Taşeron İşçi en son haberler son dakika açıklaması

Taşeron işçi konusunda Bakan Çelik açıklama yaptı. Taşeron son dakika haberleri ve tüm gelişmeler siteniz haber7.com'da

Taşeron İşçi en son haberler son dakika açıklaması
Taşeron İşçi en son haberler son dakika açıklaması
GİRİŞ 02.03.2015 09:17 GÜNCELLEME 02.03.2015 09:17
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Taşeron işçi yasası ile ilgili haberler oldukça çok merak edilirken, taşerona kadro verilecek mi yoksa verilmeyecek mi merak ediliyor. Taşeron işçi son dakika haberleri ve tüm gelişmeler siteniz haber7.com'da

TAŞERON İŞÇİ HABERLERİ

Taşeron işçilere büyük müjde! Taşeron işçiler kazandı...


Taşeron işçiler sonunda amaçlarına ulaştılar. Aylardır kadro için çalışan işçiler muratlarına erdiler. Taşeron işçiler kadroya geçtiler. İzmit’te çalışan 1250 taşeron işçi direnerek kadro hakkı kazandılar. En düşük olarak 1750 lira maaşla çalışacak olan kadroya geçen bu taşeron işçiler, aynı zamanda bir sektörde taşeron dönemini sona erdirmiş, oldu

Taşeron işçiler direndiler ve kadro hakkı kazandılar. 1250 Lastik-İş'e bağlı taşeron işçinin kadroya alınması ile sektörde taşeron dönemi bitmiş oldu.
Taşeron işçilerin en büyük istekleri kadro. Belirsizlik içinde çalışmaktan tedirgin olan taşeron işçiler, kadroya geçme hayalleri kurarlar. İzmit’te çalışan 1250 taşeron işçi direnerek kadro hakkı kazandılar. En düşük olarak 1750 lira maaşla çalışacak olan kadroya geçen bu taşeron işçiler, aynı zamanda bir sektörde taşeron dönemini sona erdirmiş, Türkiye’deki diğer taşeron işçiler için “kadro” umudu olmuşlardır.
 
Kadroya alınan bu işçilerle ilgili olarak Lastik İş Sendikası toplu sözleşme de imzaladı. Lastik İş’in İzmit’teki sosyal tesislerinde gerçekleştirilen toplantıda, kadroya giren ve sözleşme kapsamına alınan işçiler büyük sevinç yaşadı.
 
Lastik İş Sandikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, sendikaya ait sosyal tesislere gelişinde işçiler tarafından meşalelerle karşılandı. Üç lastik fabrikasında çalışan toplam 1250 taşeron işçisinin, işverenlerle yapılan görüşmeler sonunda kadroya alındıklarını, diğer işçilerle birlikte aynı haklara kavuştuklarını ve bu hakları için de ayrıca toplu sözleşme imzalandığını söyledi. Fabrikalarda 50′ye yakın taşeron firma bulunduğunu ve bunlarla ilgili fesih uygulandığını da anlatan Abdullah Karacan, artık lastik sektöründe taşeron işçi uygulamanının sona erdiğini belirtti.
 
Lastik İş Sendikası ile işveren arasında imzalanan toplu sözleşme ile de taşeron işçilerin ücretlerine ilk aşamada birinci 6 ay için yüzde 7 ile yüzde 56 arasında değişen oranlarda zam yapıldığını, ikramiye ve sosyal yardım ödemeleri ile birlikte giydirilmiş aylık ürretlere artışın yüzde 30 ile yüzde 96 arasında yansıyacağını açıkladı.
 
Kadroya alınmaları ve toplu sözleşme kapsamına girmeleri nedeniyle işçiler büyük sevinç yaşarken, artışlarla ilgili her açıklamada sendika başkanı Karacan’a sevgi gösterilerinde bulundu.

