veya Kurumlar Vergisi mükellefi olmak.

Ta­sa­rıy­la tü­ke­ti­ci­ler, sa­tın al­dık­la­rı ikin­ci el ara­cın ki­lo­met­re­siy­le oy­nan­dı­ğı ya da dü­şü­rül­müş ola­bi­le­ce­ği gi­bi kay­gı­ları artık ta­şı­ma­ya­cak. 

İkinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gerekenler

Satın aldığınız ikinci el otomobilin şasisinin durumu, kazalı olup olmaması, alt taban saçları, boya kalınlığı, döşemeleri, lastiklerinin durumu ve çeşitli orijinal parçaları kontrol edilirken bunlara ek olarak otomatik şanzıman ve motorun genel görünümü satın almadan önceki dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelir. Bir de aracı satın aldıktan sonra gözden geçirilmesi gereken parçalar vardır. Özellikle triger kayışı, fren hortumları, rot, rot başı gibi ön takım parçaları ve süspansiyon gibi bir çok parçanın kontrollerinin yapılması gerekir. İşte ikinci el otomobil alacaklar için altın öğütler.

Frenler Araçlar için hayati önem taşıyan fren sisteminin ilk etapta fren balataları kontrol edilmeli, gerekiyorsa değiştirilmelidir. Fren diskleri ve varsa kampanaların yüzeyleri de kontrol edilmeli, gerekiyorsa onarılmalı veya yenilenmelidir. Fren hidrolik seviyesi de kontrol edilmeli, eğer bir eksilme varsa sistemde bir probleme de işaret edebilir. Ancak özellikle 10 yaşın üstündeki otomobillerin fren hortumlarının mutlaka yenilenmesi, fren merkezi ile pistonların kontrol edilmesi gerekir. Fren sisteminin çalışmamasıyla sürüş sırasında karşılaşacağınız bu sürpriz size sıkıntı yaşatabilir.

Triger Kayışı Motorun krank mili ile kam mili arasında güç iletimi yapan triger kayışı otomobil için hayati önem taşır. 1970’li yıllara kadar üretilen araçların çoğunda triger kayışı bulunmazken, günümüz otomobillerinin bazılarında zincir tercih edilmiştir. En çok kullanılan triger kayışının ömrü (40.000-100.000 km) sayesinde çoğu zaman unutulan bu parça, belli bir kilometreyi aşmış otomobillerde mutlaka değiştirilmelidir. Bu değişimde bilya, varsa gerdirme yayı ve diğer birkaç küçük parçanın da mutlaka yenilenmesi gerekiyor. Triger kayışı ihmal edildiğinde motorda ciddi masraflar ortaya çıkar.

Rot Ayarı Otomobilin sürüş güvenliğini direkt olarak etkileyen rot ve balans ayarlarının kontrol edilmesi sadece biraz zaman ve para kaybına yol açıyor gibi görünebilir. Ancak çıkacak sorunların önüne geçerek aracın yol tutuş güvenliğini arttırabilirsiniz. Birbirinden bağımsız iki ayar olan rot ve balans ayarı tabii ki yeni lastiklere sahip bir otomobilde yapılması gerekir. Bunun için de lastiklerin yeni veya diş derinliği tam, yanaklarının kırılmamış veya yıpranmamış olması ve üretim tarihinin de çok eski olmaması gerekir. Ayrıca otomobilin üzerindeki lastklerin orijinal ebatlarda olup olmadığını kontrol edin.

Diğer Kontroller Otomobilin periyodik bakımının yaptırılması; sürüş güvenliği, performansı ve yakıt tüketimi gibi unsurların olumsuz etkilenmemesi için önemlidir. Bu nedenle motor yağı, yağ, yakıt ve hava filtreleri, bujiler ve antifriz yoğunluğu kontrol edilmelidir. Amortisörler, şanzıman ve hidrolik direksiyon yağlarıyla aks ve çeşitli keçelerin de gözden geçirilmesi muhtemel sorunları azaltacaktır. Aracın supap ayarı, jikle kontrolü veya karbüratör ayarlarının da kontrol edilmesinde yarar var. Akünün şarj yoğunluğu, V kayışlarının kontrolü ve motor takozlarının kontrol edilmesi gerekir.

İkinci el araç alacaklar dikkat: Cezası 5 bin lira

Isparta'da satın aldığı otomobilin kilometresinin düşürüldüğünü öğrenen Yalçın Baysan aracı satana dava açtı. Mahkeme Baysan'ı haklı buldu.

Yalçın Baysan'ı haklı bulan mahkeme, satıcının 5 bin 300 TL 'kötü niyet tazminatı' ödemesine hükmetti.

Isparta'da galerici Yalçın Baysan 2013'ün Nisan ayında Z.C.'den 2010 model otomobili 26 bin 500 liraya 45 gün vadeli çek vererek satın aldı. Bakım için servise götürdüğü aracın 189 binde olan kilometresinin 89 bine düşürüldüğünü öğrenen Baysan, satıcı Z.C.'yi arayıp satışı iptal etmesini istedi, "Galerici olan sizsiniz baktırıp alsaydınız" cevabını aldı.

Satıcı Z.C. vadesi biten çeki tahsil etmek için icra yoluna giderken, Yalçın Baysan ise Isparta 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurarak çeke ilişkin ihtiyati tedbir kararı koydurdu ve Z.C.'den şikayetçi oldu.

Mahkeme 2 Aralık 2014'te verdiği kararda 'ayıplı mal sattığı' gerekçesiyle Z.C.'yi 5 bin 300 TL 'kötü niyet tazminatı' ödemeye mahkum etti. Noter onaylı satış sözleşmesi iptal edilirken, otomobil de 'ayıplı araç' olarak kayıtlara geçti..jpg"

MTV Hesaplama, ödeme (Motorlu Taşıtlar vergisi)

Yeni yılda bazı harç,vergi ve cezalar zamlandı. Peki, Motorlu taşıtlar vergisi ne kadar oldu. MTV hesaplama ve sorgulamak için linke tıklayın. Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) hesaplamak ve sorgulamak için haberimizden linkten ilgili sayfaya erişebilirsiniz Yeni yılda bazı vergi, harç ve cezalar yüzde 10,11 zamlandı.

Bugün itibari ile en düşük motorlu taşıtlar vergisi 591 lira oldu.Yeni yılda bazı vergi, harç ve cezalar zamlandı. Kamu bütçesi açısından önemli bir gelir kalemi olarak ifade edilen MTV'nin ilk taksitini 30 Ocak 2015'e kadar ödenmesi gerekiyor.

MTV (MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ) HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

1-3 yaş, motor hacmi 1300 cm3 ve aşağısı arabalar için ödenecek MTV, 54 liralık artışla 537 liradan 591 liraya.

1-3 yaş, motor hacmi 1301-1600 cm3 arası olanların MTV'si 859 liradan 945.8 liraya.

1-3 yaş, motor hacmi 1601-1800 cm3 arası olanlar 1.514 liradan 1.667 liraya.

1-3 yaş, motor hacmi 2000-2500 motor hacmine sahip olanların ise 3578 liradan 3.939 liraya çıkacak.

7-11 yaş aralığında motor hacmi 1300 ve altında olanların MTV'si 210 liradan 231 liraya

7-11 yaş, motor hacmi 1600-1800 aralığında olanların vergisi 698 liradan 769 liraya

7-11 yaş, motor hacmi 2000-2500 aralığındakilerin ise 1623 liradan 1787 liraya ulaşacak.

Mobil telefon aboneliği ilk tesisinde maktu olarak alınan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) 44 TL oldu. B sınıfı sürücü belgesi harcı 381,75 liraya yükseldi.

Bugün itibari ile 1 yıllık pasaport harcı 140,51 liradan 154 liraya, 2 yıllık pasaportların harcı 252 liraya, 3 yıllık pasaportların harcı 358 liraya, 3 yıldan fazla süreli pasaportların harcı ise 505 liraya yükseldi.Yıllık gelir vergisi beyannamelerindeki damga vergisi 45,37 lira olurken bu miktar, makbuz senetlerinde 15,86 liraya yükseldi. Fatura, gider pusulası gibi belgelerin verilmemesi ve alınmamasının cezası 209 lira oldu.

Araç kullanırken sürücü belgelerini yanında bulundurmayan ya da trafik görevlisi talep ettiğinde belgesini göstermemenin cezası 189 liraya, kırmızı ışıkta geçmenin cezası 189 liraya, Trafik polislerinin işaretlerine uymamanın cezası 189 liraya, emniyet kemeri takmamak ve park yasağını ihlal etmenin cezası 88 liraya, Hız sınırını yüzde 30'a kadar aşmanın cezası 189 liraya, yüzde 30'un üzerinde aşmanın cezası 392 liraya, alkollü araç kullanmanın ilk yakalamada cezası 800 liraya ikinci yakalamada ise 1.003 liraya yükseldi.

MTV Hesaplama

Seçtiğiniz yılın ilk ve ikinci altı ayı için ödemeniz gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarlarını hesaplamak istediğiniz aracın bilgilerini girdikten sonra hesapla butonuna basınız.

MTV nedir?

Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler, bu taşıtlar dışında kalan motorlu kara taşıtları, uçak ve helikopterler (Türkkuşu, Türk Hava Kurumuna ait olanlar hariç) yılda iki kez ödenmek üzere motorlu taşıtlar vergisine tabidir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi nasıl hesaplanır?

MTV, 1/1/2010 tarihinden itibaren motorlu taşıtların vergilendirilmesine ilişkin, 197 sayılı Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde belirtilen (I), (II) ve (IV) sayılı tarifelere göre hesaplanır.

Aracımın yaşını nasıl hesaplarım?

Aracınızın yaşını ilgili MTV ödemesinin ait olduğu yıldan, aracınızın modelini çıkartıp sonuca 1 ekleyerek bulabilirsiniz. Örneğin 2010 model bir aracınız varsa 2015 yılı MTV ödemesi için araç yaşını 6 (2015-2010+1=6) olarak seçmelisiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisini nasıl öderim?

Motorlu taşıtlar verginizi, aşağıdaki bağlantıdan ulaşabileceğiniz bankalardan herhangi birine nakit olarak ya da Gelirler İdaresi Başkanlığı Internet Vergi Dairesini kullanarak kredi kartıyla ödeyebilirsiniz.

VERGİ VE VERGİ CEZALARI     2014    2015

En az ceza haddi: -Damga vergisi      9,70    10,68
En az ceza haddi: Diğer vergilerde    19    21
Özel usulsüzlük cezaları -Fatura, gider pusulası, verilmemesi ve alınmaması    190    209
Özel usulsüzlük cezaları -Birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı için    70    77
Özel usulsüzlük cezaları -ikinci sınıf tüccarlar için    36    40
Özel usulsüzlük cezaları -Perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fiş, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi...vs bulundurulmaması    190    209
Özel usulsüzlük cezaları -Bilgi vermekten çekinenlere 1. sınıf tüccarlara kesilecek özel usulsüzlük cezası                                                          1.200    1.321
Motorlu Taşıtlar Vergisi Otomobil, arazi taşıtı (1-3 yaş) -1300 cm3 ve aşağısı    537    591
Motorlu Taşıtlar Vergisi Otomobil, arazi taşıtı (1-3 yaş) -1301-1600 cm3 arası     859    946
Motorlu Taşıtlar Vergisi Otomobil, arazi taşıtı (1-3 yaş)-1601-1800 cm3 arası     1.514    1.667
Motorlu Taşıtlar Vergisi Otomobil, arazi taşıtı (1-3 yaş)-1801-2000 cm3 arası     2.385    2.626
Motorlu Taşıtlar Vergisi Otomobil, arazi taşıtı (1-3 yaş)-2001-2500 cm3 arası         3.578    3.940
Motorlu Taşıtlar Vergisi Otomobil, arazi taşıtı (1-3 yaş)-2501-3000 cm3 arası     4.987    5.491
Motorlu Taşıtlar Vergisi Otomobil, arazi taşıtı (1-3 yaş)-3001-3500 cm3 arası      7.595    8.363
Motorlu Taşıtlar Vergisi Otomobil, arazi taşıtı (1-3 yaş)-3501-4000 cm3 arası     11.940    13.147
Motorlu Taşıtlar Vergisi Otomobil, arazi taşıtı (1-3 yaş)-4001 cm3 ve üstü     19.541    21.517
Motorlu Taşıtlar Vergisi Motosikletler (1-3 yaş)-100-250 cm3 arası     102    112
Motorlu Taşıtlar Vergisi Motosikletler (1-3 yaş) -251-650 cm3 arası     210    231
Motorlu Taşıtlar Vergisi Motosikletler (1-3 yaş) -651-1200 cm3 arası    537    591
Motorlu Taşıtlar Vergisi Motosikletler (1-3 yaş) -1201 ve üstü       1.298    1.429
Motorlu Taşıtlar Vergisi Minibüs (1-6 yaş)    644    709
Motorlu Taşıtlar Vergisi Otobüs ve benzerleri (1-6 yaş) -Oturma yeri 25 kişiye kadar    1.623    1.787
Motorlu Taşıtlar Vergisi Otobüs ve benzerleri (1-6 yaş) -Oturma yeri 46 kişi ve üstü    2.598    2.861
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kamyonet, kamyon (1-6 yaş) -1.500 kg'a kadar    579    638
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kamyonet, kamyon (1-6 yaş) -5.001-10.000 kg arası      1.947    2.144
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kamyonet, kamyon (1-6 yaş) -10.001-20.000 kg arası    2.338    2.574
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kamyonet, kamyon (1-6 yaş) -20.001 kg ve üstü     2.925    3.221
Pasaport harçları -6 aya kadar olanlar    96,10    105,82
Pasaport harçları -1 yıl için olanlar    140,50    154,70
Pasaport harçları -2 yıl için olanlar     229,30    252,48
Pasaport harçları -3 yıl için olanlar    325,50    358,41
Pasaport harçları -3 yıldan fazla süreliler     458,70    505,07
Yargı harçları -Sulh mahkemesi, icra tetkik mercii    11,70    12,88
Yargı harçları -Asliye ve idare mahkemesine başvuru    25,20    27,75
Yabancılara çalışma izin belgesi -1 yıl süreli çalışma     164,40    181,02
Yabancılara çalışma izin belgesi -3 yıla kadar çalışma    495,00    545,04
Sürücü belgesi harçları -A, F ve H sınıfı sürücü belgesi    115,10    126,74
Sürücü belgesi harçları -B sınıfı sürücü belgesi     346,70    381,75
Sürücü belgesi harçları -Uluslararası sürücü belgesi     231,10    254,46
Diğer sürücü belgeleri    578,20    636,66
Avcılık belgesi -Avcılık derneklerine dahil olanlardan    140,80    155,03
Avcılık belgesi -Avcılık derneklerine dahil olmayanlardan    153,90    169,46
Silah taşıma ruhsat harcı (her yıl)    642,80    707,79
Silah bulundurma     1.028,40    1.132,37
Damga Vergisi - Makbuz senedi    14,40    15,86
Damga Vergisi -Rehin senedi    8,50    9,36
Damga Vergisi -Yıllık gelir vergisi beyannameleri    41,20    45,37
Damga Vergisi -Kurumlar vergisi beyannameleri    55    60,56
Damga Vergisi -KDV beyannameleri      27,20    29,95
Trafik Cezaları  -Kırmızı ışıkta geçme     172    189
Trafik Cezaları -Alkollü araç kullananlar İlk yakalamada     727    800
Trafik Cezaları -Alkollü araç kullananlar İkinci yakalamada     911    1.003
Trafik Cezaları -Hız sınırlarını yüzde 30'a kadar aşan sürücüler    172    189
Trafik Cezaları -Hız sınırlarını -Yüzde 30'dan fazla aşanlar    356    392
Trafik Cezaları -Emniyet kemeri takmama    80    88

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
İrlanda, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil oluyor