Açılan damper, sürücüye uyarı sinyali verecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kontrolsüz açılan damperlerin yol açtığı kazaları engellemek için mevzuatta değişikliğe gitti

Açılan damper, sürücüye uyarı sinyali verecek
Açılan damper, sürücüye uyarı sinyali verecek
GİRİŞ 22.02.2015 13:00 GÜNCELLEME 22.02.2015 13:00

İmalatçılar, damperin açılması halinde sürücüyü sesli ikaz edecek sistemler kurmak zorunda olacak. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelikle kamyonların damperlerinin kalkık durumda trafikte seyretmesini önleyecek tedbirler kapsamında bazı asgari şartlar getirildi.

Buna göre, damper tam olarak indirilmediğinde, aracın seyir hızını saatte 10 kilometreden fazla olmayacak şekilde sınırlayan bir tertibat bulundurulacak. 

Ayrıca, damper açıksa veya açılırsa, sürücüyü ikaz etmek için sesli uyarı veren ve sürücünün direkt görüş alanı içerisinde bulunan görsel ikaz sistemleri bulundurulması zorunlu olacak.

Seyir ve yönlendirme kumandaları, operatörün kendi kendine destek sağlayacak şekilde bir elinin serbest olmasını ve kumandalara kazara temas riskinin azaltılmasını sağlayacak şekilde tasarımlanacak.

Söz konusu şartların sağlandığı TSE tarafından verilen teknik inceleme raporu ile belgelenecek, bu raporun, aracın muayenesi sırasında muayene kuruluşuna ibraz edilmesi zorunlu olacak.

Uygulama süreleri

İlk defa damper üst yapısı monte edilerek yeni imal edilen araçlarda ikaz sistemleri ile seyir ve yönlendirme kumandalarına ilişkin düzenlemeler bugün itibariyle yürürlüğe girerken, hız sınırlayıcı tertibatın bulundurma zorunluluğu ise 12 ay sonra uygulamaya alınacak.

İkaz sistemleri ile seyir ve yönlendirme kumandalarına ilişkin düzenlemeler mevcut damperli araçlarda ise 12 ay sonra uygulamaya girecek. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor