3 gün sonra yol açıldı, esaret bitti

Edirne’de taşkın felaketi yaşayan Karaağaç Mahallesi, debilerin düşmesinin ardından 3 günlük esaretten kurtuldu.

GİRİŞ 05.02.2015 14:05 GÜNCELLEME 05.02.2015 14:07

Beş gündür taşkın ve sel felaketini yaşayan Edirne’de suların çekilmesiyle hayat normale dönmeye başladı. Tarihin en büyük taşkınlarından birinin yaşandığı kentte, Meriç nehrinin debisi önceki gün rekor yükselişle 2 bin 149 metreküp/saniye seviyesini gördü  daha sonra ise düşüşe geçti. Sabah işlerine gitmek isteyenler yine askeri kamyonlarla kent merkezine getirildi.

Saatte 50 metreküp/saniye düşüşün görüldüğü Meriç’te debi bu sabah 1422 olarak ölçüldü. Tunca nehri de 251 metreküp/saniye seviyesinde kaldı. Nehir debilerinin düşmesinin ardından dün akşam saatlerinde Lozan Caddesi’nde DSİ ve Edirne Belediye Başkanlığı ekiplerince bozulan yaklaşık 250 metrelik yola dolgu malzeme atıldı. İş makinelerinin gece yarısına kadar devam ettirdiği çalışmaların ardından yol askeri araçlarına geçişine açıldı. Nehirlerin ablukasında kalan ve 3 gündür sadece askeri helikopterlerin indiği Karaağaç Mahallesi’ndeki esaret de sona ermiş oldu.

ASKERİ ARAÇLAR SERVİS YAPTI

Sabah işe gitmek isteyenler Karaağaç Mahallesi’nden askeri araçlarla kent merkezine geldi. Üç gündür mahalleden çıkamadıkları ve sel basacağı endişesi yaşadıklarını ifade eden Hakan ve Nazan Yılmaz çifti "Üç gündür ben kent merkezinde eşim ve çocuklarım ise Karaağaç Mahallesi’ndeydi. Dün gece evime geri döndüm. Bu sabah da yeniden kent merkezine gelebildik" dedi.

Askeri araçlarla kent merkezine gelen Bahattin Aslan da "Karaağaç’ta 3 gündür zor durumda kaldık. Her istediğimizi alamadık ama günlük ihtiyaçlarımızı karşıladık. Yollar şu anda açıldı. Hemen kent merkezine geldik. Yolların açılması zor oldu" diye konuştu.

NEHİR AĞAÇLARI DEVİRMİŞ

Suların çekilmesinin ardından Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı sağlayan Lozan Caddesi’nde taşkının etkileri de ortaya çıktı. Bazı araziler tamamen sular altında kalırken, suyun şiddeti nenediyle çok sayıda büyük kavak ağacının devrildiği görüldü. Orman ve Su İşleri Edirne Şube Müdürlüğü’nün de aralarında bulunduğu bir çok işletme halen sular altında. İşyeri sahipleri de dükkanlarındaki hasarı merak edip kontrol etmeye geldi. 

BAŞKAN: HÜKÜMETTEN ZARARLARIN KARŞILANMASINI TALEP EDECEĞİZ

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, suların çekilmesinin ardından yapılacak hasar tespitle, zararın ortaya çıkarılacağını ve hükümetten zararların karşılanmasını talep edeceklerini söyledi.

Gürkan şöyle konuştu: "Süreci en başından beri tüm kurumlar birlikte yürütüyoruz. Edirne Arama Kurtarma ekipleri özverili çalışmalarına devam ediyor. Ancak sorunun artık merkezi düzeyde çözülmesi gerekiyor. Edirne ve Edirne Halkı taşkın haberleri ile gündeme gelmekten yoruldu. Yunanistan sınırına paralel olarak açılarak tekrar Meriç Nehri'ne bağlanacak 12 kilometrelik by-pass kanalı ve 185 kilometrelik Meriç yatağının temizlenmesi ile bu durumun önüne geçilebilir. Edirne Belediyesi olarak mağdur olan vatandaşlarımızın gıda, içme suyu ve kalacak yer ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Arayan Belediye Başkanlarımıza da teşekkürlerimi iletiyorum. Şimdilik suların çekilmesini bekleyip ardından hasar tespiti yaparak zararın karşılanması için hükümete talepte bulunacağız."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!