Bakan Çelik taşeron işçi konusunda açıklama yaptı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçiler hakkında açıklamalarda bulundu. Çelik, yeni düzenlemeyle birlikte her işte taşeron işçi uygulamasının yapılamayacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik çalışanları ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik konuşmasında taşeron işçi konusu, mahkeme kararı olan taşeron işçiler, borç yapılandırması, iş güvenliği, mesleki yeterlilik, engelli çalışanlar, uzaktan çalışma ve madende çalışma süreleri gibi konulara değindi. Çelik, taşeron işçi konusunda yeni uygulamalar üzerinede çalıştıklarını ve taşeron işçi konusunda yapılan çalışmanın netleşeceğini söyledi. İşte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in açıklamaları:

SGK BORÇ YAPILANDIRMASI

"SGK bünyesinde son olarak şu anda yaklaşık 2 milyon kişi yapılandırma gerçekleştirdi. Toplamda 33.5 milyar liralık bir yapılandırma bu ve nakit olarak da kurumumuza 3.3 milyar liralık bir giriş sağlanmış oldu. Şubat'ın 2'sinde son gün. Ayın 2'sinden sonra böyle bir imkanı elde edemeyecekler."

ARTIK HER İŞTE TAŞERON İŞÇİ UYGULAMASI YAPILAMAYACAK

"Kamuoyunda 'taşeron' diye bilinen alt işveren işçileriyle ilgili çok önemli düzenleme yaptık. Artık her işte hizmet alımı ve taşeron uygulaması yapılamayacak. Hangi işlerde yapılacağı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek. Kısa süre içinde yayınlanması için çalışıyoruz. Böylece artık hizmet alımı, asıl iş karışımı ortadan kalkmış olacak."

MAHKEME KARARI OLAN TAŞERONLAR

"Yardımcı işler ile asıl işler arasında net bir hat olmadığı için yaşanan karmaşa yargıya intikal etti ve yargı birçok işçinin aslında asıl işte çalıştığına dair hüküm verdi. Bunların kadroya alınmasıyla ilgili veya tazminatlarının ödenmesiyle ilgili yargının çok net bir kararı var. Bunlarla ilgili biz henüz netleşmiş bir karar veremedik. Bu konu önümüzde kangren olarak duruyor. Bir an önce çözülmesi gerekli. Bir taraftan Bakanlar Kurulu kararıyla hangi işlerin yardımcı işler olduğu, hizmet alımı işler olduğu netleşmedi, diğer taraftan ise bu mahkeme kararıyla ilgili uygulamalarımızın netleşme anında olduğumuzu söyleyebilirim."

İŞ GÜVENLİĞİ TASARISI

"İş güvenliği ile ilgili tasarı alt komisyonda. Yakında yasalaşacak. Yeni yasa ile iş güvenliği uzmanı işyerindeki tehlikeli işleri durdurması gerekiyorsa, durumu hem işverene hem de aynı anda bakanlığa bildirecek. Bildirmediği an onun belgesiyle ilgili işlemler yapılacak. İş güvenliği uzmanı, işyerinde 'durdurmayı gerektiren acil, tehlike arz eden bir şeyi gördü ve bunu bakanlığa bildirdi' diye işveren tarafından işine son verilirse, buna 1 yıllık tazminat getiriyoruz."

CEZALAR KADEMELİ OLARAK ARTIYOR

"Cezalar kademeli bir şekilde artırılıyor. Yani tehlike sınıfına göre. Mevcut ceza diyelim 5 bin lira, tehlike sınıfında daha da yükseliyor. Çok tehlikeli işyerinde bu ceza yüzde 200'e kadar çıkabiliyor. İşveren, standartlara uygun 'CE' belgeli ekipmanları işçiye vermeme durumu söz konusu olursa işçi başı 500 lira ceza ödeyecek. Eğer 100 kişi çalışıyorsa bunu 500 ile çarpın."

EKİPMANI KULLANMAYAN ÇALIŞANA CEZA

"Çalışan kendisine verilen ekipmanları kullanmak durumunda. Baretse baret, eldivense eldiven. Maskeyse maske. Çalıştığı koşul neyse. 3 kez yazılı ikaza rağmen, eğer işçi kardeşimiz ekipmanlarını kullanmama durumunda direnç gösteriyorsa, bunun iş akdinin feshine kadar gidebilecek bir düzenlemeyi de bu yasa getiriyor."

KAZA OLMAYAN İŞYERİNE TEŞVİK

"Faaliyeti durdurulan bir işyerinin çalışmaya devam ettirilmesi halinde, işyeri sahibi paraya çevrilmeden 3 yıl hapis cezasına çarptırılacak.

TEŞVİK: Bir işyerinde 3 yıl boyunca bir kaza yoksa işverenden işsizlik fonuna ödediği yüzde 2'lik payın yüzde 1'ini almayacağız."

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ

"Çalışanlariçin mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilecek. Yasa Meclis'ten geçtikten sonra hangi mesleklerle ilgili sınav açılacağını ilan edeceğiz. Diyelim 100 meslekte sınav açtık. O mesleklerde sınava girilecek, başarılı olanlar Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun belgesini alacak. O belgeyi almadan, yayınladığımız sektörlerde çalışamayacak. Örneğin; inşaatta sıvacı. Bu belgeyi almadan inşaatta sıvacılık yapamayacak. Belgeyi almak için 300-500 liralık maliyet söz konusu. Bunu işsizlik fonundan karşılayacağız."

ENGELLİ ÇALIŞANLAR İSTEDİĞİ YERE NAKİL OLACAK

"İş sağlığı güvenliğiyle ilgili yasa tasarısında kamu personeliyle ilgili 2 önemli düzenleme var. Bunlardan biri kamuda çalışan engelli işçileri ilgilendiriyor. Kamuda çalışan engelli işçi kardeşimize kendi kurumunda dilediği yere nakliyle ilgili düzenleme getiriyoruz."

GÖREVDEN ALINAN YÖNETİCİLER

"Kamuda görevden alınanların nereye atanacağıyla ilgili bir düzenlemeyi de bu yasaya koymuş bulunuyoruz."

UZAKTAN ÇALIŞMA

"Evden çalışanları kayıt altına almak için uzaktan çalışmayı sağlayan bir düzenleme de yasaya konuldu." MADENDEKİ ÇALIŞMA SÜRELERİ "Madenlerdeki çalışma süreleri şu an 6 gün 6 saat. Bunu uzlaşı ile 2 gün tatil ve 7.5 saat günlük çalışma şekline getireceğiz. Yeraltında işçinin, nerede, çalıştığını tespit etmek için çip sistemi kurma ve kullanma zorunluluğu getireceğiz. Madenlerde ölümlü bir kaza meydana gelmesi halinde maden sahibi 2 yıl kamu ihalelerinden men edilecek."

Kamudaki taşeron işçiye fiyat farkı ödenecek

Kamuda alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin işçiliğe bağlı giderlerinde oluşan artış fiyat farkı olarak ödenecek.

Kamuda toplu iş sözleşmeleri sonucunda, alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin işçiliğe bağlı giderlerinde oluşan artışın fiyat farkı olarak ödenmesini düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Maliye Bakanlığının, Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine Dair Yönetmeliğine göre, alt işveren işçilerinin ücret ve sosyal haklarında, toplu iş sözleşmesine bağlı olarak meydana gelecek artış sebebiyle her bir işçiye alt işveren tarafından yapılacak ilave ödeme neticesinde işçiliğe bağlı giderlerde oluşacak artışlar, kamu kurum ve kuruluşlarınca fiyat farkı olarak alt işverene ödenecek.

Toplu iş sözleşmesinde fiyat farkı olarak ödeme yapılmasını gerektiren ayni nitelikteki sosyal hakların bulunması halinde, bu hakların bedellerinin tespitinde Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği hükümleri dikkate alınacak.

Fiyat farkıyla ilgili ödemeler, ilgili kamu kurum ve kuruluşunun bütçesinden yapılacak.

Yönetmelik hükümleri kapsamında fiyat farkı ödenmesi, Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar kapsamında fiyat farkı ödenmesine engel teşkil etmeyecek.

Yönetmelik 11 Eylül 2014'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

2015'te taşeron işçileri bakın ne bekliyor!

2015 yılında kamuda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına ne oranda zam geleceği açıklandı. Kamu Taşeron İşçi ücreti 2015 yılının Ocak ayında %3’lük bir artış ve Temmuz ayında ise %3,5’lik bir artış sergileyecek. Böylelikle maaşlarda senelik baz ele alındığında yaşanacak olan artışın %6,09 ile %7,12 arasında bir artışa tekabül edeceği konuşuluyor. 

Taşeron işçiler ile ilgili gündemde birçok farklı haber yer alırken, kimse oturup taşeron işçinin ne istediğini sormuyor. Hal böyle olunca bir türlü sorun çözülmek bilmezken, aksine gittikçe daha çok yeni sorunlar boy gösteriyor.

Taşeron işçilerin en çok istediği şey çalışma koşullarına iyileştirme getirilmesi olarak karşımıza çıkarken, taşeron yasası ile birlikte çalışma koşullarına iyileştirmeler geleceği düşünülüyor.Taşeron işçi en çok kendilerinin çalışmasına rağmen en düşük maaşı kendilerinin almasından dert yanıyor.

Taşeron işçilerin bir diğer isteğiyse normal çalışanlar gibi izin günlerinin düzene girmesi ve yıllık izin haklarının kendilerine tanınılması. Taşeron işçiler böylece izinlerini rahatlıkla kullanmak istediğini belirtiyor.

Taşeronlar maaşlarına da düzenleme gelmesi gerektiği, en azından bunu hak ettiklerini çünkü kendilerinin kadrolu elemanlardan çok çalıştığını belirtiliyor. Taşeron işçilerin en çok yakındığı konu olarak ise karşımıza devletin istediklerini vermediği ve bir daha onlara oy vermeyeceği olması çıkıyor.

Taşeron işçilerin çalışma koşullarında ne gibi iyileştirmeler olacak?

Taşeron yasası ile birlikte taşeron işçilere ne gibi geliştirmeler gelecek merak edilirken, hem işçilerin düşündüğü hem de devletin sağlamak istediği koşullar söyle diyebiliriz. Yapılan çalışmalar ile birlikte gerçekleştirilmesi beklenilen iyileştirmeler arasında ilk önce çalışma şartları yer alıyor. Çalışma şartlarında yapılacak iyileştirmeler ile taşeron işçilerin yıllık izinlerine de düzenlemeler getirilecek.

En önemli gelişme ise kamu kurumlarındaki taşeron işçilerin kadrolaşması olacak. Özelikle maaşlarda iyileştirme yaşanması beklenilirken, taşeron yasası ile birlikte maden veya temizlik işçisi gibi çok zor koşullar altında çalışan işçilerin hakkını savunacak. Böylelikle hem hakkı olan maaşları alacaklar, hem de hakkı olan izinleri rahatça kullanabilecekler.

 

YORUMLAR 5
  • s a 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu yıllarca böyle olur işin zorunu taşörön işçiye yaptırırlar paranın çoğunu kadroluya verirler haksızlık tabî
    Cevapla
  • YAVUZ 9 yıl önce Şikayet Et
    14 yıl önce verilen söz kanmayın
    Cevapla
  • önemsiz 9 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır hem emegimizi hem umudumuzu sömürdünüz bizi görmediniz duymadınız varlıgımız dan bile haberiniz yok bu saatten sonra bir mukavele
    Cevapla
  • Taşeron işçisi 9 yıl önce Şikayet Et
    Ben edremit belediyesinde çalışan bir taşeron işçisiyim bizim hakkımızda hiçbir olumlu haber yok ya biz başbakanımızdan çok bişey istemedik düzenlemeyi bile bize çok gördü ne zaman kurtulucaz biz bu taşeronluktan Allah rızası için artık birşeyler yapsın seçimler geldi en azından maaşlarımız düzene girip izin haklarımız olsun artık kölelikten çıkmak bizimde hakkımız artık bu kadro olayı çocuk oyuncağına döndü SIKILDIM...
    Cevapla
  • taşeron işçi 9 yıl önce Şikayet Et
    her dönem çantada keklik görünen 850 bin kamuda çalışan taşeron işçi oyu bu defa olmayacak ver kadroyu al oyu vermesen chp vereceğim diyor 850x2:1700.000 oy ailerimizle bereber 5 milyonu buluyoruz tek başına barajı geçiyoruz .
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Güney Kore ile görülmemiş anlaşma! Altay Tankı detayı çok konuşulacak
Son dakika: Milyonları gözü Beştepe'de! Erdoğan başkanlığında kritik toplantı başladı...