Araç sahiplerini çıldırtan cezaya mesafe ayarı

100 bin TL'yi bulan miktarlar ile araç sahiplerini perişan eden köprü ve otoyol kaçak geçiş ceza oranlarına düzenleme geliyor.

Araç sahiplerini çıldırtan cezaya mesafe ayarı
Araç sahiplerini çıldırtan cezaya mesafe ayarı
GİRİŞ 27.01.2015 11:14 GÜNCELLEME 27.01.2015 13:53
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Haber7’nin gündeme getirdiği ve on binlerce araç sahibinin yakınıp, sitem de bulunduğu o cezaya el atılıyor. Hazırlanan çalışma ile birlikte ‘’en uzak mesafe’’ ibaresi ‘’giriş-çıkış yapılan mesafe’’ olarak değiştirilecek, 7 günlük süre ise 15 güne çıkartılacak.

Otoyol ve köprü geçişlerinde kartı olmayan ya da olup da bakiyesi yetersiz veya arızalı olan binlerce araç sahibi Karayolları Genel Müdürlüğü’nden kendisine gelen tebligatlarda veya internet üzerinden yaptıkları sorgulamalarda karşılarında gördükleri rakamlar ile adeta neye uğradığını şaşırdı.

100 BİN TL’YİN AŞAN BORÇLAR DAHİ VAR!

Çünkü çoğu araç sürücü yaptığı uygunsuz geçiş sonrasında kendilerine geçiş ücretinin 10 katı oranında ceza geleceğini sanıyordu.  Ancak öyle olmadı. Yapılan kaçak geçişlerde ceza oranları sanılanın aksine ‘’En uzak mesafe’’ göz önünde bulundurularak belirlendi. Hal böyle olunca da araç sahiplerinin aklındaki rakam yaklaşık 80 kat birden artış göstermiş oldu.

Öyle ki kaçak geçiş işini abartan kimi araç sahiplerine 100 bin TL’nin üzerinde borç dahi çıkartıldı. Ortaya çıkan yüklü miktarlar karşısında ne yapacağını karar kara düşünen araç sahiplerinin birçoğunun ise cezasını ödemek için aracını satmak zorunda kaldığı öğrenildi.

Yaşanan gelişmeler ve gelen çok sayıda şikâyet üzerine harekete Ak Partili vekiller harekete geçti.

EN UZAK MESAFEYE GİRİŞ-ÇIKIŞ YAPILAN MESAFE AYARI

Meclis’e sunulan kanun teklifinde otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yaşanan mağduriyetin sona erdirilmesi için düzenleme talep edildi. Verilen teklifte, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün mevzuatında yer alan "o güzergâhın en uzun mesafesine" ibaresi "geçiş ücreti ödemeden giriş çıkış yaptığı mesafe" olarak değiştirilmesi istendi.

7 GÜNLÜK SÜRE 15 GÜNE ÇIKACAK

Yine aynı teklif kapsamında, kesilen cezalarla ilgili olarak öngörülen ücret toplama sistemi için uygulamada 7 günlük sürenin de yetersiz olduğu belirtilerek bu sürenin de 15 güne çıkartılması istendi. Böylece cezalı duruma düşen araç sahiplerine tebligata düşmeden cezalarını daha uzun bir süre içerisinde ödeme imkânı tanınmış olacak.

OTOYOL GEÇİŞ ÜCRETLERİNE ELEŞTİRİ

Öte yandan verilen teklifte Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan otoyolların geçiş ücretlerine de değinildi. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan otoyolların kullanımda olan otoyol geçiş ücretlerinden yüksek olduğu belirtilip, bu kadar yüksek bir meblağın uygulamada getireceği sorunların fazla olacağına dikkat çekildi.

CEZASINI ÖDEMEYEN ARAÇ ÜLKEDEN ÇIKAMAYACAK

Çalışma kapsamında otoyollardan ve köprülerden ücretsiz bir şekilde giriş-çıkış yapan yabancı plakalı araçlara da düzenleme getiriliyor. Sürücüsünün Türk Vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçların ücretsiz geçişleri için kesilen cezaların gümrük sahalarındaki giriş-çıkış kapılarında sürücüsü bilgilendirilmek suretiyle tahsil edilmesi amaçlanıyor. Tahsilat gerçekleşmeden söz konusu yabancı plakalı aracın ülkeyi terk etmesine izin verilmeyecek.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 18
  • ABDURRAHMAN 9 yıl önce Şikayet Et
    Adalet ve kalkinma partili birisi olarak boyle bir adaletsizgin zulum oldugunu dusunuyorum
    Cevapla
  • Bahar 9 yıl önce Şikayet Et
    sen cogu yerde her telden yorum yapan birisin, bide AK partili olarak kendini tanitiyorsun, kaç tane yuzun var senin acaba??
    Cevapla
  • güçlü türkiye 9 yıl önce Şikayet Et
    Beceriksiz yönetici istemiyoruz,işini tam yada üstüne koymadan yapmayana aldığı maaş haram,kolayı var yap yazılımını,çok basit araç satarken,iste.
    Cevapla
  • reno 9 yıl önce Şikayet Et
    bakiyem yokmuş (ptt nin bozuk ve iğrenç matikleri yüzünden)..ist girip gebzeden çıkış yapınca 1.80 tl yerine 13.50 X 11 misli ile zulme uğradım...Allaha havale ediyorum..bu nedir yaa..idam etseydiniz bari...
    Cevapla
  • bedo 9 yıl önce Şikayet Et
    gerçekten çok haksızca bi uygulama...benim de canım yandı...aslında şöyle olmalı ; ogs ve hgs sahibiyse araç normal gecikme faizi uygulanmalı...yok 10 misli yok 11 misli ...çok haksızca....
    Cevapla
  • misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    biride çıkıp kaçak geçme kardeşim demiyor mu . Kurallara uygun iş yap arabanı satma kardeşim. Beter olsunlar keşke en uzak olarak kalsayıd, herif param var deyip artist artist geçiyor
    Cevapla
  • birol 9 yıl önce Şikayet Et
    kardeş senin dünyadan haberin yok gazel okuyosun, HGS etiketi olup bakiyesi yeterli olan kişilere kaçak geçiş cezası yazılıyor,insanların şikayeti sistem hatasından kaynaklanan haksız cezalardır. hgs yetkililerinin ilgisizliği, sorunları düzeltmede yetersiz ve bilgisiz olmalarıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar