Kurayla boğa sahibi oldular

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca ülkenin kırmızı et ihtiyacının karşılanması amacıyla hibe desteği verdiği proje kapsamında, Erzurum'daki besicilere kurayla damızlık boğa dağıtıldı

Kurayla boğa sahibi oldular
Kurayla boğa sahibi oldular
GİRİŞ 29.01.2015 12:54 GÜNCELLEME 29.01.2015 12:54

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca desteklenen proje kapsamında Erzurum'daki besicilere kurayla damızlık boğa dağıtıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in, Erzurum'da geçen yıl haziran ayında düzenlenen Ortak Akıl Toplantısı'nda gündeme getirdiği DAP, GAP, KOP ve DOKAP eylem planı kapsamında, Türkiye'nin kırmızı et ihtiyacının karşılanması amacıyla Erzurum'un da aralarında bulunduğu 35 ilde Besi Materyali Üretimi Hibe Desteği Projesi hayata geçirildi.

Hayvan sağlığı ve refahında önemli bir iyileşme sağlanması hedeflenen, yüzde 80 hibe destekli proje kapsamında, Erzurum'da 50 damızlık boğanın dağıtımına başlandı.

Yakutiye ilçesine bağlı Çayırtepe Mahallesi'nde düzenlenen dağıtım töreninde, besiciler, alacakları damızlık boğaları kura usulü belirledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, gazetecilere yaptığı açıklamada, uygulanan proje ile ülkenin et ihtiyacının karşılanması için çiftçilerin damızlık materyal talebini karşılamaya çalıştıklarını belirtti.

Yüzde 80 hibeyle 10 ile 49 baş hayvan bulunan işletmelere erkek damızlık materyal, 100 ile 200 küçükbaş olan besicilere de koç ve teke dağıttıklarını vurgulayan Akar, ahır şartlarının iyileştirilmesi için de yüzde 50 hibe verdiklerini söyledi.

Akar, Erzurum'da damızlık büyükbaş hayvan için 2 bin 166 müracaat olduğuna değinerek, "Küçükbaş için 256 başvuru, ahır tadilatı için ise 5 başvuru oldu. Bunların hepsi onaylanmış durumda. Biz bugün ilk etapta 50 boğanın dağıtımını yaptık. Önümüzdeki süreçte hayvanlar temin edildikçe dağıtımlar da devam edecek" diye konuştu.

Özellikle ahır şartlarının iyileştirilmesi ve verimin artırılması için çiftçilerden talep beklediklerinin altını çizen Akar, şunları kaydetti:

"Biz çiftçilerimizin yine suni tohumlama yapmasını istiyoruz ancak suni tohumlama hizmetini ulaştırmakta güçlük çektiğimiz bölgelerde kaliteli damızlık ihtiyacını karşılamak adına bu proje uygulamaya konuldu. Erkek damızlık materyalin tohumlama yaptığı anaç hayvana 350 lira, doğan buzağıya da 150 lira destek veriyoruz. Bu da önemli bir konu. Çiftçilerimizin de bunu bilip, buna göre hareket etmesini istiyoruz."

"Damızlık tosunlar kaliteli hayvancılığa katkı sağlayacak"

Suni tohumlama hizmeti ulaştırılamayan besicilere damızlık erkek materyal dağıtarak açığı kapatmak istediklerini anlatan Akar, Erzurum'un hayvancılığın merkezi konumunda olduğunu ve birim alanda daha büyük verim almayı hedeflediklerini dile getirdi.

Vali yardımcısı Abdurrahman İçyer de bakanlığın, Erzurum yöresinde uygulanan projeyle Doğu Anadolu Bölgesi'ne özel bir programı hayata geçirdiğini vurguladı.

Aşkale ilçesine bağlı Ortabahçe Mahallesi'nde besicilik yapan Sakıp Aksakal ise damızlık tosun almak için geldiğini belirterek, "Tosunların numaraları belli. Numaramızı çektik. Şansıma hangisi çıkarsa onu götüreceğiz. Hayvanlar çok güzel. Bu damızlık tosunlar kaliteli hayvancılığa katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı