İşaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar

Uşak'ta işitme engellilere yönelik düzenlenen kursa katılan kadınlar işaret diliyle dini bilgi edinip Kur'an-ı Kerim okumayı öğreniyor.

İşaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar
İşaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar
GİRİŞ 23.02.2015 11:38 GÜNCELLEME 23.02.2015 11:40

Uşak Müftülüğü, Nuri Dağ Kur'an Kursu'nda işitme engelli kadınlar için Kur'an-ı Kerim kursu açtı. On beş kursiyerin katıldığı eğitimi başarıyla tamamlayanlara sertifika verilecek.

Kurs eğitmeni Gülcan Yeşilova Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşamları boyunca engellerinden dolayı ibadetlerini yapmakta zorlanan kişilere dini eğitim verdiklerini belirterek bunun olağanüstü bir duygu olduğunu söyledi. 

Dezavantajlı kişilerin daha gayretli olduklarını ve daha kolay öğrendiklerini gözlemlediklerini ifade eden Karahan, 540 saat sürecek kursa katılan işitme engelli kadınların çok heyecanlı ve mutlu olduklarını kaydetti.

Haftanın 5 günü devam eden kursta, katılımcılara Arapça okuma yazmanın yanı sıra dini bilgiler, siyer, ahlak, itikat, ibadet ve Kur'an-ı Kerim okumayı öğrettiklerini dile getiren Karahan, şunları söyledi:

"Temel dini eğitime önem veriyoruz. Çünkü bu insanlar engellerinden dolayı çok istedikleri halde ibadet etmeyi öğrenememişler. Hayatları boyunca hiç namaz kılamamışlar örneğin. Yakınlarından gördüklerini taklit etmeye çalışarak ibadet etmeye uğraşmışlar. Bu eğitim sayesinde İslam dininin gereklerini yerine getirebilecekler. Çok şey merak ediyorlar. Onlara teorik ve uygulamalı eğitim vererek yardımcı olmaya çalışıyorum." 

Eğitimin önemine değinen Uşak Müftüsü Fuat Altındaş ise işitme engellilerin din eğitimi ihtiyacını karşılayacak olanakların kısıtlı olmasına dikkati çekti.

Kursiyerlerin çok istekli olduğunun altını çizen Müftü Altındaş, "Allah göz ve dil vermiş fakat konuşamıyorlar. Bu onlar için bir sınav. Onlar buna rağmen işaret diliyle çok rahat anlaşabiliyorlar. Biz de onlara Kur'an-ı Kerim ve  dinin gereklerini öğretmeye çabalıyoruz. Onların ibadetlerini güzel bir şekilde yerine getirmeleri bizi çok mutlu ediyor. Yakında görme engellilere yönelikte kurs açacağız" dedi.

"KENDİMİ YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ HİSSEDİYORUM"

Kursiyerlerden işitme engelli iki çocuk annesi Necibe Demirayak (33) kursa katıldıktan sonra kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini söyledi. İlk derslerin zor geçtiğini ancak kısa sürede öğrenmeye başladığını aktaran Demirayak, duygularını şu şekilde ifade etti:

"Bu yaşıma kadar sadece oruç tutup ellerimi kaldırıp dua edebiliyordum. Çünkü dinimi öğrenme imkanım olmadı. Artık namaz kılmayı, abdest almayı, Kur'an-ı Kerimi okumayı öğrendim çok mutluyum. Bize bu imkanı verenlerden Allah razı olsun."

"GÖNÜL RAHATLIĞIYLA CAMİYE GİDEBİLİYORUM"

Kursiyerlerden Sevgi Karaboğa ise dini bilgisi yetersiz olduğu için önceleri camiye gidemediğini belirterek, temel eğitimin ardından abdest almayı ve namaz kılmayı öğrendiğini söyledi.

İbadetini İslam'ın kurallarına göre yaptığı için içinin huzurla dolduğunu ifade eden Karaboğa, "Bu kursa katıldığım için çok mutluyum. Yaşamım boyunca çok güçlük çektim. En büyük sıkıntım ibadetimi yapamamaktı. Camiye gidemiyordum. Artık camiye gidebiliyorum, gönlüm rahat. Çok mutluyum" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi