AİHM'de Doğu Perinçek için 'erteleme'

İsviçre'de sözde soykırımı reddeden Doğu Perinçek'e hapis cezası verilen kararın temyiz duruşması yapılı.

AİHM'de Doğu Perinçek için 'erteleme'
AİHM'de Doğu Perinçek için 'erteleme'
GİRİŞ 28.01.2015 14:30 GÜNCELLEME 28.01.2015 16:34
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

AİHM Büyük Daire, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” sözleri üzerine davalık olduğu İsviçre’nin temyiz başvurusunu bugün Strasbourg'da görüştü.

Perinçek, duruşmadaki savunmasına "Mahkemeye güveniyorum" diyerek başladı ve AB'yi eleştirdi. Davaya müdahil olan Ermenistan’ın hukuk ekibinde yer alan Amal Alamuddin Clooney ise "1920’de Osmanlı’nın Sevr Anlaşması'nda katliamların sorumlularını yargı karşısına çıkarma sözü vermişti" dedi. Büyük Daire, kararını ileri bir tarihte vermek üzere duruşmayı erteledi.

İŞÇİ Partisi (İP) Genel Başkanı Perinçek’in İsviçre’de 2005 yılında verdiği konferanslarda, “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” demesi üzerine bu ülke yargısınca ‘ırkçı ayrımcılık’ gerekçesiyle cezaya çarptırılmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise ‘ifade özgürlüğü’ vurgusu yaparak İsviçre’yi haksız bulmuştu. Perinçek-İsviçre davasının temyiz duruşması bugün yapıldı. 

İstanbul milletvekili ve eski AB bakanı Egemen Bağış ile CHP eski Genel Başkanı ve Antalya milletvekili Deniz Baykal, duruşmayı yan yana takip etti. Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ve bir grup parlamanter de izledi.

AİHM Büyük Daire'de görülen davanın temyiz duruşması için Perinçek ve beraberindeki yaklaşık 200 partili Fransa’nın Strasbourg kentine geldi. Avrupa’nın çeşitli kentlerinden de çok sayıda Türk, Perinçek'e destek için Strasbourg’da.

SAVUNMASINDA AB’Yİ ELEŞTİRDİ
Perinçek, duruşmadaki savunmasına "Mahkemeye güveniyorum" diyerek başladı.
CİHAN’ın haberine göre, Avrupa insanının özgürlüğü için burada olduğunu söyleyen Perinçek, "Avrupa bilinci 1915 yasaklarıyla karartılmamalıdır." dedi. İsviçre'deki mahkemeye 90 kilogram ağırlığında Rus ve Ermeni kaynaklı belge gönderdiğini belirten Perinçek, 'soykırım' ifadesinin hukuki bir tanım olduğunu söyledi.

Osmanlı Devleti'nin Ermenileri toptan yok etmek amacıyla hareket etmediğini belirten Perinçek, "Birinci Dünya Savaşı'nda karşılıklı olarak ölümler ve zorla göç olmuştur. Ermenilerin acılarını her zaman paylaştım. Ermenilerin kültürümüze katkılarını vurguladım. Ermeni probleminde büyük devletleri sorumlu tutuyorum" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği'nin Ermeni meselesini tabulaştırdığını da söyleyen Perinçek, "Bu problem Türkleri aşağılamak için kullanılıyor. Türkler AB'nin kara derilileridir" dedi.


Davaya müdahil taraf olarak katılan Ermenistan hukuk heyetinde ABD'li aktör George Clooney'in eşi avukat Amal Alamuddin de yer alıyor.

Mahkemede konuşan Perinçek, Avrupa insanının özgürlüğü için geldiklerinin belirterek, "Avrupa insanının özgürlüğü için buradayız. AİHM'in 17 Aralık 2013'teki kararı özgürlükleri güvence altına alıyor" dedi.

"OSMANLI DEVLETİ SOYKIRIM YAPMAMIŞTIR"

Özgürlüğün statükoya karşı çıkanların ihtiyacı olduğunu vurgulayan Perinçek, I. Dünya Savaşı'ndan kalan ön yargıların geleceği olumsuz etkilemesinden kurtulmak gerektiğini kaydetti. Perinçek, şöyle devam etti :

"Soykırım hukuki bir tanımdır. Osmanlı Devleti, Ermeni yurttaşlarına karşı toptan yok etmeye girişmemiştir. Ermeni yurttaşlarımızın acılarını her zaman paylaştım. Kültürümüze katkılarını hep takdir ettim. Ermenileri değil büyük devletleri sorumlu tuttum. Ermeni iddiaları Türkleri aşağılamanın aracı haline getirildi."

"IRKÇI SÖYLEM SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Oturumda söz alan ve Perinçek adına konuşan Avukat Mehmet Cengiz, davanın özünün düşünce ve ifade özgürlüğü olduğunu söyledi.

Cengiz, "Perinçek hakkında ırkçılık ve nefret suçu açısından açılmış bir dava yoktur. Irkçı söylem ve nefret suçu bu davanın konusu değildir" diye konuştu.

Avukat Cengiz, Perinçek'in trajik 1915 olaylarındaki katliamları ve sürgünleri reddetmediğine dikkati çekerek, müvekkilinin olayların hukuki bakımdan soykırım olarak kabul edilemeyeceğini savunduğunu ve kaynağının tamamen hukuki olduğunu kaydetti.

"ALMANYA VE FRANSA'DA AYNI KONUŞMALAR YAPILDI"

Perinçek'in cezalandırılmasının Avrupa standartlarına uymadığının altını çizen Cengiz, Perinçek'in Almanya ve Fransa'da da aynı konuşmaları yapmasına karşın bu ülkelerde herhangi bir yaptırımla karşılaşmadığını hatırlattı.

Doğu Perinçek, İsviçre'de yaptığı 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddeden konuşmaları nedeniyle bu ülkede 2007 yılında çeşitli mahkumiyet cezalarına çarptırılmış ve bunun ardından 2008 yılında AİHM'e başvurmuştu.

AİHM'e yaptığı başvuruda Perinçek, "İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesini ihlal ettiğini" savunmuştu. AİHM başvuruya ilişkin 17 Aralık 2013'te aldığı kararla, İsviçre'nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti. Mahkeme karar sonrası İsviçre'nin yaptığı temyiz başvurusunun Büyük Daire tarafından değerlendirilmesini kararlaştırmıştı.

YORUMLAR 25
  • Mustafa TÜRKOĞLUTÜRK 9 yıl önce Şikayet Et
    Keske sende kominist dediğin Perinçek kadar TÜRK MİLLETİNİ savunailseydin.
    Cevapla
  • Mustafa Korkmaz.maz 9 yıl önce Şikayet Et
    Sayin Perincek TÜRK ULUSU olarak sonuna kadar destekliyoruz.
    Cevapla
  • Abid 9 yıl önce Şikayet Et
    Deniz bey yanındakine dikkat et o vekille aynı kareye girdiğin için chp oylarını artıracak galiba.
    Cevapla
  • ensar 9 yıl önce Şikayet Et
    bu duruş siyaset üstü bir duruş takdir ediyorum
    Cevapla
  • Konuk Türk 9 yıl önce Şikayet Et
    AKP'ye oy vermiştim, bu seçim oyum PERİNÇEK'e! Helal olsun!
    Cevapla
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    senin oyun lazım deyil zaten..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de deprem!
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini