Kocaeli'ndeki metal işçileri, greve çıktı

Birleşik Metal İş Sendikasının örgütlü bulunduğu fabrikalardaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde MESS'le anlaşma sağlanamaması nedeniyle işçiler, greve başladı

Kocaeli'ndeki metal işçileri, greve çıktı
Kocaeli'ndeki metal işçileri, greve çıktı
GİRİŞ 29.01.2015 13:54 GÜNCELLEME 29.01.2015 13:54

Birleşik Metal İş Sendikasının örgütlü bulunduğu fabrikalardaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'yla (MESS) anlaşma sağlanamaması üzerine Kocaeli'ndeki işçiler greve çıktı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko ve Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Gebze ilçesinde bulunan TOSB-TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikada greve başlayan işçilerle bir araya geldi.

Beko, burada yaptığı konuşmada, metal işçilerinin grevinin aynı zamanda Türkiye'deki işçi sınıfının grevi olduğunu DİSK Başkanlar Kurulu'nun ilan ettiğini söyledi.

DİSK ve Birleşik Metal İş Sendikasının arkasında işçilerin olduğunu ifade eden Beko, Soma, Ermenek ve diğer iş kazalarının yeterince güvenlik tedbiri alınmadığı için yaşandığını savundu.

Beko, DİSK olarak geleceğin sendikası olduklarını dile getirerek, "Bugün metal iş kolunda yüzde 60'a varan işçi arkadaşlarımın açlık grevinde çalıştığını MESS biliyor mu? Bugün işçilerin, memurların ve emeklerin insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını giderebilmek, yiyecek alabilmek için bankalardan çekmiş oldukları kredi 400 milyar lirayı buldu. Yüzde 25 oranındaki bu insanlar icralık. Bunların içinde metal işçileri de olduğunu biliyor musunuz?" şeklinde konuştu.

"Ülkeyi sırtlayan metal işçilerinin ücretleri açlık sınırının altında"

Serdaroğlu da metal sektöründe daha önceki gelişmeleri anlatarak, metal işçilerinin ülke ekonomisinde önemli konumda bulunduğunu ifade etti.

"Beyaz eşyasından, otomotivinden, demir çeliğinden ve makine mamulleriyle bu ülke ekonomisini sırtlıyor, o övündükleri 160-170 milyar dolarlarla ihracatın büyük bölümünü gerçekleştiriyor" diyen Serdaroğlu, "Ama aldıkları ücret, bugün ortalama bin 250 liradır. Biz buna karşı 2010'da grev yaparak, o sarı sendikanın esaret altındaki insanlara cesaret vermeye ve metal işçilerinin ücretlerini yükseltmeye çalıştık. Bugün, 2010'da dolmaya başlayan damla, bugün kendini tamamladı ve damladı. Grevin gerekçeleri, bu ülkeyi sırtlayan metal işçilerinin ücretlerinin açlık sınırı altında kalmasıdır" şeklinde konuştu.

Greve gidilmemesi anlamında MESS'den kopmalar başladığını öne süren Serdaroğlu, şöyle devam etti:

"Biz oradan koparta koparta gözümüzde büyütülen devi, cüce haline getireceğiz. Bu, metal işçilerinin asli görevi olacaktır. Kendisini dev ilan eden, patron sendikasından kendisini kurtaran iş yerleri, bilsin ki çalışmaya devam edecektir. İşçilerin istediği oranda sözleşme gerçekleştirilecektir ama asla 2-3 olmayacaktır. 2 yıllık sözleşme ve işçilerin istediği rakamlarla, düşük ücretle yüksek ücret arasındaki açının daraltılacağı ve 2. yılda refah payı verilecek şekilde bitireceğimizi deklare ettik. Sabahlara kadar görüşmeler yaptık. 4 iş yeri bizimle toplu iş sözleşmesini üyelerimizin onayı doğrultusunda gerçekleştirmiş ve MESS'den kopmuş durumda."

Konuşmaların ardından grev pankartı, fabrikanın girişine asıldı.

Daha sonra bölgede faaliyet gösteren fabrikalarda greve çıkan işçiler, gruplar halinde Gebze Kent Meydanı'nda toplanarak halay çekti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!