O uygulama 1 Mart'ta başlıyor

Gıda ürünleri bu uygulamayla cep telefonu, mobil uygulamalar ve internet sayfasından sorgulanabilecek.

O uygulama 1 Mart'ta başlıyor
O uygulama 1 Mart'ta başlıyor
GİRİŞ 27.02.2015 18:46 GÜNCELLEME 27.02.2015 18:47

İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) açıklamasında konuyla ilgili düzenlemenin, Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uyum 0çerçevesinde hazırlanan ve 29 Aralık 2011 tarihli Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'nde belirlendiği anımsatıldı.

AB'ye uyum çerçevesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 1 Mart'tan itibaren, sahte, taklit ve tağşiş edilmiş ürünlerin üretim ve satışının engellenmesi ile tüketicilerin güvenli gıdaya erişimi için Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi (ÜDTS) uygulamasına başlıyor.

1 MART'TA UYGULAMAYA BAŞLANACAK

Yaşanan tüm tartışmaların ardından 1 Mart 2015 tarihinde uygulanmaya başlanacak düzenlemeye göre, bu tarihten önce piyasaya arz edilen ÜDTS etiketi olmayan ürünlere raf ömrü boyunca piyasada kalma izni tanınacak.

Başlangıçta alkollü içecekleri de kapsayan sistemden,Danıştay'ın alkollü içeceklerin sisteme dahil edilmesine yönelik yürütmeyi durdurma kararı vermesi nedeniyle bu ürün türü çıkarıldı.

ÜDTS, takviye edici gıdalar, bal, enerji içecekleri, siyah çay, bitkisel sıvı yağlar ve bebek mamaları için geçerli olacak. Bu ürün gruplarının seçilmesindeki kriter ise sıklıkla taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilen hassas ürünler olmaları.

AKILLI ETİKET NASIL ÇALIŞIR

Bu uygulama ile akıllı telefonların desteklediği temassız ödeme sistemi (NFC) ile ürünlerin üzerindeki NFC destekli özel barkodlar okutulup ürünün içeriğine ulaşılabilecek.

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler