Biyolojik mücadeleye devlet desteği

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dallı: - "Üreticilerimiz teknik talimatlara uygun olarak biyolojik ve biyoteknik mücadele uyguladıklarında bakanlığımızın bir dekar için 460 lira tutarındaki desteğinden faydalanabilmektedirler"

Biyolojik mücadeleye devlet desteği
Biyolojik mücadeleye devlet desteği
GİRİŞ 29.01.2015 11:10 GÜNCELLEME 29.01.2015 11:10

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, "Üreticilerimiz teknik talimatlara uygun olarak biyolojik ve biyoteknik mücadele uyguladıklarında bakanlığımızın bir dekar için 460 lira tutarındaki desteğinden faydalanabilmektedirler" dedi.

Dallı, yaptığı yazılı açıklamada, ilaç kalıntısı olmayan, güvenilir ürün elde etmek ve çevre sağlığını korumak için bitkisel üretimde hastalık ve zararlı ile mücadelede entegre mücadele yöntemlerinin uygulanmasının önemine işaret etti.

Entegre mücadelenin, hastalık ve zararlılarla kültürel önlemler, sera içi ve dışının temizliği, biyolojik mücadele ve kimyasal mücadele yöntemlerinin bir arada kullanılması anlamına geldiğine değinen Dallı, kimyasal mücadelenin en son çare olması gerektiğinin altını çizdi.

Biyolojik mücadele uygulayan üreticilere destek verildiğini vurgulayan Dallı, açıklamasında, "Üreticilerimiz teknik talimatlara uygun olarak biyolojik ve biyoteknik mücadele uyguladıklarında bakanlığımızın bir dekar için 460 lira tutarındaki desteğinden faydalanabilmektedirler" ifadesini kullandı.

​- Kepez ve Aksu'da demonstrasyon çalışmaları

Biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılmasına yönelik faaliyetlerin sürdüğüne işaret eden Dallı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Bu kapsamda 2015 yılı baharlık üretimde, Kepez ve Aksu ilçemizde domates üretiminde demonstrasyon çalışması yürütülmektedir. Demonstrasyon çalışmaları ile üreticilerimize uygulamayı benimsetmeyi hedefliyoruz. Burada amacımız, insan ve çevre sağlığına zarar vermeyen bir üretim ve kalıntı sorunu olmayan ürünlerin piyasaya sunulması. Bu amaçla da biyolojik mücadele uygulamasının önemini anlatıyor ve üreticilerimize bunu uygulamalı olarak göstermek için demonstrasyon çalışması yapıyoruz."

Demonstrasyon çalışmasının, dikim öncesi toprak hazırlığından hasat sonuna kadar teknik ekipçe takip edildiğini anlatan Dallı, üretim boyunca gerekli kayıtların tutulduğunu ve böylelikle üreticilere kayıt altında alarak üretim yapmanın benimsetildiğini kaydetti.

Antalya'da örtüaltı üretimde faydalı böceklerle yapılan biyolojik mücadelenin, son 12 yılda 100 dekardan 14 bin dekara ulaştığı bildirildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı