Yunanistan seçimini kazanan Alexis Tsipras kimdir

Yunanistan'da erken genel seçimleri Alexis Tsipras (Çipras) kazandı. Büyük bir zafer elde eden Aleksis Çipras kimdir?

Yunanistan seçimini kazanan Alexis Tsipras kimdir
Yunanistan seçimini kazanan Alexis Tsipras kimdir
GİRİŞ 26.01.2015 15:23 GÜNCELLEME 26.01.2015 15:23

Yunanistan'da erken genel seçimleri Alexis Tsipras (Çipras) kazandı. Lise yıllarında “Önlük Hareketi” öğrenci direnişi adlı grubun öncülerinden olan Aleksis Çipras, Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) büyük bir zafer elde etti.

Peki Aleksis Çipras kimdir?

Alexis Tsipras, Yunanistan'da 1957-1974 arasında "Albaylar Cuntası" dönemini yaşamamış ilk siyasi parti lideri. Siyasi geçmişi genç yaşlarına uzanıyor. Kasım 1990'da, Eğitim Bakanlığı'nın liseye geçiş sınavları, öğrencilerin okul dışındaki yaşamları için disiplin cezaları ve tek tip kıyafeti öngören yasa tasarısı nedeniyle, binlerce okul işgal edilmişti. Üç ay süren eylemde 5 kişi ölmüştü. Tsipras 16 yaşında iken tarihe "önlük hareketi" olarak geçen bu öğrenci direnişi ile duyurdu adını.

SOLDAN KOPMADI

Ortokulda, Yunanistan Komünist Partisi'nin Gençlik Kolları'na girdi. Atina Teknik Üniversitesi'nden inşaat mühendisi olarak diplomasını aldı ama siyaset ağır bastı. Komünist Partisi'den ayrıldı, parlamento dışı çeşitli sol fraksiyonlarda yer aldı..

YAKINLARI CHE-PRAS DİYORDU

Sıkı bir solcuydu. Arkadaşları Tsipras (Çipras) olan soyadını küçük bir harf hilesiyle, Arjantinli devrimci Che Guevara'ya atıfla, "Che-pras" olarak söylüyordu. SYRİZA partisinin gövdesini oluşturan "Sinaspismos" partisinden 2006 yılında Atina belediye başkanlığına aday gösterildi. Yüzde 10.5 oy alarak sürpriz yaptı. İki yıl sonra parti lideri seçildi.

Bu partinin 6 sol siyasi oluşum birleşmesiyle oluşan radikal sol koalisyon SYRİZA lideri olarak 2009 seçimlerinde ilk kez milletvekili seçildi.

"YUNANİSTAN YENİ BİR SAYFA AÇIYOR"

"Bugün Yunanlar tarih yazdı" diyen Çipras, zafer konuşmasını başkent Atina merkezindeki Propilia Meydanı'nda toplanan on binlerce partiliye yaptı. Çipras, şöyle konuştu: "Net, güçlü, egemen halkın reddedilemeyecek yetkisiyle Yunanistan yeni bir sayfa açıyor. Yıkımın kemer sıkma politikalarını arkasında bırakıyor. Memorandumlar ve Troyka artık geçmişte kaldı. Halkın bize sadece açık çek değil ulusal yeniden doğuş verdiğinin de tam olarak farkındayız."

İlk adımı attı! İşte yeni Başbakan

Yunanistan'da zaferini ilan eden Syriza partisi, koalisyon kurmak için ANEL ile anlaştı.

Yunanistan'da Syriza, koalisyon için ANEL Partisi ile anlaştı... SYRIZA yüzde 36,34 ile mecliste 149 sandalye kazanmıştı. Hükümeti kurmak için 2 sandalyeye daha ihtiyacı olan Syriza yüzde 4,75 ile 13 sandalye kazanan ANEL partisi ile koalisyon için anlaştı.

Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) Genel Başkanı Panayiotis Kammenos, seçimlerde birinci gelen Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras ile koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Kammenos, Çipras ile olan görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, SYRIZA'yı hükümeti kurması konusunda destekleme kararı aldığını belirterek, "Şu andan itibaren hükümet var. Aleksis Çipras'a güvenoyu veriyoruz. Başbakan, bugün Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'a giderek yemin edecek ve hükümet üyelerini açıklayacak" dedi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın bugün öğleden sonra SYRIZA lideri Aleksis Çipras'ı kabul ederek hükümeti kurma yetkisi vereceği bildirildi.

CHP'den Yunanistan'daki seçime ilk yorum

Kılıçdaroğlu, Yunanistan'da seçimleri sol partinin kazanması hakkında "Yunanistan'daki seçimler bize göre son derece güzel" dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Rum, Ermeni, Süryani ve Musevi Ruhani liderlerle İstanbul'daki Sait Halim Paşa Yalısı'nda bir araya geldi.

Toplantı sonrası basın açıklamasında bulunan Kılıçdaroğlu, Yunanistan'da yapılan seçimlerin radikal sol parti SYRIZA'nın kazanması hakkında konuştu. "Yunanistan'daki seçimler bize göre son derece güzel" diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi;

YUNANİSTAN'DAKİ SEÇİM BİZE GÖRE GÜZEL

"Yunanistan'daki seçimler bize göre son derece güzel. Aynı dünya görüşünü paylaşan bir siyasi partinin Yunanistan'da başarı kazanması elbette ki güzel.

KUTUPLAŞTIRICI SİYASET TOPLUMU GERİYOR

Kutuplaştırıcı siyaset toplumu geriyor. Yeni bir siyaset anlayışına ihtiyacımız var."

DIŞ BORCU ÖDEMEM DİYEN LİDER KAZANMIŞTI

Yunanistan'da dün yapılan seçimlerde, "AB'ye olan dış borçları ödemeyeceğiz" diyen Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) seçimi kazanmıştı.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı