Samsun'da ceviz yetiştiriciliği

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ceviz yetiştiriciliği kış budaması ve çeşit değişimi aşısı konusunda çiftçilere bilgi verdi.

Samsun'da ceviz yetiştiriciliği
Samsun'da ceviz yetiştiriciliği
GİRİŞ 28.01.2015 15:53 GÜNCELLEME 28.01.2015 15:53

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde yapılan toplantıda konuşan İl Müdür Yardımcısı Nail Kırmacı, kabuklu meyve grubundan olan cevizin Türkiye'de 640 bin dekarlık alanda üretiminin yapıldığını söyledi.

Cevizin en fazla Artvin, Aydın, Bitlis, Bursa'da yetiştirildiğini belirten Kırmacı, "Türkiye ortalaması ağaç başına 33 kilogram olan ceviz Samsun'da 120 dekarlık alanda üretilmekte ve ortalama il verimi 24 kilogramdır. Hemen hemen tüm ilçelerimizde toplu meyvelik biçiminde ceviz bahçesi mevcut olup en fazla üretim alanı 4.5 dekarlık alan ve 24 kilogramlık ortalama verimle Bafra'dadır. İlimiz genelinde ihracata giden ceviz üretimi söz konusu değildir. Ancak fındık, insanları köyde yaşamaya yönlendirmesi nedeniyle, yeni üreticiler cevizi tercih etmeye başlamaktadır" dedi.

Bu yönden üreticilerin ceviz konusunda teknik destek istediğini hatırlatan Kırmacı, "Meyveciliğin uzun vadeli yatırım olması, girdilerin yüksek olması nedeniyle yeni tesislerde iyi bir kar zarar analizi yapılmalıdır" diye konuştu.

Konuşmanın ardından teknik personel tarafından üreticilere, ceviz yetiştiriciliği kış budaması ve çeşit değişimi aşısı konusunda bilgi verildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ünlü yorumcu canlı yayında yere yığıldı!
Herkes birbirini ihbar ediyor! IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi!