2014'te 555 ton atık pil toplandı

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Başkanı Mehmet Turhan, geçen yıl 555 ton atık pil topladıklarını söyledi.

2014'te 555 ton atık pil toplandı
2014'te 555 ton atık pil toplandı
GİRİŞ 26.01.2015 14:17 GÜNCELLEME 26.01.2015 14:17

Antalya'da bugün başlayan Atık Yönetimi 2015 Sempozyumu'na katılan Turhan, 11 yıldan bu yana atık pillerin toplanması amacıyla faaliyetlerde bulunduklarını bildirdi.

Türkiye'de pil, atık pil toplama ve bertarafı konusunda yetkilendirilmiş tek kuruluş olduklarını vurgulayan Turhan, Türkiye'de pil üretimi olmadığını sadece paketleme yapan firmaların bulunduğunu söyledi. Bu firmaları dernek çatısı altında topladıklarını kaydeden Turhan, bu firmaların da piyasaya sürdükleri pil miktarı kadar toplama faaliyetinin de dernek aracılığıyla yapıldığını kaydetti.

Geçen yıl 555 ton atık pil topladıklarını ancak piyasaya sürülen pil miktarı hesaplanınca bunun beklenenin oldukça altında olduğunu ifade eden Turhan, "Her sektörde olduğu gibi bizim sektörde kayıt dışı toplamalar oluyor. Bunlar başka atık tesislerinde ticari amaç doğrultusunda başka atıklarla karıştırılarak kullanılıyor. Örneğin toplanan piller demir çelik hurdalarının arasına karıştırılarak demir çelik fabrikalarına satılıyor. Bunlarla ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Bunun önlenmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili kurumlarla çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

İnsanları atık piller konusunda bilinçlendirme faaliyetlerinde de bulunduklarını anlatan Turhan, bunların çöpten ayrı toplanması konusunda uyarılarda bulunduklarını kaydetti. Özellikle okullarda, belediyelerle ve birçok sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa eğitim çalışmaları yaptıklarını ifade eden Turhan, özellikle atık pil toplama konusunda verim alamadıkları üniversite gençliğini bilinçlendirmek amacıyla konserler başta olmak üzere çeşitli sosyal etkinlikler yaptıklarını belirtti.

Pillerin taşınabilir araçlar ve aygıtlar için birer enerji kaynağı olduğunu dile getiren Turhan, yılda 8 bin ton pilin piyasaya sürüldüğünü ifade etti. Turhan, AB kriterlerine göre bunların yüzde 40'nın, ülkemiz yönetmeliklerine göre ise yüzde 45'nin geri toplanması gerektiğine işaret etti.

2015'te bin 800 ton lityum pil ithalatı beklendiğini de belirten Turhan, "Bu piller 5 yılda çöp oluyor. Yönetmeliklerimiz bunun yüzde 45'ni toplamayı gerektiriyor. Ancak yeterli bilinçlenme olmaması nedeniyle bu ulaşılabilir bir miktar değil" dedi.

Atık pillerin negatif bir ekonomi olduğu ifade eden Turhan, "Bunlardan herhangi bir kazanç elde edilmiyor. Geri dönüşüm tesisleri ve biz bunları bertaraf etmek için para ödüyoruz" diye konuştu.

Avrupa Birliği ülkelerinde güvenilir ve sağlıklı pil kullanımının tartışıldığına dikkati çeken Turhan, bu doğrultuda pil endüstrisinin pilin içindeki çevreye zararlı kimyasal katkıları minimize ettiğini belirtti. Turhan, pillerde 10-15 yıl önce kullanılan birçok kimyasaldan vazgeçildiğini veya çevreye zarar vermeyen ürünlere geçildiğini anlattı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler