Struma faciası resmi törenle anıldı

2. Dünya Savaşı yıllarında Nazi soykırımından kaçan Yahudi göçmenleri taşıyan 'Struma' adlı gemi 73 yıl sonra resmi törenle anıldı.

Struma faciası resmi törenle anıldı
Struma faciası resmi törenle anıldı
GİRİŞ 24.02.2015 16:41 GÜNCELLEME 24.02.2015 16:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Nazi soykırımından kaçan Yahudi göçmenleri taşıyan "Struma" adlı geminin Karadeniz'de batırılmasıyla yaşanan facianın 73. yıl dönümünde hayatını kaybeden 768 Musevi için ilk kez resmi anma töreni düzenlendi.

2. Dünya Savaşı yıllarında Nazi soykırımından kaçan Yahudi göçmenleri taşıyan 'Struma' adlı geminin Karadeniz'de Sovyet denizaltısı tarafından batırılmasının neden olduğu facianın 73. yıldönümünde hayatını kaybeden 768 Musevi vatandaşı için ilk kez devlet düzeyinde düzenlenen resmi törenle anıldı.

TÖRENE KATILAN İSİMLER

Törende hükümeti Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik temsil etti. Sepetçiler Kasrı'nın boğaza bakan bahçesinde düzenlenen törene İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türk-Musevi Cemaati Başkanvekili Moris Levi, Türkiye Hahambaşısı İsak Haleva, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliği Büyükelçisi Kenan İpek, Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü Büyükelçisi Tunç Üğdül, Uluslararası Holokost Anma İttifakı Türk Heyeti Başkanı Emekli Büyükelçi, Ertan Tezgör, Sanatçı Zülfü Livaneli, İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Musevi din adamı Rav David Sevi ile Türkiye'de yaşayan Musevi cematinden çok sayıda davetli katıldı.

TÖREN SAYGI DURUŞUYLA BAŞLADI

Tören, 24 Şubat 1942'de batırılan Struma adlı gemide hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından Musevi din adamı Rav David Sevi dua okudu, İsak Haleva ise hayatını kaybedenler için 'kadiş' duası yaptırdı. Törende konuşan Ömer Çelik, devlet tarafından ilk kez gerçekleştirilen tören için 73 yıl önce yaşanan acının unutturulmamasını temin etmeye çalıştıklarını söyledi.

"BİZ BU ACININ UNUTTURULMASINI İSTEMİYORUZ"

Bakan Çelik, törende yaptığı konuşmasında şunları söyledi;

"Genelde bu tür acıların üstü örtülmeye, unutturulmaya çalışılır. Ancak biz bu acının unutulmasını istemiyoruz. Bu tür olaylar bir daha asla tekerrür etmemesi için her sene ahitleşmek üzere bu törenleri yapmaya başlıyoruz. Çünkü yarın aynı şeyler bazı Yahudilerin, Müslümanların Hıristiyanların başına gelmesin diye.

768 İNSANIN ANILARI ÖNÜNDE BÜYÜK BİR SAYGIYLA EĞİLİYORUZ

Dün güzel bir şeye şahitlik ettik. Norveç'te 'sinagog'a gerçekleştirilen saldırının ardından Norveç'teki genç Müslümanlar sinagogların etrafında nöbet tuttular. Aslolan şudur; Sinagogların etrafında Allah'ın adının anıldığı kutsal mekanlarda Müslümanlar ile Hıristiyanlar nöbet tutmalıdır. Camilerin etrafında Yahudiler ile Hıristiyanlar nöbet tutmalıdır. Kiliselerin etrafında Müslümanlar ve Yahudiler nöbet tutmalıdır. Çünkü hepsi aynı Allah'a yakarmaktadır. 23 Şubat 1942'de buradan ayrılan ve 24 Şubat'ta edebiyete uğurladığımız o 768 insanın anıları önünde büyük bir saygıyla eğiliyoruz.

MORIS LEVİ YETKİLİLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Türk-Musevi Cemaati Başkanvekili Moris Levi ise törende yaptığı konuşmada ilk kez resmi olarakr gerçekleştirilen anma töreni nedeniyle yetkililere teşekkür etti.

Levi, "Struma gibi tarihi olaylar bize bir kez daha gösteriyor ki doğru olanı doğru olduğu için yaptığınız ve bunun sorumluluğunu taşıdığnıız sürece yarınların nesillerine hem daha onurlu bir geçmiş hem de daha kuvvetli bir gelecek bırakabiliriz. Struma'yı yalnızlaştıran o günün devletleri arasından bizim bugün anıyor olmamız da, bir doğruyu yıllar sonrada olsa yalnızca doğru olduğuna inandığınız için yapıyor olmanız geçmişin sorumluğu ile yarına güvenle bakma yolunda hepimize umut vermektedir. Bu umudu genişleterek, tabana yayarak yaratacağımız gelecek tüm dünyaya ışı olabilecektir" diye konuştu.

YORUMLAR 1
  • noname 9 yıl önce Şikayet Et
    keşke gelmeselerdi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri