Türkiye'yi Umman’da bakırcılıkta temsil edecek

Uuml;nye’de 44 yıllık bakır ustası ‘Mıngıç’ lakaplı Ahmet Türkmen, Umman Sultanlığı’nın başkenti Maskat’ta düzenlenen 2015 Uluslararası Maskat Festivali’nde Türkiye’yi bakırcılıkta temsil edecek.

Türkiye'yi Umman’da bakırcılıkta temsil edecek
Türkiye'yi Umman’da bakırcılıkta temsil edecek
GİRİŞ 30.01.2015 18:13 GÜNCELLEME 30.01.2015 18:13

Türkmen, Kültür Bakanlığı tarafından davet edilen,14 Ocak - 14 Şubat tarihleri arasında Umman Sultanlığı’nın başkenti Maskat'ta düzenlenecek Maskat Festivali'ne katılmak için yola çıktı. Festivale ikinci grup olarak katılan Ahmet Türkmen, festivalde Türkiye'yi bakırcılık zanaatinde temsil edecek.

Ünye'de 44 yıldır bakır ustalığı yapan "Mıngıç Ahmet" lakaplı Ahmet Türkmen, "Umman’ın Maskat kentinde düzenlenen festivalde bakırcılık zanaatimle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen istek üzerine bulunacağım. Festivalde kendi meslek dalımızda canlı performans olarak bakırdan eşyalar üretip göstereceğim” dedi.

Uçağa alınacak eşyaların kilogramlarının sınırlı olduğunu, bu yüzden örs, çekiç ve bir çok aletini götüremeyeceğini belirten Ahmet Türkmen, "Turizm Bakanlığı ile Türk Hava Yolları uçağa alınacak eşyalarla ilgili standartların üstüne çıkamadı Uçağa 30 kilogram yük alınabiliyor. Yaklaşık 45 kilogram kadar eşya yanıma aldım, üstünü kendim karşılayacağım. Çekicimi, tornavidamı ve 30 santimlik bakır levhalar aldım. Bu levhalara festivalde Umman’ın bayraktaki amblemlerini işleyeceğim. 15 Şubat tarihine kadar Umman’da Türkiye’yi en güzel şekilde temsil ederek, Umman halkına bizim bakırcılık sanatımızı göstermiş olacağım" diye konuştu.

Umman Sultanı Kâbus bin Seyd El Ebu Seyd’in resmini hediye etmek için bakır işlemesi yaparak yanına alan Türkmen, ayrıca, yanında el işçiliği olan su maşrapası, kaplı sahan, kayık tabak, Osmanlı ibrikleri, semaver, şinanay ve yağdanlık, duvar süsleri, Ünye fındığı, Ünye hatırası, cezve ve fincanlar gibi eşyalar da götürdüğünü de söyledi.

Kültür Turizm Bakanlığı Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezine kayıtlı geleneksel el sanatçısı olarak etkinliğe davet edilen Ahmet Türkmen, festivalde hat, çinicilik, keçecilik, lüle taşı, ipek dokumacılık, sedefkarlık, tesbih yapımı, ahşap işçiliği, cam üfleme gibi el sanatlarının içinde bakırcılıkla yerini alacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail resmi televizyonu: "İsrail ordusu Refah'a çok yakında girmeye hazırlanıyor"
Süresiz nafakayla ilgili dikkat çeken emsal karar!