"Türk Kültür Varlıkları Envanteri: Niğde" kitabı tanıtıldı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof Dr. Mehmet Özkarcı tarafından yazılan "Türk Kültür Varlıkları Envanteri: Niğde" kitabının tanıtımı yapıldı.

"Türk Kültür Varlıkları Envanteri: Niğde" kitabı tanıtıldı
"Türk Kültür Varlıkları Envanteri: Niğde" kitabı tanıtıldı
GİRİŞ 26.01.2015 17:50 GÜNCELLEME 26.01.2015 17:50

Niğde Valiliği Toplantı Salonu'ndaki tanıtımda konuşan Vali Necmeddin Kılıç, kültür varlıklarının insana, ülkeye, sonraki nesillere ve turizme kazandırılmasındaki ilk adımın envanter çıkarmak olduğunu ifade etti. Öncelikle kültür varlıklarından haberdar olmak gerektiğini vurgulayan Kılıç, "Niğde Selçuklu şehridir. Her ne kadar Hititliler döneminde kurulan bir şehir olsa da 5 bin yıldır etkisini, gücünü kaybetmeden günümüze kadar ulaşan bir şehir" dedi.

Envanter çalışmasının Niğde için faydalı olacağını belirten Kılıç, "Benim dahi bilmediğim çok sayıda eserin envanterde kayıt olduğunu gördüm, kendisine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca başlatmış olduğumuz, kentin taşınmaz kültür varlıklarının tamamının yeniden elden geçirmek onarmak ve inşaa etmek üzere çalışmalara başlayan ekibe de ışık tutacaktır" diye konuştu.

Prof Dr. Mehmet Özkarcı da Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından 2 cilt halinde yayınlanan kitabının Devlet Planlama Teşkilatı ve Türk Tarih Kurumunca desteklenen proje kapsamında hazırladığı söyledi.

Türk Kültür Varlıkları Envanteri: Niğde isimli kitabın 20 yıl gibi bir sürede hazırladığını anlatan Özkarcı, "Bu çalışmamızda mevcut olan mimari eserlerin büyük çoğunluğu ilk defa tarafımızdan tespit edilerek bilim dünyasına tanıtıldı. 2 ciltten oluşan kitabın birinci cildi 802 sayfa, ikinci cildi ise 863 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın içeriğinde, merkez, ilçe, belde ve köylerinde yer alan toplam 215 mimari eser tespit edildi. Bu tarihi eserlerimiz 399 çizim, bin 505 fotoğraf ve arşiv belgeleriyle desteklenerek mimari ve süslemeleri yönünden ayrıntılı bir şekilde yer aldı" ifadelerini kullandı.

Özkarcı, ayrıca yapılarda bulunan kitabelerin çözümlenerek, orjinal metinleri ve okunuşlarıyla birlikte yer verildiğini vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu