5 ay sonra Kobani'ye dönüş

IŞİD saldırılarından kaçıp Türkiye'ye sığınan bir grup Suriyeli Kürt, IŞİD'in püskürtülmesinin ardından Kobani'ye geri döndü.

5 ay sonra Kobani'ye dönüş
5 ay sonra Kobani'ye dönüş
GİRİŞ 12.02.2015 17:00 GÜNCELLEME 12.02.2015 17:39
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Yaklaşık 5 ay önce Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçleri ile Kürt gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle Kobani'den Türkiye'ye kaçan Suriyeli Kürtler, IŞİD'in Kobani'den çıkarılmasının ardından evlerine dönmeye başladı.

Çoğu kadın ve çocuk yaklaşık 700 Suriyeli sığınmacı,  yanlarında getirdikleri bazı eşya ile Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı önünde toplandı. Grup, önce güvenlik kontrol noktasından geçirildi, ardından kimlik kontrolleri yapıldı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca oluşturulan kayıt merkezinde işlemleri tamamlanan grup daha sonra Kobani'ye geçti.

Suriyeli Kürt Mecdule Kencur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerine döndükleri için çok mutlu olduklarını söyledi. Misafirperverliğinden dolayı Türk halkına teşekkür eden Kencur, "İnşallah bir daha böyle sıkıntıları yaşamayız" diye konuştu. Avaş Kasım ise yıkılan evlerini el birliğiyle onaracaklarını belirtti.

IŞİD'in Kobani kuşatması 13 Eylül 2014'te başladı. 2 Ekim'de Kobani çevresindeki birçok köyü ele geçiren IŞİD ile PYD'ye bağlı silahlı güçler arasında çatışmalar 5 Ekim günü kentin merkezine doğru yayılınca 300 bin Kürt evlerinden kaçmak zorunda kaldı. Türkiye'ye sadece bir gün içerisinde 180 bin kişi sığındı.

Sivillerin boşalltığı Kobani'de çatışmalar yaklaşık 5 ay sürdü. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri hava bombardımanlarıyla Kürt gruplara destek verirken, Irak 

Kürdistan Bölgesel Yönetimi de Türkiye üzerinden geçirdiği peşmerge gücüyle IŞİD'e karşı oluşturulan cepheyi genişletti. 

Kürt güçler 26 Ocak'ta Kobani'nin merkezinde kontrolü tamamen ele geçirdi. Peşmerge ve ÖSO destekli YPG, ilerleyen günlerde de, çevrede bulunan 120 köyü IŞİD’den geri aldı. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • şanlı 9 yıl önce Şikayet Et
    Dönüş yok yalandir. Yıkık harabe bir sehir, yemek yok su yok elektrik yok kim döner ekmek elden su gölden varken
    Cevapla
  • Musa 9 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye olmasa zor dönerdiniz.Keşke bilseler anlasalar kimin dost kimin düşman olduğunu.Umarım anlarlar bir gün.Çok geç olmadan.
    Cevapla
  • serhat 9 yıl önce Şikayet Et
    Zafer Kürt halkınındır.Onurluca dönebilirsiniz Kobane ye..
    Cevapla
  • Yahu zafer nasil Kurt halkinin 9 yıl önce Şikayet Et
    Simdi bana da irkci diyeceksiniz de ben yine yorumumu yapayim. Zafer nasil oluyor da Kurt halkinin oluyor? Disardan pompalanan emperyalist yardimlarla, Turkiyenin de pompalmasiyla zor yirttilar pacayi. Zaferi de simdi Kurt halkina mi yamadiniz? Turkiye olmasaydi gorurdum ben sizin zaferinizi. Kardesim yatin kalkin Turkiye`ye dua edin...
    Cevapla
  • emin08 9 yıl önce Şikayet Et
    besleyelim ki maraz doğursunlar çünkü onları ALLAH talan için yaratmış.
    Cevapla
  • saim 9 yıl önce Şikayet Et
    Sen nasıl Allah'a hesap vereceksin ırkçı faşist insanlıktan hisse almamış Allah'ın kulu tövbe et eğer müslümansan
    Cevapla
  • naim 9 yıl önce Şikayet Et
    haddini bil.
    Cevapla
  • serhat 9 yıl önce Şikayet Et
    Haddini bil.Sümme haşa sen kimsin Allaha böyle SAYGIsızlık yapıyorsun? Hadsiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!