Suruç'ta çözüm sürecine bomba tezgahı

Suruç’ta biri patlatılan ve ikisi de patlamadan ele geçirilen bombalar PKK’nın tabanına mesaj verme çabası olarak yorumlandı.

Suruç'ta çözüm sürecine bomba tezgahı
Suruç'ta çözüm sürecine bomba tezgahı
GİRİŞ 20.02.2015 09:04 GÜNCELLEME 20.02.2015 09:04
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Hükümetin, çözüm sürecinin devamını sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğü dönemde Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde üç gün içinde biri patlayan, diğerleri patlamadan ele geçirilen üç bomba düzeneğinin oldukça güçlü olduğu anlaşılırken, PKK’nın son dönemde Suruç’u hedef alması dikkati çekti.

BİRER GÜN ARAYLA İKİ BOMBA DÜZENEĞİ

Milliyet’ten Tolga Şardan'ın aldığı bilgiye göre, Suruç ilçe merkezine girişte yer alan polis kontrol noktası yakınlarında 13 Şubat’ta meydana gelen patlamanın ardında bölgede istihbarat çalışmalarını yoğunlaştıran güvenlik birimleri, ilçede birer gün arayla patlatılmaya hazır iki bomba düzeneği ele geçirdi.

ÇÖZÜM SÜRECİNDE HEDEF SURUÇ

IŞİD’in, Suruç’un hemen karşısında yer alan Suriye’deki Kobani bölgesine yönelik saldırıları sırasında Türkiye sınırının açılmasıyla birlikte rahat hareket olanağı bulan PKK’nın, çözüm süreci kapsamında görüşmelerin devam ettiği günlerde Suruç’u hedef alması dikkat çekici olarak değerlendiriliyor.

BOMBALI ARAÇ DİYARBAKIR'DAN GELDİ

Suruç’ta 13 Şubat’ta patlayan bombanın ardından, bölge ablukaya alınarak operasyon başlatıldı. İlk olarak 14 Şubat’ta durdurulan 21 BA 158 plakalı araçta arama yapıldı. Araçtaki beş kişi şüpheli olarak gözaltına alınırken, uzaktan kumandalı kullanıma hazır el yapımı parça ve basınç etkili bomba düzeneği ele geçirildi. Yangın tüpünden hazırlanan pil ve alıcı devrenin yer aldığı düzenekte yaklaşık 1.4 kilogram TNT ile alüminyum tozu karışımı ve etkiyi güçlendirici çiviler bulundu. Düzenekteki alıcının yaklaşık 1.5 kilometreye sinyal gönderebildiği belirlendi. Araçta gözaltına alınan beş şüpheli kendilerinin bilgisinin olmadığını iddia ederken, kamyonetin Diyarbakır’dan bir şirketten kiralandığı anlaşıldı.

6 KİLOLUK DÜZENEK

Bu olayın ertesi günü, Çaykara Mahallesi’nde bir evde yapılan aramada üç ayrı bomba düzeneği bulundu. Yaklaşık 2 kilo ağırlığında TNT ve alüminyum tozu kullanılan ilk düzeneğin, yine yangın tüpü içine yerleştirildiği uzaktan kumandalı olduğu tespit edildi. Aynı evdeki diğer düzenekte ise, fitil ateşlemeli el yapımı 13 el bombası bulundu.
Bu düzenekte ise değişik boy ve ebattaki kaplara ve torbalara yerleştirilen patlayıcıların saniyeli fitillerle kullanıma hazır hale getirildiği anlaşıldı. Bu düzeneğin yaklaşık 5.5 kilo olduğu ve her biri 500 gram olan patlayıcılardan birisinin en az 90 metrelik alanda etkili olduğu belirlendi. Üçüncü düzenekte ise, her biri 200 gram olan patlayıcılardan 6 kiloluk patlayıcı düzeneği yapıldığı ve uzaktan kumanda ile desteklendiği tespit edildi. Bu bomba düzeneğinin patlatılması halinde 500 metrelik bir anada etkili olabileceği anlaşıldı. Bombaların, çözüm sürecini etkilemeye yönelik olup olmadığı da istihbarat birimlerince takibe alındı.

KAMERALAR 4 KEZ KIRILDI

Kobani olaylarının başlamasıyla, bölgedeki güvenlik güçleri değişik kentlerden takviye edilirken, ele geçirilen iki ayrı bomba düzeneği; PKK’nın tabanına mesaj verme çabası olarak yorumlanıyor. Sınır kapısına yerleştirilen elektronik kimlik tespit sistemiyle yasadışı biçimde Türkiye’ye girmek isteyen PKK’lılar yakalanırken, sınırla Suruç arasında kalan 11 Nisan Mahallesi’nin konumu önem kazandı. Mahallede jandarmaya ait MOBESE kameraları göstericiler tarafından 4 kez kırıldı. Böylelikle yasadışı geçişler daha kolay gerçekleştirildi.

YORUMLAR 4
  • ömer 9 yıl önce Şikayet Et
    suruçta 3 sene kaldım hiç bi gün olay olmadı simdi seccimler yaklasıyor ve bu seçimler çözüm süreci için önemli oldugu için orayı karıştırmak istiyorlar çizre de oldugu gibi
    Cevapla
  • ard dra 9 yıl önce Şikayet Et
    sen kobanide yaralanan pkk hpg li teroristleri suructa hastahanede tedavi ettirirsen hainlerin cevabi da karga gibi gozunu oymak olur iste..
    Cevapla
  • Fevzi 9 yıl önce Şikayet Et
    Kameralara el uzatanlari belden asagi vuracaksin. Ibreti alem icin bu gerekli. Bak bir daha kameraya el uzatiyorlarmi
    Cevapla
  • ibilgili 9 yıl önce Şikayet Et
    aynı görrüşteyim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi